Ringkøbing-Skjern

Vestjysk motionscykelløb er med helt fremme i feltet

Motionscykelløbet Fjorden Rundt trækker folk til fra nær og fjern - på billedet her er det ryttere fra Tvis Cykelmotion, der træder godt til i pedalerne ved Nymindegab. Arkivfoto: Morten Stricker
Motionscykelløbet Fjorden Rundt er populært, og der ventes mange deltagere til den 30. udgave, som køres lørdag 1. juni.

Ringkøbing-Skjern: - Det var et godt koncept, vi fik lavet dengang for 30 år siden.

Som fast medlem af arbejdsgruppen har Knud Erik Kristensen intet problem med at finde det rette gear, når snakken falder på Fjorden Rundt. Han var med til at skabe motionscykelløbet rundt om Ringkøbing Fjord, og arrangementet kører fortsat godt.

Det har de også bemærket hos DGI og Danmarks Cykle Union (DCU), der 5. marts havde inviteret folkene bag de 14 største løb for cykelmotionister på hjemlig grund til møde i Vejle.

- Vi er meget stolte over, at vi er med i dette fine selskab, tilføjer Knud Erik Kristensen, der i folkemunde blot hedder K.E.

Han uddyber, at Fjorden Rundt generelt får masser af ros af kolleger i branchen for afvikling af motionscykelløb. Den vestjyske klassiker høster blandt andet anerkendelse for god skiltning, levende vejvisere og et godt samarbejde med såvel politiet som Hjemmeværnet.

Vi skal tage opgaven alvorligt i alle led, for vi kan ikke leve med, at nogle få sætter andres helbred på spil, fordi de vil køre konkurrence det forkerte sted

Henrik Jess Jensen, formand, Danmarks Cykle Union

Det er ikke et væddeløb

Når der lørdag 1. juni bliver sagt "god tur" til deltagerne i den 30. udgave af Fjorden Rundt, vil der være fire, der har været med i hver eneste udgave:

- Jeg kender dem alle fire, og jeg forventer da, at de kommer, siger K.E. Kristensen, der glæder sig over løbets popularitet.

Det første år mødte 486 cykelglade motionister op, og der kom ikke til at gå længe, før deltagerantallet rundede de 1000. Sidste år nød 1625 personer den smukke tur rundt i det vestjyske landskab i det skønneste vejr.

For arrangørerne er det ønsketænkning en skønne dag at passere 2000 deltagere, men det er ikke det vigtigste. Den primære målsætning er, at Fjorden Rundt kører godt på alle parametre, og det flugter fint med holdningen hos DGI:

- Motionscykelløb er ikke væddeløb eller et sted, hvor man kan tilsidesætte egen eller andres sikkerhed. Uforsvarlig kørsel hører ikke hjemme i motionscykelløb, og DGI og DCU vil sammen med de store cykelmotionsløb stå sammen om at udbrede den gode cykelkultur, siger medlem af hovedbestyrelsen i DGI, Mogens Kirkeby.

Tyskerne tager det roligt

Fjorden Rundt møder nu og da kritik for at blive afviklet på en juni-lørdag, hvor der er noget nær garanti for tæt trafik til og fra sommerhusene på vestkysten. Men trafikken glider faktisk udmærket på strækningen fra Nymindegab i syd til Søndervig i nord, siger K.E. Kristensen:

- Tyskerne tager det med et smil. Det gør de fleste danskere også, men der er nogle enkelte, der synes, at det ikke er så sjovt.

Til gengæld udmærker Fjorden Rundt sig i høj grad ved, at det er småt med lyskryds på den 105 kilometer lange rundstrækning, hvor det tilmed er stort set umuligt at køre i forkert retning.

Et andet kendetegn ved løbet på kanten af havet og fjorden er, at der ikke bliver uddelt præmier til de hurtigste. Alle er vindere, og det harmonerer fint med holdningen hos Henrik Jess Jensen, der er formand i Danmarks Cykle Union:

- Vi skal tage opgaven alvorligt i alle led, for vi kan ikke leve med, at nogle få sætter andres helbred på spil, fordi de vil køre konkurrence det forkerte sted. Sammen tilbyder DGI og DCU hundredvis af gode cykeloplevelser, så der er noget for alle - og målet er, at danske motionscykelløb skal være sjove og sikre og bidrage til den stærke og rige cykelkultur herhjemme, siger Henrik Jess Jensen.

Blandt de 14 største motionscykelløb i Danmark er også Coast2Coast Jylland, der starter i Søndervig og slutter i Aarhus - i år sker det lørdag 31. august.

Fjorden Rundt

Motionscykelløbet Fjorden Rundt afvikles i år for 30. gang - det sker lørdag 1. juni.

Som navnet antyder, går turen rundt om Ringkøbing Fjord - distancen er på 105 kilometer.

Der er fire start- og målbyer på ruten: Skjern, Bork Havn, Hvide Sande og Ringkøbing.

Den første udgave af Fjorden Rundt tiltrak 486 deltagere.

Den hidtidige rekord blev sat i 2014 med 1914 deltagere - sidste år var der godt 1600 motionister med i det store felt.

Som noget nyt er det i år tilladt at stille til start på en el-cykel, men der er ikke mulighed for opladning på ruten.

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Ringkøbing For abonnenter

Planen var at blive elektriker - men nu er planterne blevet et livsværk

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce