Annonce
Videbæk

Videbæks fremtid: Lokale mødte talstærkt op og leverede stort råmateriale

Omtrent 200 mødte op til kick off-mødet, hvor de første borger-ideer til Videbæks fremtid blev drøftet. Foto: Jørgen Kirk
Videbæk har masser at byde på og mange ressourcer, lød budskabet.

VIDEBÆK: Fremtidens planer for Videbæk kommer til at ligge i manges hænder, hvis man skal dømme efter hvor mange, der tirsdag fandt vej til kick off-møde på fritidscentret på Vestervang. Omkring 200 satte sig til rette ved bordene, der var dækket af plancher, tuscher og kulørte post it-blokke, som planafdelingen ved Ringkøbing-Skjern Kommune havde lagt frem for at høste borgernes egne ideer til, hvordan byen skal udvikle sig.

- Jeg er kommet, fordi jeg har en interesse i byens udvikling, blandt andet så vi kan få de unge, der rejser ud for at studere, tilbage igen, fortalte Kim Mouridsen, der er selvstændig tømrer.

Socialrådgiverstuderende Jane Gudskov kom også for at sætte et fingeraftryk på den kommende udvikling. Som mor til tre børn vil hun gerne have byens ungdomsliv med på dagsordenen.

- Vi mangler noget til de unge, så de går og keder sig, hvilket kan give problemer. De mangler et sted at være, forklarede hun.

Annonce
Jane Gudskov og Vicki Olesen vil gerne bidrage til at skabe en helhedsplan for Videbæk, der gerne må indholde noget for børn og unge. Foto: Jørgen Kirk

Ideerne fra de to og de mange andre, der mødte op, skal give inspiration til den helhedsplan for Videbæk, som skal være færdig til sommeren 2020. Og hvis den endelige plan skal blive til noget, kræver det, at de lokale engagerer sig både før, under og efter.

Det bliver næppe en udfordring i Videbæk.

- Jeg er imponeret over det engagement, der er. Der er ikke bare kommet fantastisk mange, de er også ihærdige, sagde projektleder Anne Marie Bøgh, der boblede af begejstring efter mødet.

Inden Videbæk-borgerne fik lov til at åben for ide-fabrikken, fik de først nogle ord om deres by med på vejen af arkitekt Lene Gundahl Sørensen. Hun er kreativ leder ved arkitektfirmaet Arkitema, der har specialiseret sig i byudvikling og blandt andet har været med til at lave helhedsplanen for Ringkøbing og for centerbyer i Herning Kommune.

Hun havde zoomet ind på Videbæk før mødet.

Hun havde zoomet ind på Videbæk før mødet.

- Noget af det, jeg bemærkede er, at der er mange butikker, der har åbent. Og der er et intenst liv og leben i gaden for en by af den størrelse. Det er unikt, understregede hun og bemærkede, at det er på trods af, at Videbæk ligger tæt på flere større byer som Ringkøbing, Herning og Holstebro.

Lene Gundahl Sørensen roste blandt andet også mange gamle vejtræer, der giver karakter til byen og byens aktive hjemmeside.

- Det går bare stærkt her i Videbæk. Der er mange kompetencer og ressourcer, sagde hun.

Med de pæne ord om byen blev stoltheden og glæde ved Videbæk stivet af, før borgerne selv blev sat i sving. Først med en opgave om deres opfattelse af deres by, hvilket gav gode diskussioner rundt om ved bordene. Derefter skulle de komme med de temaer, der kan være en del af helhedsplanen.

Lene Gundahl Sørensen fra Arkitema havde set nærmere på, hvad Videbæk er for en størrelse. Og hun var imponeret over flere ting, blandt andet byens liv og handelsliv. Foto: Jørgen Kirk

Et tema per post-it-seddel, lød opgaven. Og mens Post it-blokkene blev tyndere og tyndere, blev bordenes plancher fyldt med temaer. Cykelstier, sundhedshus, bosætning, turisme, natur og fritid, børn og unge, fødevarer, tilflyttere, arbejdspladser, bæredygtig og mange, mange flere temaer blev der budt ind med.

Temaerne blev samlet og slået op ved udgangen. Alle havde fået tre røde klistermærker, som de sluttede aftenen af med at sætte på de tre temaer, de hver især vægtede mest.

- Vi har fået et kæmpe råmateriale at arbejde med. Det er så flot. Der er stor ros til Videbæk, understregede Anne Marie Bøgh.

Ideudviklingen sluttede dog langtfra med aftenens workshop på kick off-mødet. På https://helhedsplanvidebaek.rksk.dk/ kan man lægge sine ideer ind, store såvel som små, og komme med bud på, hvad der kan gøre Videbæk til et bedre sted at være. Siden, der allerede er taget i brug af iderige borgere, har åbent fra til 12. december.

Projektleder Anne Marie Bøgh fra kommunens planafdeling var imponeret over den ihærdige tilgang, som de mange deltagere viste på kick off-mødet. Foto: Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Tyve stjal smykker ved villaindbrud i Skjern

Læserbrev

Udbud af ambulancekørsel: Den gode idé opstår i samarbejdet

Læserbrev: I løbet af januar tager Region Midtjylland vigtige skridt i retning af at fastlægge fremtidens ambulancekørsel, når der tages stilling til det kommende udbud af kørslen. Der er meget på spil i regionsrådets måde at skrue udbuddet sammen på: Grundlæggende spørgsmål om, hvilken pris og kvalitet borgerne kan få for skattekronerne i de kommende år, og mulighederne for at bruge offentlig-privat samarbejde som driver for innovation i den offentlige sektor. I disse år går en stor generation på pension med udsigt til at leve længere, og færre er tilbage til at forsørge flere. Lige som vi står overfor udfordringer med at få sundhedskronerne til at række, fordi folk lever længere, og flere får kroniske sygdomme. Der er med andre ord grundlag for at tænke nyt og bruge det store potentiale, der ligger i samarbejdet mellem sektorerne, til at få mere for pengene og levere ny og innovative løsninger. De gode ideer og intelligente løsninger på sundhedsområdet er allerede mange – og regionerne er grundlæggende gode til at række ud til offentlig-privat samarbejde i udviklingen af nye innovative teknologier og måder at løse sundhedsudfordringen på. Historisk gælder det også indenfor det akutte og det præhospitale område, hvor vi har set forsøg med el-køretøjer, kunstig intelligens, stabilisering eller færdigbehandling af KOL-patienter. Og mange nye tiltag er for længst implementeret, som for eksempel den elektroniske patientjournal, der optimerer patientforløbet, eller EKG taget allerede i ambulancen, som sikrer, at hjertepatienter kommer til det rigtige hospital. Langt flere bliver i dag hjulpet hurtigere og bedre, fordi den fælles innovation fungerer. Region Midt står overfor de kommende udbud på ambulanceområdet, og her har regionen gode muligheder for at stille krav i udbud til andet og mere end blot økonomien. Udbud bliver dermed en vej til at omsætte innovationen og de smarte løsninger hos leverandørerne til realitet til gavn for borgerne. Man behøver ikke se længere end til Norge, hvor flere kommuner gik sammen om at stille krav om CO2-neutrale byggepladser til leverandørerne i forbindelse med et stort fælles byggeri. På den måde kommer offentlige økonomiske muskler i spil og bliver en driver for innovationen. På samme måde har Region Midtjylland med udbuddet gode muligheder for at skubbe på innovation på sundhedsområdet til patienternes og borgernes fordel.

Annonce