Annonce
Ringkøbing

Vestjyske gymnasier bedst til at løfte eleverne

Gymnasielever i Ringkøbing-Skjern - her på HHX Skjern - har grund til at kippe med flaget: De lokale gymnasier ligger nemlig i top, når det gælder om at løfte eleverne fagligt. Arkivfoto.

Fem ud af seks gymnasier i Ringkøbing-Skjern Kommune ligger på første- eller andenpladsen på landsplan, når det drejer sig om at løfte eleverne fagligt.

RINGKØBING-SKJERN: Borgmester Hans Østergaard lægger ikke skjul på, at han er stolt af de lokale gymnasier.

En undersøgelse viser nemlig, de ligger i top på landsplan, når det gælder om at løfte eleverne.

- Tallene er ekstremt flotte, siger han, og fortsætter:

- Det er først og fremmest godt for de unge mennesker. Men det er også godt for kommunens branding; vi ved, at netop uddannelsesniveauet er noget, folk kigger på, når de skal bosætte sig i et område, siger han.

Hvert år undersøger Dansk Erhverv de danske gymnasiers såkaldte "løfteevne" - det vil sige, hvor gode de enkelte gymnasier er til at løfte deres elever fagligt.

Det vil sige, at man altså ikke bare kigger på karaktergennemsnittet, der i høj grad afhænger af, hvilke elever, der optages på gymnasierne - ikke mindst, om forældrene er højtuddannede og vellønnede.

Løfteevnen tager højde for elevernes faglige og sociale baggrund, og viser, hvor gode de enkelte gymnasier er til at dygtiggøre eleverne i forhold til, hvad de "på papiret" burde kunne præstere.

Gymnasieplaceringer

Placeringer på landsplan:- Gymnasiet HHX Ringkøbing: 1

- Gymnasiet HHX Skjern: 1

- Gymnasiet HTX Skjern: 2

- Det Kristne Gymnasium: 1

- Ringkøbing Gymnasium: 2

- Vestjysk Gymnasium: 22

Gode skoler

Undersøgelsen i år viser, at de to handelsgymnasier, Gymnasiet HHX Ringkøbing og HHX Skjern begge ligger på førstepladsen både på regions- og landsplan.

Gymnasiet HTX Skjern ligger på førstepladsen på regionsplan og andenpladsen på landsplan.

Kommunen har også tre almene gymnasier, og her ligger Det Kristne Gymnasium på førstepladsen på landsplan, mens Ringkøbing Gymnasium ligger på andenpladsen.

Kun Vestjysk Gymnasium i Tarm skiller sig ud med en 22.-plads.

- Det er dejligt at vide, at vi er en del af landseliten blandt gymnasier, siger Jens Præstegaard, rektor på Gymnasiet HHX Ringkøbing.

- Det positive resultat er en konsekvens af den målrettede indsats, vi har lavet, siger hans rektorkollega Kjeld Fisker, Gymnasiet HHX Skjern.

Og borgmester Hans Østergaard er imponeret over, hvor godt gymnasierne gør det:

- Vore folkeskoler ligger også fornuftigt, og det er nok med til at sikre, at gymnasierne gør det godt, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Pas på vores by: Stor risiko for domino-effekt i Skjerns bymidte

Læserbrev: Som medlem af Gentænk Skjerns ”handelsgruppe” har jeg været med til at vende og dreje mange muligheder for at få ungdommen fra skolebyen ind til centrum for her at skabe liv ved deres tilstedeværelse, samt mange andre ideer for at skabe aktivitet i byen. Det er en svær opgave, og nu vil man med et snuptag fratage centrum over 100 arbejdspladser og cirka 3000 ugentlige besøgende (ifølge Dagbladet lørdag). Om tallet er 3000 eller blot det halve, og om disse handler eller blot bevæger sig rundt i byen, så vil enhver handelsby juble over at have en ”så stor butik” i deres midte. Eksperter fra blandt andet Dansk Erhverv og formanden for Ringkøbing-Skjerns handelsråd fraråder på det kraftigste at flytte en så stor magnet væk fra centrum og forudser endnu mere butiksdød og et mindre attraktivt centrum. Kommunens planlægning frarådede tilladelse af en Rema 1000 udenfor bymidten, politikerne overhørte dette. Jeg er spændt på at høre planlægningens forudsigelser af konsekvensen i Skjern centrum ved en udflytning af ”rådhuset”. Detailbutikkerne alene i byens midte beskæftiger løst anslået over 200 personer, det er dog en anseelig arbejdsplads, mange flex-jobbere, personer i jobtræning og praktikanter har stor glæde af at have mulighed for at arbejde i byens butikker, en årlig besparelse på (måske?) 750.000 kroner kan hurtig blive opslugt af flere ledige og et ødelagt bybillede. Vil byen være attraktiv at bosætte sig i, hvis centrum bliver ødelagt, eller flytter det ”grå guld” til andre byer eller andre kommuner? Politikernes beslutning om at nedlægge vort gamle rådhus kan blive en lang glidebane, flere butikker er ikke medlem af handelsforeningen andre har meldt sig ud for at spare penge, og mister vi flere butikker, vil en sådan udvikling hurtigt betyde, at der ikke er råd til en bychef, julebelysning, open-by-night. Annoncer i ugeaviser bliver måske også sparet væk, så vil det være svært at have økonomi i ugeaviserne osv. osv. Detailhandlere bruger langt mere tid end en almindelig 37 timers arbejdsuge for måske at kunne tjene en gennemsnitlig løn, det er ikke nogen nem opgave, som nogle fejlagtigt tror. Vi vil alle gerne have butikker og et godt udvalg, men detailhandelen har ikke haft megen medgang i de senere år og er følsom over for alt, hvad der fjerner potentielle kunder. En udflytning af det gamle rådhus, eller blot noget af det, giver en meget stor risiko for at udløse en domino-effekt som beskrevet, og alle med forstand på detailhandel og bycentre fraråder det på det kraftigste. Jeg har forståelse for at den almindelige kommunalpolitiker ikke kan være ekspert på alt, og håber derfor, at man beslutter sig ud fra de råd og oplysninger, der er givet, netop fra eksperter. Rådhuset er jo i øvrigt en af byens seværdige bygninger, og det er godt for bymidten at have en offentlig administrationsbygning, så føler vi os stadig som en købstad. Alt ovenstående er ”for egen regning” men ordene er hørt mange gange.

Skjern Håndbold For abonnenter

Skadet Eggert tripper for at komme i kamp – konkurrenten slubrer spilletiden i sig

Annonce