Annonce
Læserbrev

Vi kan ikke stemme for lukning af biblioteket

Tarm bibliotek er nu igen i farezonen for at blive lukket, som følge af Kultur- og Fritidsudvalgets flertalsbeslutning om at sende et spareforslag på cirka 1/2 million kroner videre til budgetforhandlingerne 2019. En efterhånden fast sætning på flere kommunalpolitikeres læber, når snakken falder på samskabelsen og udviklingen i den sydlige del af kommunen, er, at "Tarm og Skjern ligger så tæt på hinanden, at Tarms borgere bare kan køre til Skjern”. Med risiko for at blive stemplet som sognerådspolitikere, vil vi gerne argumentere imod en lukning af Tarm bibliotek. For det første, så er debatten meget mere end sognerådspolitik og følelser. Tarm bibliotek er som følge af en tidligere lukningstrussel i 2010/2011 omdannet til et yderst driftssikkert og driftsbilligt selvbetjeningsbibliotek - som med sine 4.266 brugere koster 118 kroner pr. bruger at drive. Samtidig med, at det er billigt i drift, er det med cirka 35.000 årlige besøg kommunens næstmest besøgte bibliotek målt pr. antal brugere. Faktisk er det “kun” biblioteket i Hvide Sande, som med et estimeret besøgstal overgår besøgstallene i Tarm. Derudover låner gennemsnitbrugeren i Tarm 9,9 lån og lægger sig derfor lige akkurat ind bag ved biblioteket i Skjern, som med sine 10,1 lån tager førstepladsen. Med andre ord er Tarm bibliotek altså i top, både når det angår udlån og besøg, men også det mest stabile bibliotek i hele kommunen, når man ser på udviklingen blandt kommunens bibliotekstal. Og for det andet, så er der generelt meget fokus på bibliotekernes udvikling og transformering i Danmark, da bibliotekerne i stigende grad benyttes til meget andet end bogudlån. De danner rammerne om samlingssteder for alle tænkelige eksistenser, de skaber rammerne for integration, kultur og sammenhold, og så hjælper de os med vores dannelse i en globaliseret og “fake news” baseret verden. Lukker man Tarm bibliotek, vil det specielt gå ud over områdets børn, unge og ældre. Denne målgruppe stopper nemlig helt med at benytte biblioteket, hvis man lukker en biblioteksafdeling - det viser erfaringer fra tidligere bibliotekslukninger. De stopper simpelthen med at komme på biblioteket. Vi har med stor interesse fulgt de sidste par ugers debat omkring lukning af Tarm bibliotek, og vi vil gerne udtrykke enighed med de læserbreve, der har været bragt. Samtidig bifalder vi initiativet med en underskriftsindsamling. Det store engagement og bekymring imod lukningen bekræfter os i, at det vil være en helt forkert beslutning.

Så kære byrådskollegaer: Det her forslag kan vi ikke stemme for - og vi peger naturligvis gerne på andre steder, hvor pengene kan spares i stedet.

Annonce
21072008 Tarm Bibliotek - om sommerlæsning Foto: Jørn Deleuran
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skandale: Kan livet fortsætte uden Postnord?

Læserbrev: Hvordan har Postnord fundet af, at det kun er brevene, de taber på? De må have fundet løsningen på at skille koldt og varmt vand. Efter det er blandet... Meget fornuftigt har postbudene både breve og pakker med ud. Det er vel heller ingen ulempe for Postnord, at det er brevene, der er befordringspligt på. De har fået serveret en politisk malkeko. Det er ender vel med, at brevene må tage op til en måned om at komme frem... Allerede nu er det betydelig langsommere end med dagvognen på Christian Den Fjerdes tid. Hvem har fået problemerne? Politikerne. Hvem har skabt dem? Politikerne. Der er flere mistænkte. En af de hovedmistænkte er Kristian Jensen. Det passer med hans taktik fra skattevæsenet. De startede med at slagte aktiverne og fordele dem. Derefter trykkede de på digitaliseringsknappen. Så satte de sig ned. Undrede sig over, at svenskerne ikke løste problemet for dem... Man kan sige meget om svenskerne, men speciel dumme er de altså ikke... Det er en skandale med de milliarder, der allerede er pumpet i projektet. Senest har de sendt adskillige personer på permanent ferie, og har planer om at sende endnu flere samme vej. Bare rejsebureauerne har rejser nok til dem... Det er ren kukkeluk at bruge milliarder på det! Udbringning af pakker er der mange, der har kapacitet til. Skildpaddebrevene må kunne løses på anden vis. Quickbreve er næsten lige så dyre som pakker. Derfor kan man vel sende dem som en pakke? Anbefalede breve kan vel håndteres på samme måde? Udbringning af B- breve kunne for eksempel overdrages til kommunerne. Ved at tilføre flere ansatte kunne hjemmehjælperne sagtens løse opgaven. Der bliver hældt millioner/milliarder i Postnord, som kunne bruges til det. Samtidig kunne ældreplejen i eget hjem blive opgraderet. Hvis postbudet, ligesom i gamle dage, havde tjek på om alle var ok. på ruten. Sikken en tryghed, det kunne give. Skildpaddebrevene kunne måske alternativt distribueres sammen med reklamerne på ugebasis. Nu mener nogen i det politiske, at vi skal købe Postdanmark tilbage fra Postnord. Heldigt, at vi ikke har fået malet alle postkasserne endnu. Der bliver udgifter nok til biler, skilte, tøj og til svenskerne. Men big business for dem, der sælger maling og profiltøj. Kan livet fortsætte uden Postnorddanmark? Eller går det i stå?

Annonce