Annonce
Debat

Vi har ansvaret: Det er os - de 56.182 borgere - der skaber Naturens Rige - ikke kun kommunen

- Projektet Danmarks Vildeste Kommune, er et rigtig godt eksempel på, hvordan du og jeg som borgere har taget det fælles ansvar på os, og sammen med kommunen - som institution - arbejder konkret med Naturens Rige, skriver lørdagsklumme-skribent Per Høgh. Arkivoto: Morten Dueholm

Når vi nærmer os nytår, så er det også her man normalt gør status og sætter nye mål.

Det gør Dronningen, - det gør Mette F. - og det gør du og jeg også.

Tog jeg nu cyklen frem for bilen?

Annonce

Havde jeg nu totalt nærvær sammen med børnene og konen, når jeg daglig klappede PC’en i kl. 15.30?

Handlede jeg nu udelukkende lokalt, og droppede det med netkøb?

På et godt år rammer jeg 50 procent, - alt efter hvor meget champagne, der var i blodet, da jeg satte målene.

Per Høgh. Foto: Johan Gadegaard

I dag vil jeg tillade mig at gøre status på naturens vegne - eller måske snarere på Naturens Riges vegne.

Naturens Rige - hedder den kommunale vision, og er jo netop en erkendelse af, at vi på vores egn og i vores kommune, har nogle helt særlige fortrin og kvaliteter, som vi måske ikke har været bevidste nok om. Folk valfarter faktisk hertil fra nær og fjern, netop pga. vores natur.
Det er - løftet helt op - en filosofi om, at Naturen er en grundlæggende livsforudsætning for os, og den skal vi værne om, passe på, nurse - og styrke.

Naturen betyder meget for os, og har gennem tiderne været grundlaget for dagligdagen på godt og ondt. Naturen har jo præget den måde vi er mennesker på - den måde vi tænker på. Den er en del af vores identitet.

Derfor er visionen om Naturens Rige på ingen måde skudt ved siden af. Det er nok et uvant stort ord og begreb i den vestjyske ordbog, - men ikke desto mindre viser det en politisk ambition om, at man faktisk vil den vej - at man mere end respekterer, det vi er og er rundet af, og vil arbejde hen mod at vedligeholde, og sammen med os borgere skabe forudsætninger for det gode liv.

Og det er det eneste, man kan med en vision - skabe forudsætningerne.

Men dem der skaber det gode liv, er jo først og fremmest dig og mig. Det er vigtigt at vi har nogle åbne - også kommunale - rammer, som medspillere på den mission, men først og fremmest er det samspillet og fællesskabet med andre mennesker, der bestemmer om vi har et godt liv.

Men hvad er status på Naturens Rige så - er det bare en politisk fis i en hornlygte. Bliver det til noget her efter otte år?

Mit korte svar er nej til det første og ja til det sidste - men det tager tid. Og det kommer fortsat til at tage laaang tid.

Var vi Nordkorea var det sikkert meget nemmere, - så var den klappet af på et enkelt år. Men der ville borgerne heller ikke være en del af den plan. Det er vi her - det er os, der skal være med vognen. Det er ikke kun kommunen, der skal klare opgaven, - det er os alle sammen.

Men det er naturligvis også kommunen - så lige for at tage den upfront til jer, der som automat-reaktion allerede nu har logget på facebook og er i gang med at skælde kommunen ud. I mit professionelle liv er jeg en del af institutionen - og ja. Vi laver fejl - og med 4.500 kollegaer, gør vi det helt sikkert også dagligt.

Men vi laver også rammer - nye initiativer - konkrete projekter, og arbejder med den svære - måske umulige balance - at please 56.182 borgere.

Også på naturens område.

Vandløbsrestaureringer, nye stiforløb, nye vådområder og senest beslutningen om, at gøre de kommunale byggegrunde ’vilde’ og så dem til med blomster i stedet for at pleje dem som golfbaner.

Det er en del af projektet Danmarks Vildeste Kommune, som netop er et rigtig godt eksempel på, hvordan du og jeg som borgere har taget det fælles ansvar på os, og sammen med kommunen - som institution - arbejder konkret med Naturens Rige.

Kommunen sætter en ramme og støtter med midler og rådgivning. Men vi som borgere er med til at fylde den ud, - som haveejere, som sogneforening, som udviklingsforum.

Så min korte status på visionen Naturens Rige er, at den er i fuld gang med at blive indfriet. Vi er nået langt, men vi har også stadig langt igen - rigtig langt. Så ballerne skal strammes - kommunens, dine og mine. Lad os hjælpe hinanden med det.

Vi er nået langt, men vi har også stadig langt igen - rigtig langt. Så ballerne skal strammes - kommunens, dine og mine. Lad os hjælpe hinanden med det.

Annonce
Hvide Sande For abonnenter

70-årige Ove har fisket fra Tyskerhavnen i over 50 år: Jeg ville være glad, hvis laksefabrikken blev væk

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Freja kunne ikke få en dagplejeplads til datteren Saga: Nu kæmper Hvide Sande for en vuggestue

Navne For abonnenter

Christina fra Skjern fandt en konkylie på stranden: Det fund har sendt hende i det internationale modemagasin Vogue

Ringkøbing-Skjern

TP Kjoler fik navn på tyv på ét døgn

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Danmarkspremiere: Arkitekt Flemming Bay-Jørgensen designer stole af vand-rør og andre glimt fra Gamle Dage

Morten Messerschmidt ny formand for Dansk Folkeparti

Sport For abonnenter

Nogen jagter det perfekte slag hele livet: Jytte fra Hover lavede 'hole in one' to gange på fire måneder

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Ringkøbing-Skjern

Kjoleforretning offentliggør video af fræk tyv: - Jeg ved godt, det er ulovligt

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Debat

Troen og tvivlen: Inger skal opstå fra de døde, siger Johannes. Hvis blot der er én af de tilstedeværende, der har troen!

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing

Samler underskrifter mod Raunonia: Så mange har nu skrevet under

Annonce