Annonce
Debat

Vi tør sigte højt på klimaområdet

Læserbrev: Danmark er nok arealmæssigt et lille land – men vores ambitioner er tårnhøje. Det gælder også på klimaområdet. Vi vil gerne nytænke og være det gode eksempel, som resten af verden kan finde inspiration i. Danmarks første klimalov blev indgået med et mål om, at vi skal reducere udledningen af drivhusgasser med 70 % i forhold til 1990 inden 2030. Det er så ambitiøs en målsætning, at vi endnu ikke ved, hvordan vi kommer helt i mål. Teknologien er simpelthen ikke opfundet endnu. Men når vi står i en klimakrise, kalder situationen på, at vi tør sætte barren højt. Og vi er godt på vej. Med de beslutninger, vi har taget, er vi nået en tredjedel af vejen.


Når vi står i en klimakrise, kalder situationen på, at vi tør sætte barren højt. Og vi er godt på vej.


Siden folketingsvalget har Socialdemokratiet indgået en stribe vigtige aftaler til gavn for vores klima, natur og miljø. Bl.a. har vi indgået en aftale på 888 mio. kr., som giver et historisk løft til dansk natur med yderligere 13 naturnationalparker og i alt 75.000 hektar urørt skov. Vi skal passe bedre på vores natur og give den plads, så også de kommende generationer kan opleve de mange dyre- og plantearter, der i dag er udrydningstruede.

Vi har også fokus på at skabe grøn strøm. Vi har vedtaget at etablere verdens første to energiøer, hvoraf den i Nordsøen er danmarkshistoriens største anlægsprojekt. Den vil i første omgang kunne dække 3 mio. europæiske husstandes strømforbrug. Og så er der transportområdet. Det er nødvendigt, at vi transporterer os mere klimavenligt i fremtiden. I december indgik vi en aftale, som sigter efter 1 mio. grønne biler på vejene i 2030, grønnere brændstoffer og en markant CO2-reduktion på 2,1 mio. ton.

Det er blot et udpluk af mange aftaler, og arbejdet er så langt fra færdigt endnu. Bl.a. pågår der pt. forhandlinger på landbrugsområdet. Jeg glæder mig også over, at vi i Midt- og Vestjylland står stærkt i den grønne omstilling både med kompetencer og knowhow i forhold til vindenergi, men også som frontløbere på nye grønne teknologier i landbruget, bl.a. udvikling af græsprotein til erstatning for bl.a. sojabønner og nye foderstoffer, der reducerer metanudledning fra kvæg. Klimaforandringerne sætter sine tydelige spor overalt i verden, og vi skal handle målrettet og resolut for at bevare vores klode. Derfor er jeg glad for, at vi har en socialdemokratisk regering i front, som tør sigte højt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Skjern For abonnenter

Ministeren lovede ikke noget: Men viceborgmesteren hørte hende sige, det er oplagt, at Skjern Å bliver naturnationalpark

Annonce