Annonce
Debat

Vi skal sikre det frie ord meget bedre

Dagens leder er skrevet af redaktør Peter Gram.
Annonce

For nogle år siden havde den slags selvcensur været utænkeligt hos et dansk medie. Men nu har Jyllands-Posten afvist at bringe en kronik af den islam-kritiske forfatter Kåre Bluitgen.

Afvisningen sker ikke, fordi kronikken er specielt kontroversiel eller på kant med lovgivningen. Det er heller ikke, fordi Jyllands-Posten ikke kan stå inde for budskabet. Forklaringen er udelukkende, at Jyllands-Posten frygter repressalier som dem, der netop har ramt det franske magasin Charlie Hebdo i Paris.

Her angreb en 18-årig mand med pakistanske rødder for nylig to personer i de lokaler, hvor Charlie Hebdo, tidligere havde adresse, men som nu huser en helt anden virksomhed.


Vi må aldrig komme i en situation, hvor angst for hævn fra religiøse mørkemænd vejer tungere end det frie ord.


To personer blev alvorlig såret. Angiveligt var attentatmandens motiv vrede over, at Charlie Hepdo ville genoptrykke de kontroversielle Muhammed-tegninger.

Jyllands-Posten openionsredaktør har sagt til netmediet Pio, at man forventer en forhøjet risiko over på begivenhederne i Paris, og at avisen derfor har valgt at takke nej til kronikken.

Nu ville det være alt for nemt på en billig baggrund at bebrejde Jyllands-Posten virksomhedens manglende mod. Men avisen har givetvis sine gode grunde til at træffe en sådan beslutning og tilmed stå ved den i offentligheden.

Nej, i stedet er det egentligt skandaløse, at vi åbenbart efterhånden lever i et land, hvor medierne og deres medarbejdere har grund til frygt, hvis de trodser buddene i en middelalderlig lovreligion.

Vi må aldrig komme i en situation, hvor angst for hævn fra religiøse mørkemænd vejer tungere end det frie ord. Så starter selvcensuren stille og roligt for til sidst at brede sig i et omfang, så talen om uafhængige medier bliver hul.

Naturligvis er Jylland-Posten i sin gode ret til at træffe en beslutning som denne af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Men overvejelsen burde være helt og aldeles unødvendig i et stærkt retssamfund, der skal tage vare på sine borgeres sikkerhed.

Som sådan er denne sag kun lille. Principielt er den enorm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Minkavlere sværtet uden grund: Statens Seruminstitut sendte ikke spørgeskema til avlernes e-bokse

Ringkøbing

Lærervikar smittet med corona: Ringkøbing Skole sender flere end 100 hjem

Hvide Sande

Smitte på minkfarm nær Søndervig: Stribe af farme fra Vonå til slusen i Hvide Sande falder inden for døds-zonen

Annonce