Debat

Vi risikerer, at der en dag er nogen, der ikke kan tåle mere

På kant: Det skal man kunne tåle. Sådan har budskabet været til alle dem, der bliver ophidsede over Rasmus Paludans provokationer. Han besudler Koranen, sætter ild til den og kræver muslimer ud af Danmark. Men han har sin ytringsfrihed, blasfemiparagraffen er afskaffet og uanset, hvor latterlig man synes, han er, berettiger det selvfølgelig ikke til vold.

Der er ikke så meget at rafle om: I et demokrati har alle lige rettigheder, også dem man ikke kan lide. Men. For der er et men. Hvor mange af dem, der kræver, at man tåler Paludan, har egentlig selv måttet tåle noget – altså sådan for alvor? Alle os, som ikke konstant udfordres på vores tro og vores ret til at være her, ved vi, hvad det er, vi forlanger af andre? Og har vi nogensinde anstrengt os for at vise, at fællesskabet ikke er til for Paludan, men for dem, han sviner til?

Det var måske en overvejelse værd. For med til historien hører jo, at man som muslim i Danmark konstant bliver bedt om at tåle noget. Man skal tåle, at man ikke kan åbne en avis uden at nogen fortæller, at man er et problem. Man skal tåle, at man aldrig helt kan føle sig hjemme, selvom man har uddannet sig, er i arbejde og har boet i landet i årevis. Og nu skal man altså også kunne tåle Rasmus Paludans provokationer, som endda udføres under politieskorte.

Og uanset hvor forkert det så end er, vil der på et tidspunkt være nogle, der ikke tåler mere. Det har Paludan forstået – det er jo derfor, han udfører sine groteske happenings. Måske var det på tide, at vi andre også forstod, at tålmodighed aldrig er grænseløs. Og når folk ikke tåler mere, er det, at de sætter byen i brand.

Peter Lauritsen
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Vestjylland

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Annonce