Ringkøbing-Skjern

Videbæk-højhuse vakler: KD genovervejer - Venstremand hælder mod nej

27 medlemmer af byrådet skal afgøre højhussagen. Hvis KD ændrer holdning og siger nej sammen med Venstremanden Bjarne Svendsen er der 14 nej-stemmer. Dermed falder højhusene. Arkivfoto
Hvis Kristendemokraterne siger nej sammen med Venstre-medlem Bjarne Svendsen, er der pludselig et flertal på 14 nej-stemmer mod 13 ja. Dermed falder højhusene i byrådet i morgen.

Videbæk: Tirsdag eftermiddag afgør byrådet, om højhusene i Videbæk skal opføres, eller om projektet skal falde til jorden med et brag.

Blot 24 timer inden afstemningen er der opstået spænding om udfaldet. Kristendemokraterne vil i aften på gruppemødet diskutere sagen igen, oplyser Hanne Simonsen.

Kristian Andersen og Henrik Andersen har tidligere meldt ud, at de stemmer ja, mens Jens Erik Thomey Damgaard siger nej.

Nu kan der være en bevægelse i gang, der går i retning af nej fra alle fem KD-medlemmer.

- Jeg er berørt af de vedholdende protester, så jeg genovervejer min holdning til byggeriet. Det gør indtryk, når folk er vedholdende. Det betyder meget for dem. Det gør, at vi kigger det hele igennem én gang til og ser, hvad der er op og ned. Det er et godt projekt, men skal det ligge et andet sted? Den proces gør vi endelig færdig i aften, så vi er klar til i morgen, siger Hanne Simonsen.

Simonsen er vindmøllenabo

KDs sjette byrådsmedlem, Hans Pedersen fra Videbæk, er inhabil i sagen, da han er sælger af en af de seks grunde, hvorpå Bomidtvest vil opføre de tre bygninger.

- Han lægger heller ikke pres på os. Sådan er det at være politiker, og sådan var det, da der skulle opføres møller i min baghave. Derfor lægger jeg mærke til de vedholdende protester fra naboerne, siger Hanne Simonsen.

Holmen 2-vindmøllerne står 900 meter fra hendes hjem i Hemmet.

- Jeg ved, hvordan det er at være tæt på noget, der betyder noget for ens hus og have. Jeg ved, hvordan det er at være truet af noget, som man ikke har direkte indflydelse på. Jeg kæmpede langt hen ad vejen mod Holmen 2-møllerne, men man har jo mange kasketter på som nabo og borger i et lokalsamfund. Jeg kæmpede imod, så langt jeg kunne, men de kom op, og vi lever med dem, siger Hanne Simonsen.

Jeg siger nej

Der er på forhånd udmeldt et sikkert nej fra SFs tre medlemmer, DFs to, KD’er Jens Erik Damgaard, løsgænger Lennart Qvist og fra socialdemokraterne Linda Nielsen og Helge Albertsen. Altså ni i alt. Hvis hele KD-gruppen i aften svinger over til et nej, er der pludselig 13 nej-stemmer.

Hans Pedersen er inhabil og løsgænger Svend Boye Thomsen er sygemeldt, så sagen skal afgøres af 27 medlemmer i byrådet.

Den 14. nej-stemme kommer sandsynligvis fra Venstres Bjarne Svendsen. Sker det, bliver højhusprojektet stemt ned 14-13.

Bjarne Svendsen siger:

- Jeg må nok sige, at som jeg har det lige nu, siger jeg nej. Men vi skal have gruppemøde i Venstre i eftermiddag, men der skal gode argumenter til for at overbevise mig om et ja, siger Bjarne Svendsen.

Han mener, at projektet er godt og at det er hensynsfuldt at vende altanerne væk fra naboerne bagved.

- Men projektet ligger det forkerte sted. Og så har jeg det lidt svært med, at vi skal bygge op i luften, når vi som kommune slår på, at vi har plads nok. Måske kan det sætte Videbæk på kortet, men jeg tror faktisk ikke, det gør nogen forskel, og jeg tror der findes bedre placeringer til højhuse, siger Bjarne Svendsen. Han vil dog ikke løfte sløret for, hvor det kunne være.

Kompensation afgørende

Også Venstre-medlem Gitte Kjeldsen mener, sagen er svær. For hende er det væsentligt, at naboen, der generes mest af byggeriet, bliver kompenseret.

- Det var et must. Han er belastet af det og skal ikke ende med at sidde med et usælgeligt hus. Nogle får indbliksgener, men det er trods alt på en længere afstand. Og så lytter jeg mig til, at mange i Videbæk ønsker at få de højhuse, fordi de mener, det vil give udvikling for Videbæk. Der står sagen. Den er svær, og det bliver spændende i morgen, siger Gitte Kjeldsen.

Hun er bestyrelsesmedlem i Vestjyllands Kunstpavillon, som har anbefalet byggeriet.

- Nå man ser byggeriet fra kunstpavillonen, bliver det okay. Men et stykke dejlig natur forsvinder, og det har jeg det lidt stramt med, siger Gitte Kjeldsen.

Borgmester Hans Østergaard (V) siger:

- I morgen eftermiddag kender vi resultatet og ikke før. Men jeg har ikke fået nogen melding om, at der skulle være nogen, der ikke længere er for projektet.

0/0
Forsiden netop nu
Erhverv

Nu kan man snart få kinesisk mad i Borris igen

Skjern

Kjærgaard er færdig som kommunaldirektør

Ringkøbing-Skjern

Største danske 100 kilometer løb til dato: Ringkøbing Fjord Rundt sætter rekord

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

112

Vold: 15-årig knallertkører slået ned med teleskopstang

Danmark For abonnenter

Far, mor og søn blev dræbt i flystyrt på Island: Svært at fatte, hvad der er sket

Ringkøbing-Skjern

Ikke i min baghave: Det er for let at slippe for upopulære vindmøller og biogasanlæg

Ringkøbing-Skjern

Rød alarm: Pluk-selv jordbærrene er på vej