Annonce
Ringkøbing

Viceborgmester siger ja til Lem Kær: Vi er nødt til at træffe den rigtige beslutning, selv om den er ubehagelig

Viceborgmester Søren Elbæk (S) kommer til at stemme ja til testcentret i Lem Kær. Arkivfoto: Mikkel Jezequel
Søren Elbæk (S) er parat til at sige ja til otte testmøller, solceller og et Power-to-X-anlæg. Han er dog ikke sikker på, at han har hele sin byrådsgruppe bag sig.

Lem Kær: Han kalder det et 'rædselsfuldt dilemma'.

Men viceborgmester Søren Elbæk (S) har efter mange overvejelser gjort sin personlige holdning til det omstridte testcenter ved Lem Kær op.

Det har sin pris

Elbæk kommer til at sige ja til det reducerede projekt med otte testmøller - de to på op til 270 meter - solceller og et Power-to-X-anlæg, som projektudviklerne nu vil søge om - og som Vestas desperat har brug for. For det kan ikke placeres andre steder.

- Jeg har afvejet fordele og ulemper. Jeg er meget bevidst om, at at det har en pris at sige ja. Men det ville det også have, hvis jeg sagde nej. Når jeg lægger lodderne i vægtskålen, så er jeg ikke i tvivl. Jeg mener, vi er nødt til at træffe den rigtige beslutning, selv om den er ubehagelig, siger han.


Verden kan ikke gå i stå seks måneder før et valg, fordi politikerne bliver bange for vælgerne. Vi skal være klar til at træffe beslutninger - og de upopulære - når der er brug for det.

Søren Elbæk (S) viceborgmester


Der er flere grunde til, at viceborgmesteren nu er parat til at træffe den beslutning, som vrede naboer i Velling, Lem og Højmark frygter allermest.

- Jeg mener ikke, vi har andre muligheder. Vestas har hårdt brug for at kunne teste deres møller i nærheden af det sted, hvor de bliver produceret, og det har dermed også betydning for Ringkøbing-Skjern og arbejdspladserne her. Og vi har alle brug for, at der bliver taget afgørende skridt for at udvikle den grønne omstilling, siger han.

Føler du dig presset af, at Vestas har sagt, at får man ikke mulighed for at teste møllerne i Lem Kær, så må man rykke ud i verden?

- Nej, jeg føler mig ikke presset til at træffe en bestemt beslutning. Vi har et statsligt udpeget testområde ved Lem Kær, og vi skal som politikere forholde os til en konkret ansøgning fra nogle projektmagere - og det er sådan set bare dét, jeg gør, siger han og fortsætter:

- Der er mange dilemmaer i den her sag. Jeg er bevidst om, at der er naboer, som kommer til at betale en pris, og det er jeg bestemt ikke ligeglad med, men jeg mener ikke, der er så meget andet at gøre. Vestas har brug for at kunne teste - og de har brug for det nu. Derfor er det ikke aktuelt at tale om alternative placeringer, siger viceborgmesteren.

Du siger ja til testcentret. Har du resten af din byrådsgruppe med dig?

- Det ved jeg ikke, om jeg har.

Bliver beslutningen om Lem Kær sværere at træffe, fordi vi nærmer os kommunalvalget?

- Ikke for mig. Verden kan ikke gå i stå seks måneder før et valg, fordi politikerne bliver bange for vælgerne. Vi skal være klar til at træffe beslutninger - og de upopulære - når der er brug for det, siger Søren Elbæk.

Annonce

Flertallet vakler

Som Dagbladet tidligere har fortalt, er Venstre delt i spørgsmålet om testcentret i Lem Kær, de syv kristendemokrater og SF's tre byrådsmedlemmer siger nej, Dansk Folkepartis to folkevalgte hælder mod et nej. Det enlige Konservative byrådsmedlem er også fortsat skeptisk. Holder de fast i det, er 13 af de 29 byrådsmedlemmer imod projektet.

Hvis to  - eller flere - byrådsmedlemmer fra Venstre og Socialdemokratiet også siger nej, vil der ikke være flertal for testcentret i byrådet. Sagen ventes at komme til behandling i byrådet efter sommerferien.

Annonce
Navne For abonnenter

Havnedirektør stopper efter 10 år ved roret: Steen Davidsen er vild med moler, vindmøller og højhuse

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Tarm For abonnenter

26-årig 'legeonkel' frifundet for overgreb på mindreårig pige

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Vestjylland

En ny vaskehal åbner og hvad så? Her må du blive siddende i bilen, og inden længe er du 'tvunget' til et besøg

Debat

Læserbrev: Lodbergs Have er i strid med udviklingsplanen for Søndervig og sprænger rammerne i den gældende kommuneplan

Videbæk

Fortsat tårnhøj coronasmitte i Vorgod-Barde: Nu opfordres alle til at tage særlige forholdsregler

Ringkøbing For abonnenter

Jimmi gør det politikerne drømmer om: Nu vil han selv være en af dem

Navne

Mange unge flytter til de større byer: 19-årige Thor Bøndergaard går mod strømmen og drømmer om en karriere i Vestjylland

Ringkøbing

Købstadschef afviser at Ringkøbing har for mange turister: - Bekend kulør, hvis det handler om tab af privat fjordudsigt

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Debat

Lad os se på Borris Hede: Store møller kræver store beslutninger

Skjern For abonnenter

Som 22-årig vandt Benjamin en pris for sin webshop: Nu hjælper han andre iværksættere med at få succes

Ringkøbing-Skjern

Prishop og ventetid: Varmepumper går som varmt brød - hvis man altså kan få fat i én

Annonce