Annonce
Debat

Vi har sympati for Arne, men: Der er vel en bund i pengekassen?

Ansvarshavende chefredaktør Peter Orry har skrevet dagens leder. Foto: Chresten Bergh
Annonce

Det er paradoksalt. Coronaen har kostet Danmark utallige milliarder og truer nu med at blusse op igen og koste endnu mere.  Alligevel er appetitten på flere offentlige udgifter glubende, som var der ingen bund i vores pengekasse.

Regeringen vil i den kommende uge foreslå, hvordan man kan give bryggeriarbejderen Arne fra Fuglsang i Haderslev og andre nedslidte en ret til at gå på tidligere folkepension. Så sympatisk det end lyder, er det dybt problematisk.

For det første er forslaget i sig selv dyrt. Socialdemokratiet har sagt, at det må koste tre milliarder. Det forslår imidlertid som en skrædder på en augustdag i Danmark, hvis man gerne vil give retten til alle dem, der føler sig nedslidte. Det kan man ikke for de penge, og det virker umuligt at lave en retfærdig model. Derfor har også Dansk Folkeparti sagt, at prisen nok bliver det dobbelte.

For det andet, og det er værre, har snakken om Arne genoplivet diskussionen om velfærdsforliget fra 2006, som siger, at pensionsalderen skal stige i takt med vores levetid. Det giver så ufatteligt mange penge, at forliget er afgørende for vores evne til at levere ordentlig velfærd. Alligevel siger nu Enhedslisten, at ingen skal arbejde længere end til 68 år, mens det tidligere så økonomisk ansvarlige parti, Det Radikale Venstre, vil blæse til fyraften for sidste gang, når vi fylder 70.

Det er synspunkter, enhver kan fatte sympati for, men så skylder man at sige, hvor vi  skal skære ned eller inddrive ekstra skatter. Det får vi ikke svar på.

Forskellen på skrantende økonomier i Sydeuopa og vores er, at vi har lavet de hårde reformer, der lægger en god bund under velfærden. Det lyder voldsomt og er voldsomt at skulle arbejde til efter de 70 år, men det er faktisk rimeligt at sige, at de, der kan, også skal. På den måde får vi råd til at hjælpe samfundets svage.


Det lyder voldsomt og er voldsomt at skulle arbejde til efter de 70 år, men det er faktisk rimeligt at sige, at de, der kan, også skal. På den måde får vi råd til at hjælpe samfundets svage.


Det gælder også de nedslidte. Men nedslidt er man, når en læge vurderer, at man er det. Ikke på grund af et bestemt antal år på arbejdsmarkedet i bestemte erhverv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce