Annonce
Ringkøbing

Vi kan godt være stolte af vores by: Købstadschefen glæder sig over, at alle butiksruder i Ringkøbing er fyldte

Turisterne elsker Ringkøbing; så meget, at de holder et handelsliv oppe, som en by på 10.000 indbyggere slet ikke "burde" have. Foto Poul Osmundsen.
Ringkøbing er i den enestående situation for en provinsby med 10.000 indbyggere, at der er kø for at få lov til at leje butikslokaler i midtbyen; lige nu er (næsten) alt udlejet - på trods af corona-krisen.
Annonce

Ringkøbing: Sommervejret kunne være én eller to tænder bedre. Men intet er som bekendt så skidt, at det ikke er godt for noget, så når det er for koldt og blæsende at ligge ved stranden, tager folk på indkøb.

Derfor myldrer Ringkøbings gader i disse dage med turister. Og de har masser af butikker at vælge imellem. I modsætning til så mange andre danske byer er der nemlig ingen tomme butikslokaler i midtbyen.

Lige nu er der en enkelt tom butik i Nørregade, og så står den tidligere Restaurant Smag stadig uden lejer - ellers er alt optaget.

- Vi er i den situation, at jeg får adskillige henvendelser fra folk, der gerne vil leje butik i Ringkøbing, men som jeg desværre må afvise. Vi ser også, at tidligere kontorlokaler på havnen bliver lavet om til detailbutikker, siger købstadschef Jacob Muldkjær Rasmussen.

Det er en temmelig usædvanlig situation for en provinsby med 10.000 indbyggere, påpeger han.

Efter at have stået tom et stykke tid er den gamle Matasbygning nu udelejet til Minimal. Foto Poul Osmundsen.

- I andre mindre provinsbyer er der masser af ledige butikker, og det samme gælder endda i storbyer som Aarhus og Købehavn. Jeg har lige gået en tur ned ad Strøget, og det var en trist oplevelse: Der var masser af tomme butikker, og gaden virkede nedslidt, siger Jacob Muldkjær Rasmussen.

Annonce

Selvforstærkende udvikling

Sådan ser det altså ikke ud i Ringkøbing.

- Vi kan godt være stolte af vores by. Det skal vi nok være bedre til at huske hinanden på, tilføjer han.

Jacob Muldkjær Rasmussen peger på flere årsager til, at det går så godt - på trods af corona-krisen.

- For det første er turisterne selvsagt med til at løfte det hele. Men vi er også inde en heldig selvforstærkende udvikling. Vore turister ved, at der både er atmosfære i gaderne og kvalitetsmæssigt noget at komme efter, hvis de tager til Ringkøbing for at shoppe. Det gør igen, at det bliver attraktivt at drive forretning i Ringkøbing - derfor interessen for at leje butikslokaler.

Der mangler spisesteder i Ringkøbing, mener handelsrådets formand. Men i det mindste er der nu kommet en fish'n'chips-forretning. Foto: Poul Osmundsen

En handelsforening, der står sammen om forskellige aktiviteter, der er med til at løfte byen, spiller også en stor rolle, og det samme gør en handelspolitik, der har forhindret store centre i at opstå uden for bymidten, som har kunnet trække handelslivet ud af centrum, påpeger Jacob Muldkjær Rasmussen.

Annonce

Varieret udbud

Bent Brodersen, formand for Ringkøbing Fjord Handelsråd, er enig i, at Ringkøbing har noget særligt at byde på.


For det første er turisterne selvsagt med til at løfte det hele. Men vi er også inde en heldig selvforstærkende udvikling. Vore turister ved, at der både er atmosfære i gaderne og kvalitetsmæssigt noget komme efter, hvis de tager til Ringkøbing for at shoppe. Det gør igen, at det bliver attraktivt at drive forretning i Ringkøbing - derfor interessen for at leje butikslokaler.

Jacob Muldkjær Rasmussen, købstadschef Ringkøbing


- Andre steder domineres bybilledet af kædebutikker; vi har i højere grad et udbud af spændende, individualistiske butikker med personligt præg og karakter; det betyder noget for turisterne, fastslår han.

- Vi har også en god balance mellem forskellige butikstyper, og butikkerne dækker de gode brands; der er noget at komme efter, hvis man er på shopping. Skulle jeg nævne en mangel, er det, at vi godt kunne have flere spisesteder og cafeer, men det er faktisk det eneste område, hvor jeg synes, det kunne være bedre.

- Vi har endda potentialet til, at det bliver endnu bedre. Naturkraft er lige åbnet, Lalandia er på vej inden for det næste par år, og kommer feriebyen Ranonia lige ud for Ringkøbing Havn, vil det trække endnu flere kunder til detailhandlen i byen.

Annonce

P-pladser og planer

Både Jacob Muldkjær Rasmussen og Bent Brodersen er altså fulde af optimisme på Ringkøbings vegne. Men den gode udvikling kommer ikke af sig selv påpeger de.

Ringkøbing har en parkeringsudfordring. Den løses delvis ved brugen af Skolegrunden som uformel parkeringsplads. Men det er ikke nogen holdbar løsning, påpeger købstadschefen. Foto Poul Osmundsen.

- Det er vigtigt, at man fortsætter en politik, der sikrer handelslivet i midtbyen, siger Bent Brodersen, og Jacob Muldkjær Rasmussen peger på betydningen af, at der fortsat er detailhandelbutikker her.

- Infrastrukten - gader, veje og p-pladser - er også vigtige. Der er ikke sat midler af til p-pladser i Ringkøbing, men vi har stærkt behov for, at der bliver gjort noget ved trafikforholdene - især fordi vi kan forudse, at der kommer endnu flere gæster til byen, siger Jacob Muldkjær Rasmussen.

- Det er dels vigtigt af hensyn til turisterne men også lokalbefolkningen; andre steder i verden er turismen blevet til en kilde til irritation, og det skal vi undgå. Derfor kunne jeg godt tænke mig, at vi fik lavet en plan for infrastrukturen i Ringkøbing, der inddrager alle borgere, lyder det fra fra købstadschefen.

Men bortset derfra går det altså rigtig godt...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Retfærdighed for seniorer

Rejser

Kommentar: De forbandede drikkepenge

Annonce