Annonce
Ringkøbing-Skjern

Vi blev færre vestjyder i 2020: Faldet i befolkningstallet tog for alvor fart i corona-året

Storbyens lys, uddannelsesmuligheder og sociale liv tiltrækker de unge her fra kommunen. Rock i Ringkøbing kan dog stadig trække dem til. Foto Mads Dalegaard.
Vestjylland tabte rekordmange borgere i det forløbne år. Faldet skyldes stor fraflytning af borgere til andre kommuner, et stort fødselsunderskud og især et markant fald i antallet af borgere, der kommer hertil fra udlandet.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: 2020 blev et skidt år for befolkningstallet i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Da nytårsraketterne blev skudt af, havde vi alt i alt mistet 352 borgere i løbet af 2020, så vi nu kun er 56.198. Da vi var flest - i 2009 - var der 58.803 indbyggere i kommunen, viser et notat fra afdelingen for Viden & Strategi.

Tre faktorer er afgørende for udviklingen i befolkningstallet, og alle tre udviklede sig i den forkerte retning:

Fødselsunderskuddet blev det næstlaveste nogensinde: Der døde 82 flere, end der blev født. Kun i 2018 var underskuddet højere - 93.

Den indenlandske flyttebalance, der dækker flytninger mellem kommuner, var heller ikke i Ringkøbing-Skjerns favør: Der var 358 personer flere, der forlod kommunen, end der flyttede hertil. 2273 flyttede til kommunen og 2631 flyttede herfra - og begge tal er faktisk de højeste, der nogensinde er registreret.

Endelig er der kontoen for nettoindrejser - altså flytningen mellem Ringkøbing-Skjern og udlandet. Den gav i 2020 et plus på 102 borgere - det laveste tal siden 2013, da finanskrisen stadig kradsede.

Lægger man sammen og trækker fra, ender man altså med et minus på borger-bundlinjen på 353.

Annonce

Manglende indvandrere

Det helt tunge tal, der trækker ned - ud over fødselsunderskuddet - er den indenlandske nettofraflytning, især blandt de unge i aldersgruppen 15-24 år. I denne gruppe var der et nettotab på 463 borgere i 2020.

Heldigvis rettede det lidt op på det samlede regnskab, at der var positiv nettotilflytning af unge i alderen fra 25 til 34 og børn i alderen 0-4 år; det gav tilsammen et plus på 171 borgere.

Desværre var overskuddet på nettoindvandringen fra udlandet kun en tredjedel af niveauet fra 2014 til 2018. I 2020 indrejste der kun 517 personer fra andre lande mod 721 i 2019 og 801 i 2018. Det gav et beskedent overskud på 102 personer.

I notatet konkluderer Viden & Strategi, at det især er manglen på tilflyttere fra udlandet, der er med til at trække befolkningstallet ned på rekordlave 56.198.

Annonce

Rumænien og Ukraine

Nettoindrejsetallene er stadig positive - Ringkøbing-Skjern får fortsat nye borgere fra andre lande;  men i notatet gøres opmærksom på, at siden 2015 har antallet af udrejser været stigende, fordi flere rejser hjem, og det får overskuddet på nettoindrejsen til at skrumpe.

Viden & Strategi påpeger også, at de seneste års udvikling i de østeuropæiske lande betyder bedre løn- og arbejdsforhold lokalt og dermed også, at færre rejser til udlandet for at få arbejde. Eksempelvis belønner Polen unge under 16 år med skattefrihed, hvis de bliver og arbejder i hjemlandet, og landet forsøger at lokke deres borgere i udlandet tilbage, fordi de selv mangler arbejdskraft.

Corona-epidemien har selvfølgelig også haft en vis indflydelse på ind- og udrejse-tallene, men tendensen har også før coronaen været nedadgående gennem de senere år.

Hovedparten af nettoindrejsen udgøres af borgere fra ganske få lande. Borgere fra Rumænien og Ukraine udgjorde 41 procent af den positive nettoindrejse i 2020.


De seneste års udvikling i de østeuropæiske lande betyder bedre løn- og arbejdsforhold lokalt og dermed også, at færre rejser til udlandet for at få arbejde.

Viden & Strategi, RKSK
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tarm

Ungersvende ville slå på hinanden

Annonce