Annonce
Ringkøbing-Skjern

- Vi skal ikke lægge hele sogne øde: Kommunen ønsker retningslinjer for solcelleanlæg

Kommunens største solcelleanlæg, Nørhede-Hjortmose ved Ølstrup, er på 40 hektar. Det i Gestenge kan blive op til 10 gange så stort. Arkivfoto.
Teknik- og miljøudvalget vil indhente oplysninger i andre kommuner om, hvordan de håndterer store solcelleanlæg.

RINGKØBING-SKJERN: Efter vindmøllerne kommer solcelleanlæggene …

Det kæmpeanlæg, som en gruppe lodsejere i samarbejde med GreenGo Energy ønsker at etablere i Gestenge mellem Stauning Lufthavn og Dejbjerg, og som ifølge planerne skal være på omkring 400 hektar, er bare det første af mange, mener formanden for teknik- og miljøudvalget, John G. Christensen (S).

- Interessen for solcelleanlæg er stor, og vi hører om, at der er planer om anlæg, der endda er større end det i Gestenge, siger han.

Han vil ikke udtale sig om dette anlæg, da initiativtagerne netop har indsendt en anmodning til kommunen om tilvejebringelse af et plangrundlag.

- Men det er klart, at vi skal have styr på udviklingen. Fra politisk hold har der været forslag om en temaplan, men det kan vi ikke lave, da der ingen regler er på området. I stedet skal vi have en drøftelse af, hvilke retningslinjer vi ønsker, der skal være gældende på området. Til det formål skal vi blandt andet indhente oplysninger om, hvordan de gør i andre kommuner, siger udvalgsformanden.

Alle skal kunne være der

John G. Christensen lægger ikke skjul på, at retningslinjerne formentlig vil indebære, at der vil være landskaber i kommunen, hvor der ikke vil kunne etableres solcelleanlæg.

- Vores holdning er, at der både skal være mulighed for etablering af solcelleanlæg - og for, at folk kan bo i nabolaget. Vi skal have det gjort så fornuftigt, at vi ikke lægger hele sogne øde.

John G. Christensen er personligt tilhænger af solcelleanlæg.

- Vi skal have solcelleanlæg, og vi skal endda gerne have mange. Men de skal placeres der, hvor landmændene måske ikke så godt kan udnytte jorden og på en sådan måde, at folk ikke får ødelagt udsigten, siger han.

Hvornår retningslinjerne kan være udarbejdet, tør han ikke sige.

- I den nærmeste fremtid, siger han.

Anlægget ved Gestenge er ifølge planerne på 400 hektar - altså fire kvadratkilometer svarende til 800 fodboldbaner. Får det den størrelse, vil det kunne producere 365.000 MWh om året.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Overforbrug: Mere genbrug af plastsække og -poser

Læserbrev: I et svar til mig fra Ringkøbing-Skjern Kommune fremgår, at man fremover vil ændre instruks, vedrørende plastsække og –poser, idet der nu på kommunens genbrugspladser bliver skiltet med opfordringen: 'Tøm plastsække og -poser, så de kan genbruges'. Som jeg tidligere har været inde på, er det et stort overforbrug / plastsvineri med blandt andet plastsække, der finder sted. Og så er genbrug af plastsække en vej til formindskelse heraf. Borgmester Hans Østergaard har tidligere, i brev til mig, takket mig for min indsats på området og skriver videre: ”Jeg er overordnet helt enig med dig i, at vi skal være meget opmærksomme på plastproblematikken, og finde løsninger på denne”. En af disse løsninger er at genbruge plastsække. Og det er da skønt, at Ringkøbing-Skjern Kommune er de første, der går ind for genbrug af plastsække og –poser. Der er trods alt, på landsplan, også en stor besparelse herved. Der kører p.t. en kampagne på tv der hedder: ”Plant et træ for 20 kroner”. Ifølge Danmarks Statistik er der cirka 2,7 millioner husstande i Danmark. Hvis alle kommuner går ind for ideen om at genbruge plastsække, ville landets borgere på årsbasis, efter mine beregninger, kunne spare cirka 150 millioner kroner. Og det kunne der så plantes cirka 7,5 millioner træer for. Og jeg tror, at alle er enige i, at der er mere brug for at plante træer end for et unødvendigt stort forbrug af plastsække og –poser.

Ringkøbing For abonnenter

Fælles opråb fra fire rektorer: Elever arbejder alt for meget

Annonce