Annonce
Læserbrev

Vi håber på at se børnenes statsminister til efteråret

Læserbrev: Det er sommer, solen skinner - og ligesom mange andre – har jeg ferie. Mine tre børn løber rundt i haven, spiser is og leger. De udnytter til fulde, at de ikke skal i børnehave. Jeg selv tager mig et pusterum fra en ellers travl hverdag, nyder samværet i familiens skød, læser en bog og tager mig tid til at filosofere over rigets tilstand.

For årets første halve år har virkeligt sat gang i debatten om netop vores børn og dårlige normeringer i vores daginstitutioner. Børnene er blevet ”high politics”.

Forældreoprør, dokumentarer, demonstrationer og pædagogers hjerteskærende hverdagshistorier i løbet af foråret gjorde folketingsvalget til et børnevalg - og skabte en helt legitim forventning om, at børneområdet også kommer til at spille en helt central rolle i den nye regerings politik.

Da Mette Frederiksen vandt flertallet, kunne hun da også først få lov at sætte sig i statsministerstolen, da hun havde nedfældet løftet om en form for minimumsnormeringer i et forståelsespapir med hendes parlamentariske grundlag - og desuden proklamerede Mette Frederiksen selv allerede sidste år, at hun ville være ”børnenes statsminister”.

Derfor bliver det helt afgørende for den nye statsminister ikke at skuffe de mange vælgere, som netop har ladet spørgsmålet om børnenes vilkår i daginstitutionerne være afgørende for hvor de satte deres kryds.

Den største fare for positionen som ”børnenes statsminister” er her at forsimple debatten. Minimumsnormeringernes argeste modstandere forsøger nogle gange at feje minimumsnormeringerne af bordet ved at henvise til at f.eks. ledelse og uddannet personale også er vigtige faktorer ift. kvaliteten i daginstitutioner. Og det har de sådan set ret i! Men det er bare ikke en modsætning til minimumsnormeringer eller det faktum, at antallet af børn pr. pædagogisk personale har en helt afgørende betydning for børns trivsel og udvikling. Socialdemokraterne ville i valgkampen også helst tale om sociale normeringer målrettet udsatte børn. Men det er heller ingen modsætning til generelle minimumsnormeringer. Det er bare ikke det samme og løser forskellige problemer. For alle børn har brug for nærværende voksne.

Derfor må målet være for den nye ”børnenes” regering at levere løsninger der - allerede til efteråret - tager skridt, der kan få flere af elementerne til at spille sammen på en politisk og økonomisk realistisk måde.

Første skridt må være at indføre minimumsnormeringer og dermed lægge en absolut bund under normeringerne i daginstitutionerne med en “grundtildeling” i alle kommuner, som svarer til 1 pædagogisk personale til 3 vuggestuebørn og 1 pædagogisk personale til 6 børnehavebørn.

Næste skridt må være at styrke arbejdet med børn i udsatte positioner med en pulje til sociale normeringer. Det afgørende er dog her, at det lægges oveni den generelle minimumsnormering for hvis ekstra penge til udsatte modsvares af kommunale besparelser kommer vi ingen vegne.

Samtidig er der brug for at styrke fagligheden og skridt for skridt søge at opkvalificere området, så andelen af uddannede øges. Et mål kunne være 80 procent uddannede pædagoger, men for at skaffe den kvalificerede arbejdskraft må det indebære en flerårig plan, hvor uddannelsesniveauet gradvist hæves i daginstitutionerne.

Og så selvfølgelig sørge for, at den pædagogfaglige ledelse kommer helt tæt på kerneopgaven - for kvalitet kræver god ledelse tæt på.

Håbet fra mig i min sommerferie er, at vi allerede til efteråret, når mine og andres børn ikke længere leger og spiser is i haven i sommerferievarmen, kan se at vi har fået en ”børnenes statsminister” der virkelig kan omsætte de politiske ambitioner til realpolitik til gavn for vores børn.

Arkivfoto: Vibeke Frost Oxholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Annonce