Annonce
Navne

Minder om et blomstrende musikliv og en sort skole: Lærerne var gode til at skræmme livet af os

Inger Kjærsgaard Kristensen og Peter Bank-Mikkelsen gik på sproglinjen på Vestjysk Gymnasium i Tarm fra1968 til 1971. I dag bor de begge i Ringkøbing - ikke ret langt fra hinanden på Jens Kirks Vej og Tangsvej. Foto: Kaj Poulsgaard
Fredag mødtes 13 elever, der forlod VGT i Tarm i 1971, til 50-års jubilæum. Livet har været godt for de to af eleverne, der i dag bor i Ringkøbing. Men datidens lærere får ikke mange pæne ord med på vejen.

Tarm/Ringkøbing: Året 1968 blev berømt for ungdomsoprøret - blandt andet mod forstokkede lærere.

Men hvis man spørger Inger Kjærsgaard Kristensen og Peter Bank-Mikkelsen, der begge gik i sprogklassen på VGT i årene fra 1968 til 1971, så nåede de nye strømninger ikke til Tarm i den periode.

Når Peter Bank Mikkelsen tænker tilbage, så er det derfor udtryk som disse, der kommer frem: ”Lærerne excellerede i at skræmme livet af eleverne”, ”De var alle døden nær og mere eller mindre grinagtige” og ”Det var nærmest kvalmende, når vi ved festlige lejligheder blev beskrevet som blomsten af Danmarks ungdom.”

Annonce
Fredag mødtes 13 elever, der forlod VGT i Tarm i 1971 til 50-års jubilæum. Privatfoto

Inger Kjærsgaard Kristensen husker godt, at det var meget elitært at gå på gymnasium i de år, og at lærerne optrådte meget autoritært. Men hun husker det ikke som helt så slemt. Hun siger det på denne måde: ”Der var rigtig dårlig undervisning. Men heldigvis var der også få undtagelser, som for eksempel vores fransklærer Boas. Og vi fik jo et godt, grundlæggende indblik i sprog, litteratur, kunst og kultur og lærte at være nysgerrige. Det har jeg haft stor glæde af siden”.

Ven med Gnags-drenge

- Heldigvis var der et blomstrede musikliv i området - især omkring jazz-klubben i Skjern og med Gnags, der blev dannet i de år. Det gjorde tilværelsen som VGT-elev lettere, siger Peter Bank-Mikkelsen, der selv spillede guitar, og var venner med Gnags-drengene længe før det berømte band blev dannet.

Peter Bank-Mikkelsen kunne ikke få SU til at videreuddanne sig efter VGT, fordi hans manufakturhandlende forældre på papiret var for rige.

- I virkeligheden var de ikke rige, og systemet var dybt uretfærdigt på det tidspunkt. Det betød, at jeg var tvunget til at finde et arbejde. Med det blev mit held, for jeg fik vikararbejde på Tim Skole, og det var rigtig godt betalt. Jeg havde sparet 50.000 kroner sammen, da året var omme, og de penge var faktisk nok til at jeg kunne leve i Silkeborg, mens jeg studerede til lærer, siger Peter Bank-Mikkelsen.

Heldigvis var der et blomstrede musikliv i området - især omkring jazz-klubben i Skjern og med Gnags, der blev dannet i de år.

Peter Bank-Mikkelsen

Han kom til at tilbringe hele sit arbejdsliv på Tim Skole - de sidste 15 år også som vejleder. Han har derfor fra første parket oplevet den udvikling, der har vendt op og ned på uddannelsessystemet, så virksomhederne i dag skriger på faglært arbejde.

- Da vi gik på VGT, var det det eneste gymnasium i den nuværende Ringkøbing-Skjern Kommune. I dag er der syv, hvis du tæller det hele med, og politikerne er først for nylig begyndt at tale om, at der er flere, der skal tage en erhvervsuddannelse, så for mig er det ikke sært, siger Peter Bank-Mikkelsen.

Annonce

Rejste til USA

For Inger Kjærsgaard Kristensen var det en rejse til USA, der bragte hende på sporet af sin livsbane:

- Jeg rejse til USA efter gymnasiet. Her mødte jeg en sygeplejeske. Det synes jeg lød rigtig spændende. Derfor var det den bane, jeg søgte ind på, og så var Sygeplejeskolen i Holstebro - modsætning til VGT - en rigtig god og progressiv institution, siger Inger Kjærsgaard Kristensen.

Hun har i sin karriere blandt andet arbejdet på sygehuse samt i hjemmeplejen i Ringkøbing Kommune, Ulfborg-Vemb Kommune og senest i Holstebro Kommune.

- Jeg var heldig at være i sundhedsvæsenet, mens der faktisk var penge i systemet. Det gav større mulighed for individuelle hensyn til borgerne, flere uddannelsesmuligheder og mindre administration. Jeg er glad for, at jeg ikke er sygeplejeske i dag, siger Inger Kjærsgaard Kristensen.

Annonce

Et godt liv

Både Peter Bank-Mikkelsen og Inger Kjærsgaard Kristensen beskriver deres liv som godt. De har haft gode karrierer og også et godt privatliv.

Så heldige har alle deres kammerater fra VGT ikke været. Faktisk kunne Hans Otto Delfs, der har stået for at finde frem til alle klassekammerater til 50-års jubilæet, konstatere, at af de daværende 23 elever er der kun 15 tilbage i dag.

Derfor var ét af punkterne ved 50-års jubilæet i fredags et besøg på kirkegården i Tarm, hvor de afdøde blev mindet.

- Deres skæbne minder os andre om, at det gælder om at gribe de muligheder, livet giver. Man må sørge for at få noget ud af livet - også som ældre. Det kan vi også se og høre, at mange af vores klassekammerater fra dengang har gjort, siger Inger Kjærsgaard Kristensen.

Inger Kjærsgaard Kristensen

Inger Kjærsgaard Kristensen er 70 år. Hun er født og opvokser i Torsted, hvor kun også gik i skole de første år, før hun kom til Tim Skole, hvor hun tog realeksamen fra.

Inger Kjærsgaard Kristensen fik latinundervisning af præsten i Thorsted, så hun komme på VGT i Tarm. I Tarm kom hun til at bo i "Jomfruburet", der var et pensionat for piger på VGT - drevet af en gammel bankfrue.

Efter VGT var hun blandt andet på en rejse til USA, hvor hun mødte en sygeplejeske. Det inspirerede hende til at søge ind på Sygeplejeskolen i Holstebro. I dag er hun for længst gået på pension, men hun har tidligere arbejdet på sygehuse samt i hjemmeplejen i Ringkøbing Kommune, Ulfborg-Vemb Kommune og senest i Holstebro Kommune.

Inger Kjærsgaard Kristensen er gift med Svend Madsen, der var ansat i Teknik- og Miljø i det daværende Ringkøbing Amt. Parret flyttede til Ringkøbing i 1977, hvor de stadig bor. De har tre børn og fire børnebørn i Silkeborg, Vejle og Ringkøbing.  

Inger Kjærsgaard Kristensen og hendes mand rejser rigtig meget. Hun har i over 10 år været med i en vævegruppe i Ringkøbing, og da hendes mand spiller violin i Slyngelorkester og Skjern Salonorkester, så går der også meget tid med sociale arrangementer de steder samt naturligvis med børn og børnebørn.

Tidligere havde parret et sommerhus i Søndervig, men det har de nu skiftet ud med et lille hus i Doverodde, hvor der er mere ro.

Peter Bank Mikkelsen

Peter Bank-Mikkelsen er 70 år. Han er født og opvokset i Skjern, og gik på Kirkeskolen til og med realeksamen, og derefter på Vestjysk Gymnasium i Tarm.

Efter VGT blev han ansat i et vikariat på Tim Skole, og det blev hans skæbne, for efter at have taget uddannelsen til lærer på Silkeborg Seminarium blev han ansat på Tim Skole, hvor han primært underviste i Dansk og engelsk indtil sin pensionering.

Privat er han gift med Jytte Bank-Mikkelsen. Parret har en søn i Skjern, samt to børnebørn. 

Fritiden går gerne med jagt og fiskeri - to hobbies, som han har haft hele livet, sammen med interessen for Connemara ponyer. Jytte og Peter Bank-Mikkelsen drev i mange år stutteri i Tim, men valgte for at nogle år siden at trappe ned, og flytte til en mindre bolig i Ringkøbing. Til gengæld har de i dag både en kolonihave og en lille jagthytte ved Skavenhus.

 
Annonce
Skjern For abonnenter

Økonomisk trængte står i kø for at få råd og vejledning: Marianne afviser flere på grund af mangel på frivillige rådgivere

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Klar besked til 800 festdeltagere efter to coronasmittede: Bliv testet så hurtigt som muligt

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Rokader i Skjern Håndbold

Ringkøbing

Gør-det-selv-folket og hobby-bygge-manden får i dag en ny favorit-genbrugsbutik

Debat

Naturkraft: Det er en god idé at have viden, før man afviser noget

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Udsatte unge cyklede til Frankrig og fandt vejen til et bedre liv: - Hele mit liv har forandret sig

Navne

Mindeord: - Nu er det sjove forbi, lød de sidste ord, inden 92-årige Johannes Kirk fra Spjald sov ind

Ringkøbing

Mistanke om corona-varianten Omikron på Ringkjøbing Gymnasium – 1. g’erne er sendt hjem

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Ringkøbing-Skjern

Snart er der hjælp til vaccine-presset: Læger må vaccinere mod corona i egen praksis

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Boligforening indgår aftale om specialpris: 1700 beboere tilbydes at skifte el-selskab

Ringkøbing-Skjern

Vindernumre i Lions Julelotteri 2021

Annonce