forside

Veteranforening: Dobbeltdrab blev tragisk øjenåbner

Tre dommere og seks nævninger ved Retten i Randers skal tirsdag tage hul på retssagen mod en 41-årig mand, der er tiltalt for drabet på sine forældre.

Sag om drabstiltalt krigsveteran har ifølge veteranforening sat forhold for udsendte soldater på dagsordenen.

En 41-årig krigsveteran blev i juli sidste år standset nær Vejle i en bil, der viste sig at indeholde ligene af mandens mor og far.

Den tragiske hændelse fik følgeskab af tre selvmord blandt veteraner samme sommer og satte for alvor fokus på psykiske lidelser blandt udsendte soldater.

- Det viste sig at blive en øjenåbner for mange, siger Claus Stenberg, talsmand for Veteranalliancen - en forening, der arbejder for bedre forhold for skadede og syge veteraner.

- Det har fået flere mennesker til at få øjnene op for, at der stadig er nogle alvorlige problemer i indsatsen over for de allerhårdest ramte veteraner, siger han.

Godt et år senere er der rejst tiltale mod en 41-årig veteran fra Randersegnen, og tirsdag begynder sagen ved retten.

Knap 32.000 danske soldater har været udsendt i perioden fra 1992 til 2016. Langt de fleste af dem er velfungerende, men en lille gruppe har pådraget sig psykiske skader undervejs.

Det anslås, at hver tiende udsendte har symptomer på posttraumatisk stresslidelse.

Især soldater, der som den tiltalte har været udsendt til Balkan, er plaget.

- Det er stadig Balkan-veteranerne, der dominerer de kedelige statistikker med selvmord, misbrug og hjemløshed, siger Claus Stenberg.

Det var soldater, der var på mission i 1990'erne, og da de vendte hjem, stod der ikke det samme apparat klar som i dag til at håndtere psykiske problemer.

Siden er der ifølge Claus Stenberg sket store forbedringer i indsatsen over for veteraner.

De udsendte soldater spørges rutinemæssigt til psykiske problemer, og der er tilbud om psykologstøtte.

Desuden er der etableret veteranhjem, og hver femte kommune har lavet en politik for, hvordan de håndterer udsendte soldater.

Men der er stadig plads til forbedringer, blandt andet en bedre koordinering mellem myndighederne, lyder det fra Veteranalliancen.

- Det er fint med veteranhjem til hjemløse veteraner. Men man må ikke være der, hvis man har et misbrugsproblem. Så skal man tilbage og behandles hos kommunen.

- Og kommunen vil ikke sætte ind med misbrugsbehandling, før man er udredt og i gang med behandling i psykiatrien. Det er lidt ligesom dominobrikker. Noget skal virke, før andet kan iværksættes.

- Og hvis det ikke koordineres ordentligt, så er det tilfældigheder, der afgør, om en person får den hjælp, han har brug for, siger Claus Stenberg.

Retten i Randers har afsat fem retsdage til sagen.

0/0
Skjern

Aktivitetsdag ryster efterskoleelever og handicappede sammen

Skjern Håndbold For abonnenter

Aalborg var bedre end Skjern i alle spillets faser

Leder For abonnenter

Bøhtosserne og de sande demokrater

Spalte op og spalte ned er der blevet skrevet om koranafbrændings-tossen. Du ved; ham der fuldt bevidst går efter at lave sine demonstrationer på måder og på steder, hvor hans iskolde og desværre alt for ofte ganske korrekte kalkule er, at bål-og-brand-tosser vil gribe den kærkomne anledning til at lade sig krænke så tilpas meget, at det efter deres indskrænkede verdensopfattelse berettiger til larm i gaden. Og dermed får bål-og-brand-tosserne på imponerende vis bekræftet koranafbrændings-tossens pointe - hvis ellers pointe ikke kan siges at være et alt for pænt ord for den verdensopfattelse, som hadprædikanter af alle farver abonnerer på. Faktisk er der både sagt og skrevet mere end rigeligt om Rasmus Paludan. Derfor er hovedpersonerne i disse linjer ikke hverken den ene eller den anden part i bøhtosse-krigen. Det handler tværtimod om demokratisk forståelse ført ud i en ualmindeligt fornem praksis - og om et par seje gutter fra Holstebro, Abbas Maanaki og Ergin Dogan. De to stod bag et vellykket arrangement i Trekanten i Holstebro, hvor de fik beboerne til at samles om pizza, fodbold og lørdagshygge i stedet for at stille op som medvirkende i provokatørens omrejsende cirkus, der var varslet til at ankomme til byen en lørdag i april. Dermed faldt det sture, sture provkationsnummer til jorden med et stille plask - ganske som den slags har fortjent. Maanaki og Dogan er begge som teenagere kommet i ungdomsklubben Jættehøj og forklarer, hvordan værdierne, de lærte der, var afsæt for deres fredelige moddemonstration: Rasmus Paludan skulle have lov at bruge sin ytringsfrihed til at sige, hvad han ville - men de to brugte deres ytringsfrihed til at argumentere for, at alle lod ham stå alene med sine provokationer og sin dyre politibeskyttelse. En beskyttelse, som der i Holstebro ikke blev den fjerneste brug for. Missionen lykkedes nemlig over al forventning, og der var efterfølgende stor ros fra politikommissær Lilian Jensen, som i Dagbladet Holstebro erklærede sig "pavestolt af den præventive indsats, vi så fra beboerne". Hvor ville det dog være fantastisk, hvis 'Holstebro-modellen' kunne brede sig til andre steder i landet. Københavnske Nørrebro kunne for eksempel lære en hel del. Som Ergin Dogan siger: "Det, Rasmus Paludan står for, er ikke de værdier, som vi har lært at kende i Jættehøj og på arbejdsmarkedet. Vi er bare med til at sprede hans retorik og had, når vi lader os provokere. Han ved udmærket, hvilke knapper han skal trykke på, så det eksploderer. Og jeg tror, det er hans formål." Jeg tror, Ergin Dogan har ret - og siger tak til ham, til Abbas Maanaki og til lærere og pædagoger som dem i ungdomsklubben Jættehøj, fordi de på forbilledlig vis formår at vise, hvad demokrati vil sige i virkelighedens verden.

Hvide Sande

Røggranat udløste større brand på militærområde: Vi vurderer risikoen fra øvelse til øvelse

Hvide Sande

Ny Lalandia-feriepark skyder hussalget i gang til pinse

Ringkøbing-Skjern

Mange hunde bidt af hugorme – Tulle døde af det

Hvide Sande

Parken-rigmænd dukker op til pølser: Lalandia i Søndervig gør klar til rejsegilde