Annonce
Navne

Elitegymnaster for 40 år siden: - Vi bliver ved så længe vi kan tygge lagkage

"De gamle rep-piger"samlet i Højmark Forsamlingshus:Fra venstre, øverst: Herdis Jespersen, Grethe Kristiansen, Nanna Nygaard, Asta Lærke, Inge MarieJørgensen, Birgit Kristensen og Elisabeth Bundgaard Muldbjerg.I midten: Anna Ramskov Jeppesen, Anna Marie Bjerregaard, Mette Kristensen, Kis S. Hansen, ElseChristiansen og Hanne Sørensen.Nederst: Lilly Tarpgaard, Birthe Noe, Bidde Hindhede, Janni Bro og Gunhild Nielsen. Privatfoto
De var egnens elitegymnaster - for 40 år siden. Men damerne fra Ringkøbing-Skjern-egnens repræsentationsholdet blev allerede i 1978 enige om, at de ville fortsætte træningen sammen. I dag er "De gamle Rep-piger" et eksempel for mange omkring dem.

Højmark: I Højmark forsamlingshus udfordrer 18 kvinder hver anden onsdag aften hjemmevant deres kroppe med sikre og graciøse bevægelser, som ikke enhver kvinde uden videre kan gøre dem efter. Men de har altså også øvet sig hver anden onsdag aften gennem 40 år. Ideen opstod i 1978, hvor Ringkøbing-Skjern-egnens dygtigste gymnaster - repræsentationsholdet - var på Færøerne til elitetræf for at inspirere og blive inspireret med opvisninger og workshops. Det var her en af gymnasterne bemærkede:

"Det her, det vil vi komme til at savne. Den gode gymnastik, der udfordrer os – og ikke mindst sammenholdet og glæde, den giver os".

Annonce

De er forbilleder

Det var der så nogen stykker, der besluttede sig for, at det ville de ikke savne. De dannede i 1979 deres eget lille gymnastikhold, "De gamle Rep-piger", og inviterede dygtige gymnastikledere til at lede gymnastik på højt niveau hver anden onsdag i Højmark Forsamlingshus. Det var der rigtig mange gymnastikledere, der gerne ville. Alle der gennem årene er blevet spurgt, har sagt ja – og har været glade for det. Og sådan er det stadig, nu hvor de "De gamle Rep-piger" på holdet aldersmæssigt spænder fra 60 til 80 år. - Det er så sjovt at lede dem. Og nemt – for de kan jo bare det hele. Det er ligesom kodet ind i dem, og rytme og gejst har de alle sammen. Så jeg behøver ikke at sige så meget. Det kører bare for dem, siger Kirsten Pedersen fra Velling, der er én af "De gamle Rep-pigers" ledere i dag. - De er et forbillede for os alle sammen. Man kan tydeligt mærke deres glæde ved det. De er så søde, så positive og så begejstrede. Det er tydeligt at mærke, at de har det hyggeligt og sjovt sammen – at de har den sociale del med, siger Kirsten Pedersen.

Og så er der kage

Hun leder to motionsdamehold i Velling og er selv gymnast på "Kvindeholdet" i Højmark. Og det er hendes klare mål, at hun gerne vil kunne det samme på gymnastikgulvet om 20 år, som "De gamle rep-piger" kan. De har forresten ikke planer om at stoppe. Deres slogan er: "Vi bliver ved, så længe vi kan tygge lagkage". En hentydning til, at efter den fede gymnastik har Højmark Forsamlingshus altid et veldækket kaffebord til gymnasterne – hvor højskolesangbogen i øvrigt spiller en stor rolle, når lagkagen er tygget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Hvide Sande-fiskere reddet fra brændende kutter

Skjern

Julehjælpen rykker ud i de næste uger

Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Annonce