Tarm

VGT åbner ny uddannelse: Vil gøre HF'ere klar til universitetet

VGT Uni er et nyt tilbud til HF'ere, der vil på universitetet - eller STX'er, der lige mangler et enkelt fag. Foto Jørgen Kirk

HF'ere har ikke længere direkte adgang til universitetsuddannelser. VGT vil nu bane vejen for HF-studenter, som alligevel har lyst at gå den vej - og samtidig give studenter fra det almene gymnasium chancen for at supplere deres fag med flere.

Tarm: Pædagog, politibetjent, lærer og sygeplejerske. Den almindelige HF giver adgang til professionsbacheloruddannelser, men universitetet er som udgangspunkt lukket land.

Det vil Vestjysk Gymnasium i Tarm nu ændre på. Fra sommer tilbyder VGT, at man efter sin HF-eksamen kan læse i fire måneder og på den måde åbne døren til universitetet. Det nye tiltag får derfor navnet "HF Uni".

Trods navnet kan studenter fra det almene gymnasium, STX, faktisk også tilmelde sig suppleringskurserne, hvis de unge finder ud af, at de mangler nogle bestemte fag. HF'erne skal læse mindst to fag for at få adgang til universitetet, mens det for studenter fra STX kan være nok at læse et enkelt fag, afhængigt af hvilken uddannelse man skal ind på.

- HF'erne skal vælge HF Uni som en pakke bestående af mindst to fag. Vi er selvfølgelig afhængige af et vist antal ansøgere, og vi vil gerne op på 10 per hold, for at det giver mening at oprette et tilbud som HF Uni. Af samme grund håber vi meget, at vi får nogle STX-elever, som også ønsker at supplere, siger Anne-Mette Thorøe, pædagogisk leder af HF på VGT.

HF Uni

Suppleringskurserne HF Uni indeholder i første omgang muligheden for at vælge imellem fire forskellige fag.Man kan løfte engelsk fra B til A, kemi fra C til B samt matematik fra B til A.

Derudover kan man læse tysk på B-niveau, hvis man ikke har haft faget på HF eller STX tidligere.

Man kan søge om en plads på HF Uni, hvis man til sommer bliver færdig med HF eller STX, eller hvis man inden for de sidste to år har færdiggjort en af de to.

Ansøgningsfristen er 15. april.

For stramt med ekstrafag imens

Hvis man vil læse en fuld HF på to år, kan man her i kommunen kun gøre det i Tarm.

48 HF-elever fra VGT bliver færdige til sommer. De 48 er de første, som bliver færdige med den nye udgave af HF-uddannelsen, hvor HF i udgangspunktet ikke giver adgang til universiteterne.

Da Folketingets partier med undtagelse af Alternativet og Enhedslisten alle var med til at ændre HF, lagde partierne bag reformen en kattelem ind; HF-eleverne kan læse ekstra fag, hvis de finder ud af, at drømmeuddannelsen alligevel ligger på universitetet.

De ekstra fag på 250 timer kan man enten læse under sit andet og sidste år på HF-uddannelsen, eller man kan tage timerne efter HF-uddannelsen. På VGT har man så valgt den sidste løsning.

- Vi har vurderet, at det bliver et alt for komprimeret skema, hvis de skal tage de ekstra fag undervejs. Vi har svært ved at putte fagene ind, siger Anne-Mette Thorøe.

Også et tilbud i Herning

Nu, hvor de første HF-studenter efter den nye reform nærmer sig, popper tilbud som HF Uni op. Anne-Mette Thorø ved, at de også på VUC i Herning kommer med et lignende tiltag fra sommer, men hun håber, at det er en fordel for de unge i Ringkøbing-Skjern, at der også åbner et tilbud her i kommunen.

- Det er noget, vi prøver af. Vi må se, hvor mange tilbud vi kan bære her i denne del af landet. Herning er jo et stort sted, og vi prøver at ramme nogle af dem, der gerne vil blive her i området, siger Anne-Mette Thorøe.

Det første hold på HF Uni begynder efter planen til august.

0/0
112

Familiefar havde to kilo hash i skabet

Mindeord

Et engageret, ydmygt og meget venligt menneske er borte: Tak for sangen, mor!

112

Brødre frikendt for vold efter skov-slagsmål

112

For lidt samfundstjeneste giver fængselsophold

Klumme

Amagerpigens tak til Bork Havn Efterskole: I var vinden under mine vinger

112

47-årig anholdt mand mistænkt for narkokørsel

112

Bilister slap uden skader efter trafikuheld