Annonce
Ringkøbing

Viceborgmester siger ja til Lem Kær: Vi er nødt til at træffe den rigtige beslutning, selv om den er ubehagelig

Viceborgmester Søren Elbæk (S) kommer til at stemme ja til testcentret i Lem Kær. Arkivfoto: Mikkel Jezequel
Søren Elbæk (S) er parat til at sige ja til otte testmøller, solceller og et Power-to-X-anlæg. Han er dog ikke sikker på, at han har hele sin byrådsgruppe bag sig.

Lem Kær: Han kalder det et 'rædselsfuldt dilemma'.

Men viceborgmester Søren Elbæk (S) har efter mange overvejelser gjort sin personlige holdning til det omstridte testcenter ved Lem Kær op.

Det har sin pris

Elbæk kommer til at sige ja til det reducerede projekt med otte testmøller - de to på op til 270 meter - solceller og et Power-to-X-anlæg, som projektudviklerne nu vil søge om - og som Vestas desperat har brug for. For det kan ikke placeres andre steder.

- Jeg har afvejet fordele og ulemper. Jeg er meget bevidst om, at at det har en pris at sige ja. Men det ville det også have, hvis jeg sagde nej. Når jeg lægger lodderne i vægtskålen, så er jeg ikke i tvivl. Jeg mener, vi er nødt til at træffe den rigtige beslutning, selv om den er ubehagelig, siger han.


Verden kan ikke gå i stå seks måneder før et valg, fordi politikerne bliver bange for vælgerne. Vi skal være klar til at træffe beslutninger - og de upopulære - når der er brug for det.

Søren Elbæk (S) viceborgmester


Der er flere grunde til, at viceborgmesteren nu er parat til at træffe den beslutning, som vrede naboer i Velling, Lem og Højmark frygter allermest.

- Jeg mener ikke, vi har andre muligheder. Vestas har hårdt brug for at kunne teste deres møller i nærheden af det sted, hvor de bliver produceret, og det har dermed også betydning for Ringkøbing-Skjern og arbejdspladserne her. Og vi har alle brug for, at der bliver taget afgørende skridt for at udvikle den grønne omstilling, siger han.

Føler du dig presset af, at Vestas har sagt, at får man ikke mulighed for at teste møllerne i Lem Kær, så må man rykke ud i verden?

- Nej, jeg føler mig ikke presset til at træffe en bestemt beslutning. Vi har et statsligt udpeget testområde ved Lem Kær, og vi skal som politikere forholde os til en konkret ansøgning fra nogle projektmagere - og det er sådan set bare dét, jeg gør, siger han og fortsætter:

- Der er mange dilemmaer i den her sag. Jeg er bevidst om, at der er naboer, som kommer til at betale en pris, og det er jeg bestemt ikke ligeglad med, men jeg mener ikke, der er så meget andet at gøre. Vestas har brug for at kunne teste - og de har brug for det nu. Derfor er det ikke aktuelt at tale om alternative placeringer, siger viceborgmesteren.

Du siger ja til testcentret. Har du resten af din byrådsgruppe med dig?

- Det ved jeg ikke, om jeg har.

Bliver beslutningen om Lem Kær sværere at træffe, fordi vi nærmer os kommunalvalget?

- Ikke for mig. Verden kan ikke gå i stå seks måneder før et valg, fordi politikerne bliver bange for vælgerne. Vi skal være klar til at træffe beslutninger - og de upopulære - når der er brug for det, siger Søren Elbæk.

Annonce

Flertallet vakler

Som Dagbladet tidligere har fortalt, er Venstre delt i spørgsmålet om testcentret i Lem Kær, de syv kristendemokrater og SF's tre byrådsmedlemmer siger nej, Dansk Folkepartis to folkevalgte hælder mod et nej. Det enlige Konservative byrådsmedlem er også fortsat skeptisk. Holder de fast i det, er 13 af de 29 byrådsmedlemmer imod projektet.

Hvis to  - eller flere - byrådsmedlemmer fra Venstre og Socialdemokratiet også siger nej, vil der ikke være flertal for testcentret i byrådet. Sagen ventes at komme til behandling i byrådet efter sommerferien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

S-byrådsmedlemmer bag opsigtsvækkende forslag: Pil testmøllerne i Lem Kær ned efter seks år

Annonce