Annonce
Ringkøbing-Skjern

VGT-rektor mister afskedsreception og sagde farvel alene: Begynder på tomt gymnasium i coronatiden

Mikkjal Helmsdal skifter rektorjob midt i en coronatid. Det skaber nogle praktiske udfordringer. Hans oprindelig plan om at holde medarbejdersamtaler med alle de ansatte på Fjerritslev Gymnasium kan for eksempel meget vel blive nødt til at blive udskudt. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Jobskiftet fra VGT til et nordjysk gymnasium bliver noget anderledes, end rektor Mikkjal Helmsdal havde forventet, da han sagde ja. For med coronaens indtog holdt han afskedsseance ene mand på det vestjyske gymnasium, og eleverne er der heller ingen af på den nye skole.

TARM: Sangen ”Livstræet” gjaldede ud af højtalerne. Hjemme ved skrivebordene, ved stuebordene, i sofaerne og i sengene kunne elever og lærere så synge med. Og de kunne se deres rektor stå alene på skolen.

Rektoren på Vestjysk Gymnasium i Tarm, Mikkjal Helmsdal, takkede torsdag endegyldigt af efter 6,5 år som rektor. Men afskedsseancen foregik online på en direkte videosending, hvor seerne kunne se rektoren, men han ikke kunne se dem. Mikkjal Helmsdal styrede selv teknikken. For der var ikke andre på skolen, mens han stod og holdt sin tale om skolens sammenhold og fællesskabsfølelse.

På den måde blev coronaen en tydelig gæst.

- Det var en ret speciel oplevelse. Det bliver lidt ekstra vemodigt at drage afsted, når man ikke får sagt ordentligt farvel - ikke får sagt personligt farvel til de ansatte og til eleverne samt ikke får holdt afskedsreception med en afsked til lokale samarbejdspartnere. På den måde får den følelse, jeg står med, et element af tomhed. Men sådan er omstændighederne. Det er der ikke så meget at gøre ved, siger Mikkjal Helmsdal.

Annonce

Jeg er mest ked af at forlade VGT i den her situation, fordi det er et ugunstigt tidspunkt.

Mikkjal Helmsdal, afgående rektor, VGT

Havde foretrukket at blive til rolig afsked

Rektoren kunne trods alt glæde sig over, at mange torsdag var logget ind på Microsoft Teams for at følge med i afskeden og at synge med på fællessangen ”Livstræet”. På den måde var han alligevel ikke helt alene på skolen.

Den afgående rektor er sikker på, at VGT ligesom andre gymnasier nok skal klare sig igennem denne coronatid. Men havde han vidst, at coronaen kom, havde han gerne ventet med at skifte arbejde til Fjerritslev Gymnasium, til der var kommet ro på igen.

- Hvis jeg havde vist, hvad der kom, havde jeg da foretrukket at blive på VGT, til vi kom forbi det her. Hvis det ikke havde været nu, jeg skulle afsted, ville jeg kunne være med til at give noget stabilitet, og at tingene kunne køre videre med den struktur, de har nu, men på den anden side er medarbejderne og ledelsen på VGT dygtige mennesker, og de skal nok komme godt videre. Jeg er mest ked af at forlade VGT i den her situation, fordi det er et ugunstigt tidspunkt, siger han.

Onsdag 1. april har han første arbejdsdag som rektor på Fjerritslev Gymnasium. På det nordjyske gymnasium står debutdagen på ledelsesmøde, hvor han mødes på skolen med de to andre i ledelsesgruppen. Men ellers er der ingen mennesker på gymnasiet. Velkomstmødet med elever og lærere bliver igen online. Denne gang på YouTube. Mikkjal Helmsdal lægger ikke skjul på, at det element af tomhed, der har kendetegnet hans afsked med VGT, sandsynligvis også vil være til stede i opstarten i Fjerritslev.

For afhængig af hvor længe coronaen lukker de danske uddannelser, kan der gå længe, før Mikkjal Helmsdal får en almindelig hverdag, de unge og lærerne at se.

- At sige goddag virtuelt er kun det næstbedste. Det bliver aldrig det samme som at være i et rum, at kunne mærke hinanden og at have en personlig kontakt. Det er så den næstbedste løsning. Jeg kan vise, jeg er til stede, og jeg kan fortælle, hvad jeg tænker om virksomheden og give lidt opmuntring til de kommende tider, hvis lukningen af skolerne skal fortsætte, siger han.

På den anden side er der et stort behov for, at han er et tydeligt ansigt udadtil og indadtil fra begyndelsen. For i en svær tid skal lærere og elever være sikre på, der er en leder til stede.

- Lige her og nu er det vigtigt at mærke, at der er en hånd på roret, og når vi så kommer tilbage til den normale gænge, vil jeg arbejde sammen med personalet om at udvikle idéer for gymnasiets fremtidige retning, siger Mikkjal Helmsdal.

”Efterskolernes gymnasium”

Den 56-årige rektor flytter over de næste måneder gradvist fra Tarm til Aalborg for at bo med sin forlovede, Ulla Møller Weinreich, der er lungemediciner og forskningsoverlæge. Samtidig kan han se frem til en arbejdsplads, som satser hårdt på at tiltrække unge fra hele landet. For et nyt skolehjem med 40 ungdomsboliger ved siden af Fjerritslev Gymnasium står klart til sommer. I alt råder skolen da over 52 boliger, som skal skabe en efterskoleagtig fornemmelse.

Idéen om ”efterskolernes gymnasium” skal Mikkjal Helmsdal som en slags ambassadør promovere over for de tusindvis af unge, der tager 9. eller 10. klasse på de danske efterskoler. Det er en opgave, rektoren glæder sig til.

- Jeg er slet ikke nervøs for at komme til Fjerritslev, for mit indtryk er, at der er en vis spænding, og man glæder sig til, at der kommer en ny ledelse, så man kan komme i gang med et nyt kapitel og en ny retning i skolens udvikling, siger Mikkjal Helmsdal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce