Lokal advokat opfordrer bankkunder til at klage over tab på lån i schweizerfranc, som i januar kostede flere vestjyder dyrt.
Adskillige lokale virksomheder og private bankkunder i det vestjyske tabte i januar millioner af kroner på lån i schweizerfranc, og deres tab blev langt større, end de burde, fordi bankerne misligholdt deres aftaler med kunderne.
Sådan lyder anklagen fra advokat Lotte Bliddal fra advokatfirmaet Johansen og Bliddal i Videbæk, som er blevet kontaktet af en håndfuld utilfredse bankkunder, som hun har opfordret til at gøre indsigelser over deres bank.
»Jeg er blevet kontaktet af flere bankkunder, der har tabt fra 350.000 kroner helt op til en million kroner. Kunderne har haft en aftale om lån i schweizerfranc med et kursloft - en såkaldt stop-loss-aftale. Det betyder, at hvis kursen rammer et loft, så skal banken købe schweizerfranc til den først handlede kurs efter det aftalte kursloft, men i de her tilfælde har banken købt schweizerfranc til senere indfrielse af lånet til en væsentlig højere kurs end aftalt,« forklarer Lotte Bliddal.
Baggrunden er, at den schweiziske centralbank den 15. januar fjernede kursloftet på schweizerfrancen, hvilket resulterede i, at kursen omgående steg næsten 40 procent, inden markedet besindede sig, så kursstigningen senere på dagen landede på 15 procent.
»Men flere af kunderne har oplevet, at bankerne enten reagerede for sent i forhold til det aftalte kursloft med den konsekvens, at kursen var meget høj, og dermed blev de indkøbte schweizerfranc dyrere end forudsat ved aftalens indgåelse, eller også har banken lavet et kursgennemsnit for samtlige kunder, uanset om den enkelte kunde havde et lavt aftalt kursloft på eksempelvis 6,23 eller et højere kursloft på 6,72. Jeg har opfordret mine klienter til at tjekke op på deres kursloft, og hvis banken har købt schweizerfranc til en væsentlig højere kurs end aftalt, så skal de gøre indsigelse mod handlen. På en enkelt dag steg mine klienters gæld med 25 procent, og det er tankevækkende, når hele formålet med at indgå en stop-loss aftale var at mindske risikoen for tab. Det er derfor min opfattelse, at bankerne har misligholdt deres del af stop-loss-aftalen,« siger Lotte Bliddal.