Debat

Vi skal have afskaffet de folkevalgtes særregler

Jan Schouby

På kant: Alle er lige, men nogen er bare lidt mere lige end andre.

Ovenstående citat stammer fra George Orwells bog ”Kammerat Napoleon”, og heri optræder et sæt regler, der skal hjælpe med at opretholde orden og sikre gode forhold blandt dyrene på den gård historien udspiller sig.

Men det kunne fuldstændig lige så vel omhandle de danske folketingspolitikere. For spørger man en af de folkevalgte, så vil de naturligvis sige, at de love og regler, som bliver vedtaget i folketinget gælder for alle, og at alle er lige. Men præcis som i Orwells bog, så er der bare nogen – politikerne – der er mere lige end alle os andre.

Ekstra Bladet har gennem de seneste dage sat fokus på det besynderlige faktum, at der på en lang række områder tilsyneladende gælder helt andre – og langt bedre – regler for folketingets medlemmer end for resten af folket.

Eksempelvis skal folk, der sygemeldes, udfylde et hav af formularer og bevise, de er syge, mens et folketingsmedlem blot kan ringe og melde sig syg.

Når politikerne er på barsel, får de et skattefrit tillæg og har langt bedre forhold end alle andre på barsel.

For slet ikke at tale om pensionsforholdene, hvor der også stadig er lang vej, før reglerne er tilrettet dem, der gælder for alle andre. Eksemplerne er desværre mange og groteske.

Der har været tilløb til at ændre på tingene, men sjovt nok er det svært at skaffe flertal for forslaget. Heldigvis nærmer der sig et folketingsvalg. Så det er nu, det er tid til at kræve oprydning i de mange privilegier for politikerne, der kun kan tilslutte sig forslaget.

Alt andet er hykleri, og noget der forhåbentlig omgående straffes af vælgerne.

0/0
Annonce
Klumme For abonnenter

Klumme: Mens mange kæwler om valg, kigger jeg på æwler

Annonce
Annonce
Klumme

Midt i en konfirmationstid: Talen, som en farfar aldrig fik holdt til sit ældste barnebarn

Klumme

Hvad har Kasper Søndergaard, min cykel og sammenhængskraft til fælles?

Debat

Den fødende kvinde

Leder For abonnenter

Buddingen på væggen og møllerne ved kysten: Kan den realpolitiske tyngdekraft ophæves?

Valgkamp er ren magi. I nogle få, berusende uger virker hverdagens grå, realpolitiske tyngdekraft til at være ophævet. Alt synes at kunne lade sig gøre; drømme og visioner leviterer lystigt op mod det himmelblå. Nogle gange sker det i en koordineret parti-indsats. Andre gange er det båret af hin enkelte kandidat, som i mødet med den ene eller den anden vælgervirkelighed kommer til at se tingene gennem andre briller end dem, som partiet normalt har på. Et lokalt eksempel kunne opleves ved mandagens vælgermøde i Søndervig. Temaet var turisme. Publikum var blandt andet lokale aktører fra et erhverv, der med en årlig omsætning på 3,5 milliarder kroner ikke bør overses. Mølleparken, som står til at skulle sættes op blot fire til ti kilometer ud for kysten mellem Hvide Sande og Søndervig, var derfor et uundgåeligt emne. Flere feriehusudlejere undrede sig over, at politikere siger nej til et soppebassin på stranden, til restauranter med havudsigt eller til handicapstier, fordi vi skal passe på naturen - men at de samtidig kan sige ja til Vesterhav Syd. Det lokalt valgte folketingsmedlem Andreas Steenberg (R), der sad med i panelet, har jævnligt markeret sig som en varm tilhænger af de kystnære møller. I november 2016 sagde han til Dagbladet: "Det er godt for klimaet og det er godt for Vestjylland, at projektet bliver realiseret. Og heldigvis er der flertal for at fastholde de kystnære møller." Interessant at høre, at det før så positive folketingsmedlem nu erklærer sig betænkelig ved placeringen af kæmpemøller tæt på kysten. Men før flagene stryger til tops på klitten, skal det understreges, at Andreas Steenberg trods sin skepsis ikke mener, der er politisk opbakning til at aflyse projektet. Det tror da pokker. For mindre end en måned siden sendte hans partifælle, partiets energiordfører Ida Auken, en regulær skideballe af sted mod vest i et samråd med ministeren om de kystnære mølleparker: ”Uklædeligt, at man som byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern ikke stiller sig op og står på mål for det her”, lød det blandt andet i bredsiden, der også indeholdt ord som "rendt fra deres ansvar" og "gummiarm". Et par dage senere blødte hun ganske vist op og sagde, at hun har "stor fidus til byrådet i Ringkøbing-Skjern". Det var, kunne man forstå, mere partiet Venstre, der var mål for kritikken. Ida Aukens nu afdøde morbror, Svend, som gennem mange år gav Socialdemokratiet en markant stemme, sagde engang, at radikal politik er "som at sømme budding op på en væg". Det skal blive interessant at se, om det lokalt valgte radikale folketingsmedlem Andreas Steenberg efter valget 5. juni får held til at sømme sit partis politiske budding bedre fast, når det gælder Vesterhav Syd, end det hidtil er lykkedes. Indrømmet; det ville ligne ren magi. Men vi er håbefulde. Det skal man være i en valgkamp.

Klumme

Alle hører til et sted og har to vigtige valg!