Annonce
Debat

Viceborgmester Søren Elbæk: Testcenter kan ikke placeres andre steder end Lem Kær

Søren Elbæk mener, at et kommende testcenter ikke kan placeres andre steder end ved Lem Kær. Foto: Søren Palmelund

Læserbrev: Byrådet kommer til at skulle tage stilling til en ansøgning om et testcenter ved Lem Kær efter sommerferien. Projektet har været genstand for en temmelig omfattende debat. Det er der en god grund til.

Sagen indeholder stort set alle ingredienser til en følsom politisk sag. Vestas har brug for et testcenter med mulighed for at teste vindmøller på op til 270 meter. Derudover har de brug for et antal testmøller, så virksomheden kan bevare sin position på verdensmarkedet – og den er ret betydende.

Sagen indeholder også den omstændighed, at testcentret er placeret midt mellem tre byer i kommunen; Lem, Velling og Højmark.

Annonce

Projektet indeholder også et Power to X anlæg. Meget kort fortalt handler det egentlig bare om, at den grønne strøm nu skal laves om til brændstoffer, der kan lagres. Den egenskab har strøm ikke. Den skal bruges efterhånden, som den produceres.

Men sagen handler også om, at de tre byer er bekymret for virkningerne af de høje møller. Det æstetiske udtryk, støj, skyggekast og lys. Det forstår jeg godt.

I samme område står der i dag 11 møller på 150 meters højde. Området er af staten udlagt til testområde. Staten udpegede for snart mange år siden 7 testområder i Danmark. Lem Kær er et af dem. Én af grundene var, at der er en særlig gunstig vind i Lem Kær. Vind er ikke bare vind.

Sagen er kompliceret. Der er politikere, der ikke mener, det er så kompliceret. Vi kan jo bare stemme nej til det. Jeg ville ønske, det var så enkelt.

Sagen har været genstand for et omfattende temamøde i byrådet, hvor vi alle skulle blive klogere på projektet. Jeg har deltaget i flere borgermøder, hvor jeg har mødt både skuffelse, vrede og magtesløshed overfor projektet. Det forstår jeg også godt.

Vestas er absolut førende på vindmøllemarkedet i verden. Der vil blive rejst i titusindvis af møller overalt i verden i de kommende år. På vand og på land.

Enhver virksomhed har brug for forskning og produktudvikling for at kunne være konkurrencedygtig. Problemet er, at Vestas ikke kan forske og produktudvikle i et laboratorie. Hvis det drejede sig om en medicinalvirksomhed, havde ingen formentlig undret sig over et stort behov for forskning.

Vestas er en del af kommunens identitet. Virksomheden bor her og har omkring 2000 arbejdspladser i kommunen. Dertil kommer et utal af underleverandører. Virksomheden betaler skat her. Det er ikke uden betydning – og det er desværre ikke nogen selvfølge.

Et testcenter er vigtigt for Vestas. Det kunne placeres så mange steder i verden. Det tænker jeg nok, de får løst. Men et testcenter kan også være det, der får virksomheden til at bevare deres produktion her – og måske udvikle endnu flere arbejdspladser.


Problemet er bare, at testcentret ikke kan placeres andre steder. For det første vil det ikke tilgodese virksomhedens behov. For det andet er der ikke andre muligheder i vores kommune – og for det tredje er der ikke tid til at planlægge for et testcenter andre steder.


Jeg synes, det er ret logisk, at virksomheden har et behov for at have deres produktion i nærheden af deres testcenter.

Jeg har ikke mødt mennesker, der ikke synes, det er vigtigt, at Vestas får et testcenter. Men jeg har mødt mange, der bare ikke synes, det skal placeres lige her.

Problemet er bare, at testcentret ikke kan placeres andre steder. For det første vil det ikke tilgodese virksomhedens behov. For det andet er der ikke andre muligheder i vores kommune – og for det tredje er der ikke tid til at planlægge for et testcenter andre steder. Virksomheden har travlt. Så kunne man anføre det synspunkt, at det jo er virksomhedens problem. Ja, men det kan desværre meget hurtigt også blive alle os andres problem.

Vestas har en afgørende rolle i forhold til den grønne omstilling – og i øjeblikket sker der så meget på det område. Ringkøbing-Skjern Kommune må ikke spille kortene af hånden i det forhold.

Regeringen har besluttet at anlægge en energiø i Nordsøen. Det projekt kommer til at sætte nye grænser for potentialet i den grønne omstilling – også for Ringkøbing-Skjern Kommune. Et væsentligt element i den kommende energiø er netop Power to X. Hvis ikke vi understøtter virksomheden i det frembrusende tog, der kører nu – står både Vestas og kommunen tilbage på perronen.

Jeg håber derfor, byrådet bakker op om Lem Kær som et kommende testcenter. Projektet er nu reduceret til 8 møller – og kun 2 møller på 270 meters højde. De kommer ikke nu, men de kommer på et tidspunkt.

Jeg forstår godt borgernes bekymring. Men jeg tror, der er uhørt meget på spil i denne sag – og jeg mener, byrådet skal træde i karakter og træffe en beslutning. Det har været anført, at det var nemmere at træffe en beslutning efter et kommunalvalg. Det mener jeg ikke. Borgere og virksomheder har krav på et byråd, der er beslutningsdygtig. Vi må træffe den beslutning, vi mener er rigtig – uanset hvor ubehagelig den måtte være.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

S-byrådsmedlemmer bag opsigtsvækkende forslag: Pil testmøllerne i Lem Kær ned efter seks år

Annonce