Annonce
Ringkøbing-Skjern

Vi vil vinde en grøn million: Svin på græs i skoven og overdrev på lukkede minkfarme

Grisene skal ind i skovene for at græsse. Det et af forslagene, der skal gøre Vestjylland vildere. Foto Mette Mørk.
Ringkøbing-Skjern med i konkurrence om at blive Danmarks 'vildeste' kommune; gevinsten skal i givet fald gå til at gøre naturen endnu mere mangfoldig.

RINGKØBING-SKJERN: Vestjylland skal gøres vildere!

Det fastslår borgmester Hans Østergaard over for Dagbladet.

- Vi skal gøre mere for at se mulighederne for at skabe mere mangfoldighed i naturen. Det er ikke sådan, at vi vil afskaffe landbruget. Men det handler om at gøre naturen vildere, der hvor man kan; også på vor egen grund. Jeg går da personligt og overvejer, om jeg kan lægge en del af haven om med vilde blomster, så den passer sig selv til glæde for insekter og andre dyr, siger han.

Annonce

Derfor har Ringkøbing-Skjern meldt sig til Miljøministeriets konkurrence om at blive Danmarks vildeste kommune. Konkurrencen er udskrevet af miljøminister Lea Wermelin, og vinderen får en million kroner til at sikre mere vild natur.

Hans Østergaard understreger, at Ringkøbing-Skjern har meldt sig til konkurrencen med den hensigt at vinde.


Vi er jo Naturens Rige, så det er naturligt, at vi er med. Men i det lange løb er det vigtigste for os, at naturen og biodiversiteten vinder.

Hans Østergaard, borgmester, Ringkøbing-Skjern.


- Vi er jo Naturens Rige, så det er naturligt, at vi er med. Men i det lange løb er det vigtigste for os, at naturen og biodiversiteten vinder. Derfor håber vi, at vi med deltagelsen i konkurrencen vil så en masse frø - både i bogstaveligste og i billedlig forstand - der kan spire og gro langt ud over konkurrencens slutdato, siger borgmesteren.

Vores grønne bog

I forbindelse med konkurrencen har kommunen indsendt "Vores grønne bog", hvori der er optegnet nogle visioner om, hvordan vildskaben er udfoldet i Naturens Rige om to til fem år.

I "Vores grønne bog" står blandt andet, at biodiversiteten i landbrugslandskabet skal øges i samarbejde med landmændene; der skal således samles et ambassadørkorps fra forskellige driftsgrene.

Kommunen vil også eksperimentere med skovgræsning, for eksempel ved at sætte "skovsvin" på græs i skoven og oprettelsen af grisegræsserlaug.

Genskabelse af vandløb og vådområder skal fortsætte, og det samme gælder forbedringen af vandkvalitet i fjordene.

Byområderne skal også blive vildere. Borgernes viden og forslag skal samles i en idébank til gensidig inspiration. Kommunen vil også arbejde for, at folks haver bliver lidt vildere. Og så skal kommunens grønne områder  og virksomheder og boligforeningers udenomsarealer "forvildes".

Annonce

En god million

Men hvad skal millionen bruges til, hvis Ringkøbing-Skjern vinder den?

Ifølge "Vores grønne bog" skal den blandt andet bruges til genskabelse af strandenge, klitheder og overdrev på de nyligt lukkede minkfarmes arealer, blandt andet gennem afgræsning og assisteret spredning.

Men det kunne også være understøttelse af udtagelse af lavbundsarealer med henblik på at skabe bedre vilkår for biodiversiteten og for at nedbringe CO2-udledningen.

Det er vigtigt, at projektet bliver borgerforankret, fastslår afdelingsleder Per Høgh Sørensen, Kultur, Natur og Fritid.

- Vi er meget opsatte på, at Vores Vilde Vestjylland ikke skal være et kommunalt projekt men et kommuneprojekt, der involverer alle kommunens borgere på den ene eller anden måde, siger han.

Så snart corona-restriktionerne løftes, så det bliver muligt at mødes igen, vil kommunen da også invitere borgerne til informations- og inspirationsmøder om arbejdet med at gøre Vestjylland vildere.

Konkurrencen løber til slutningen af 2022.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce