Annonce
Læserbrev

Vi skriver historie sammen lige nu: Støt det lokale

Læserbrev: Kære alle. At gå en tur i Ringkøbing i disse dage får mine tårer frem i stolthed og taknemmelighed over, hvor mange der lytter til myndighedernes anbefalinger – både private borgere og forretningsdrivende. Jeg er samtidig også ked af, at vores vidunderlige samfund for en stund er lukket ned. De tilstande, vi har lige nu, er ikke set siden 2. verdenskrig. Det er skræmmende og trist. Men også helt nødvendigt, tror jeg. I Dagbladet søndag var der en fin artikel med borgmester Hans Østergaard, som opfordrede til at støtte det lokale dagblad ved enten at købe avisen eller sætte en annonce i - det er nemlig alt afgørende vigtigt for vores lokale avis’ overlevelse. Hos bageren i morges tog jeg derfor også Dagbladet med under armen og det vil ikke være sidste gang, jeg gør det.

Det er også alt afgørende vigtigt for vores lokale forretningsliv, at vi handler og støtter lokalt. Vi er heldige, at vi alene har få tomme forretningslokaler og sådan skulle det gerne blive ved med at være.

Lige nu handler de fleste af os kun madvarer rundt omkring i store og små butikker; og indimellem nyder vi take-away fra lokale restauranter og cafeer. Vi støtter nemlig hinanden bedst ved at være adskilte. Når den ufrivillige gæst, Corona, er rejst hjem, så er det vigtigt, at vi får gang i handlen igen. Lige nu holder et samlet Folketing hånden under det private erhvervsliv og sådan skal det også være. Det er det private erhvervsliv, som er garant for vores velfærdssamfund. Men når Coronakrisen er over, så er et fortsat aktivt og velfungerende forretningsliv afhængigt af, at vi også lokalt får vendt udviklingen igen i positiv retning. Med andre ord: Vores lokale forretninger får brug for, at både du og jeg vil bruge nogle af vores penge på selvforkælelse og på at shoppe.

Selvfølgelig skal vi åbne os for verden igen, når Coronakrisen er over. Vi skal ud at rejse, og forhåbentligt vil turisterne igen valfarte til vores fantastiske kommune. Det er alt sammen vigtigt og nødvendigt for vores fælles velfærd. Vi kan imidlertid også som borgere i Naturens Rige selv gøre noget for at sikre vores lokale forhold. At vi vælger at handle lokalt har nemlig stor betydning for det lokale erhvervslivs ve og vel. Og det har igen stor betydning for det lokale skattegrundlag. I sidste enden så har dit og mit indkøb således betydning for vores fælles kommunale økonomi og dermed også for hvor mange penge vi har til lokal velfærd. Alt spiller sammen i en helhed.

Lige nu skriver vi historie sammen. Vi véd, at vi er nødt til at kæmpe denne kamp mod Corona sammen og gøre vores bedste. Sammen kan vi også sikre det lokale erhvervslivs overlevelse. Det vil jeg gerne være med til og det håber jeg også, at du vil.

Pas godt på jer selv og hinanden derude. Vi ses igen inden forhåbentligt alt for længe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ubudne gæster gik amok i lerduer

Læserbrev For abonnenter

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Annonce