Annonce
Kultur

Vestjysk instruktør med succes: Jannik Splidsboel viser igen film i Ringkøbing Bio

Jannik Splidsboel har to gange tidligere fortalt om sin metier som filminstruktør i Ringkøbing; her under Danmarkspremieren om "Drømmen om Maremma" i 2014. Arkivfoto Jørgen Kirk.
Jannik Splidsboel lægger endnu engang vejen forbi barndomsbyen for at fortælle om sin nyeste, meget roste dokumentarfilm om australske aboriginerne, "Dreams from the Outback".

RINGKØBING: Det er lige før, at det er blevet en tradition!

I alt fald er det tredje gang, instruktøren Jannik Splidsboel, der har rødder i Ringkøbing, lægger vejen forbi barndomsbyen for at fortælle om en ny film, han har drejet.

I 2014 havde hans "Drømme om Maremma" rent faktisk Danmarkspremiere i Ringkøbing Bio. I 2015 var det hans "Misfits", der trak fulde huse i Ringkøbing. Og på mandag vises hans "Dreams from the Outback" to gange i biffen.

Jannik Splidsboel er i byen for at besøge sine forældre, Else og Jørgen Hansen, og han vil også lægge vejen forbi Ringkøbing Bio, hvor hans nye film vises både for- og eftermiddag for Ældresagen og at fortælle om dens tilblivelse.

Jannik Splidsboel er en internationalt anerkendt dokumentarfilminstruktør, og hans nye film har ligeledes vakt opsigt og vundet megen rosende omtale.

Instruktøren fulgte forskellige australske aboriginerne i The Kimberly i det vestlige Australien, der hjemsted for flere små samfund, beboet af kontinentets oprindelige indbyggere.

Annonce

Omvæltninger

De fleste af disse samfund befinder sig i dag i en overgangsperiode, der bringer både omvæltninger og bekymringer med sig. Nogle indbyggere har givet op, andre vælger at kæmpe mod både fortidens og nutidens dæmoner for at skabe en lysere fremtid for deres folk.

I filmen forsøger de to venner Gabriel og Peter at holde kulturelle traditioner i live uden den store opbakning fra resten af lokalsamfundet. Felicity kæmper for at holde sammen på sin familie efter års druk og forsømmelse, og teenagebrødrene Billy og Jordan mødes for første gang; de tilbringer dagene med at lære hinanden og deres kultur at kende, mens de udforsker den australske outback.

Filmen havde premiere på en filmfestival i 2019 i Schweiz, og blev nomineret som bedste internationale dokumentar på Dok Fest München. Den er også inviteret med på festivaler i USA, Australien, England, Italien og Frankrig.

Biografdirektør Bjarne From er glad for at kunne vise filmen så hurtigt.

- I første omgang er det medlemmerne af Ældresagen, der kan se den. Men det er bestemt meningen, at alle skal have chancen, så den kommer på plakaten igen efter nytår, formentlig hen over en weekend om eftermiddagen, siger Bjarne From.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skandale: Kan livet fortsætte uden Postnord?

Læserbrev: Hvordan har Postnord fundet af, at det kun er brevene, de taber på? De må have fundet løsningen på at skille koldt og varmt vand. Efter det er blandet... Meget fornuftigt har postbudene både breve og pakker med ud. Det er vel heller ingen ulempe for Postnord, at det er brevene, der er befordringspligt på. De har fået serveret en politisk malkeko. Det er ender vel med, at brevene må tage op til en måned om at komme frem... Allerede nu er det betydelig langsommere end med dagvognen på Christian Den Fjerdes tid. Hvem har fået problemerne? Politikerne. Hvem har skabt dem? Politikerne. Der er flere mistænkte. En af de hovedmistænkte er Kristian Jensen. Det passer med hans taktik fra skattevæsenet. De startede med at slagte aktiverne og fordele dem. Derefter trykkede de på digitaliseringsknappen. Så satte de sig ned. Undrede sig over, at svenskerne ikke løste problemet for dem... Man kan sige meget om svenskerne, men speciel dumme er de altså ikke... Det er en skandale med de milliarder, der allerede er pumpet i projektet. Senest har de sendt adskillige personer på permanent ferie, og har planer om at sende endnu flere samme vej. Bare rejsebureauerne har rejser nok til dem... Det er ren kukkeluk at bruge milliarder på det! Udbringning af pakker er der mange, der har kapacitet til. Skildpaddebrevene må kunne løses på anden vis. Quickbreve er næsten lige så dyre som pakker. Derfor kan man vel sende dem som en pakke? Anbefalede breve kan vel håndteres på samme måde? Udbringning af B- breve kunne for eksempel overdrages til kommunerne. Ved at tilføre flere ansatte kunne hjemmehjælperne sagtens løse opgaven. Der bliver hældt millioner/milliarder i Postnord, som kunne bruges til det. Samtidig kunne ældreplejen i eget hjem blive opgraderet. Hvis postbudet, ligesom i gamle dage, havde tjek på om alle var ok. på ruten. Sikken en tryghed, det kunne give. Skildpaddebrevene kunne måske alternativt distribueres sammen med reklamerne på ugebasis. Nu mener nogen i det politiske, at vi skal købe Postdanmark tilbage fra Postnord. Heldigt, at vi ikke har fået malet alle postkasserne endnu. Der bliver udgifter nok til biler, skilte, tøj og til svenskerne. Men big business for dem, der sælger maling og profiltøj. Kan livet fortsætte uden Postnorddanmark? Eller går det i stå?

Annonce