Annonce
Debat

Vi valgte fodbold EM, Tour De France og OL frem for sygeplejerskerne

Sygeplejersker i strejke demonstrerer i Aalborgs midtby, fredag den 30. juli 2021. Det undrer dagens lørdagsklummeskribent stærkt, at politikere og befolkning valgte fodbold EM, Tour De France og OL frem for sygeplejerskerne. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Jeg står mange gange i mit liv ved vendepunkter og udfordringer, hvor jeg må træffe valg. Det kan være, når noget holder op, og jeg skal beslutte, hvad jeg nu skal - eller at en opstået situation kræver, at jeg vælger en ny vej.

Musiker Flemming Lauritsen, Videbæk. Foto: Jørgen Kirk

Ofte står jeg overfor, at der er flere ting at vælge imellem - og netop det at ”træffe et valg” kan være rigtig svært. For nogle går det, som i Leif Esper Andersens bog ”Heksefeber”, hvor Kloge Hans siger til drengen Esben: ” Det handler hele tiden om at vælge - de fleste vælger at lade være.” - men netop det ”at lade være med at vælge” er jo så også et valg.

Jeg bliver bombarderet fra alle sider - i alle medier. Ja selv ud af det, der før i tiden bare var en telefon, sprøjter det med nyheder, tilbud, muligheder og holdninger, som kræver valg

Annonce

For mange år siden overværede jeg, at min lille datter blev tilbudt en sodavand et sted, hvor vi var på besøg. På værtens spørgsmål: "Vil du ha’ sodavand?", svarede hun: "Hva’ har du?"

Jeg tænkte umiddelbart: "Hvad i al verden bilder hun sig ind!" Da jeg var barn, havde jeg sagt pænt ja tak og taget, hvad der var kommet. Men ved nærmere eftertanke måtte jeg erkende, at det var et sundhedstegn. Hun kunne først vælge, når hun kendte valgmulighederne.

I starten blev jeg irriteret over, når nogen sappede rundt i programmerne på fjernsynet, men i virkeligheden er det jo en fremragende øvelse i at skabe sig et hurtigt overblik, før man træffer sit valg - en egenskab der er helt afgørende for at kunne begå sig - ikke mindst når man står over for løsning af de helt store opgaver. Netop sådan én opgave har vi stået overfor i mere end ét år - Covid 19!

Her har vores politikere, sundhedseksperter og sundhedspersonale hele tiden stået over for helt afgørende valg. Mange gange er de på vej ind i en rundkørsel med rigtig mange frakørsler. Her har de hurtigt skulle skaffe sig et overblik for at træffe det rigtige valg - hvilken frakørsel skulle de vælge? Deres arbejde er ikke blevet lettere af, at de konstant er blevet presset af ”utrolig kloge hoveder” som er helt sikre på, at de har den helt rigtige løsning.

Og ja! Det handler om at vælge.

Derfor er det godt, at vi har dygtige og modige sundhedsfolk og politikere, som under stort pres har truffet svære valg, der har bragt os godt igennem pandemien. De har fulgt Kloge Hans's ord ”at turde vælge”.

Ja, det at vælge ”er en svær én,” og jeg skal da også love for, at der hen over sommeren er truffet nogle valg, som jeg i den grad har svært ved at forstå fornuften i!

Sygeplejerskerne, som jo har været i frontlinjen fra corona-epidemiens start, ville man belønne for deres kæmpe indsats - og hvad valgte man så: Man gav dem et honninghjerte! Så er det jeg spørger mig selv: "Hva’ skete der lige der?" Så forventede jeg selvfølgelig, at man oven på den fadæse, ville vælge at belønne dem ved at rette op på den mangeårige forskelsbehandling i forhold til andre faggrupper med samme uddannelsesniveau. Men nej! Man valgte i stedet at foreslå en lille lønfremgang.


Befolkning og politikere er på ferie, medierne har valgt fodbold EM, Tour De France og OL frem for sygeplejerskerne - coronaen er jo alligevel snart fortid!


Nu forventede jeg så, at befolkningen, som kunne imødese udskudte operationer og behandlinger valgte at reagere godt bakket op af medier og politikere - men nej!

Befolkning og politikere er på ferie, medierne har valgt fodbold EM, Tour De France og OL frem for sygeplejerskerne - coronaen er jo alligevel snart fortid!

Da Sygeplejerskerne har begrænsede strejkemuligheder i forhold til andre faggrupper, kan arbejdsgiverne blot vælge at vente på, at strejkekassen bliver tom, eller at politikkerne vender hjem fra ferie og griber ind.

Og så er det, jeg tænker. Er denne situation som Leif Esper Anders skriver, at det handler hele tiden om at vælge, og her har man her valgt at lade være - men det er jo også et valg!

 
Annonce
Hvide Sande For abonnenter

Læser er bekymret for udrykningskøretøjer ved ny smal vejstrækning: Ambulance sad fast

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Anders har gået fra Nr. Lyngvig til Bruxelles og nærmer sig målstregen i Paris: - Det bliver nu rart at komme hjem og sove i min egen seng

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Når man er ligeglad med kørekortet, koster det bilen

Skjern

Nye grunde på vej i Skjern: Gammelt rensningsanlæg snart klar til udstykning

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Ringkøbing

Christian er ny forperson i West Coast Pride: Jeg vil altid kæmpe for dem, der har det sværere end mig

Ringkøbing For abonnenter

Cathrine fra Ringkøbing skal med fregatten 'Esbern Snare' for at jagte pirater i Guinea-bugten

Debat

Sundhed med tryghed og værdighed

Skjern

Nattens konger: Snedige betjente snød knallertkørere med bagholdsangreb

Danmark For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Ringkøbing

Fem år gammel sø i populær bydel graves op og gøres dybere: Den er groet til i høje planter

Hvide Sande For abonnenter

To kvinder udsat for krænkende chef: Lynede bukser ned og ville snakke lønforhøjelse

Vestjylland

Fire firmaer fik bilerne tømt for værktøj

Annonce