Annonce
Kultur

Vestjysk instruktør med succes: Jannik Splidsboel viser igen film i Ringkøbing Bio

Jannik Splidsboel har to gange tidligere fortalt om sin metier som filminstruktør i Ringkøbing; her under Danmarkspremieren om "Drømmen om Maremma" i 2014. Arkivfoto Jørgen Kirk.
Jannik Splidsboel lægger endnu engang vejen forbi barndomsbyen for at fortælle om sin nyeste, meget roste dokumentarfilm om australske aboriginerne, "Dreams from the Outback".
Annonce

RINGKØBING: Det er lige før, at det er blevet en tradition!

I alt fald er det tredje gang, instruktøren Jannik Splidsboel, der har rødder i Ringkøbing, lægger vejen forbi barndomsbyen for at fortælle om en ny film, han har drejet.

I 2014 havde hans "Drømme om Maremma" rent faktisk Danmarkspremiere i Ringkøbing Bio. I 2015 var det hans "Misfits", der trak fulde huse i Ringkøbing. Og på mandag vises hans "Dreams from the Outback" to gange i biffen.

Jannik Splidsboel er i byen for at besøge sine forældre, Else og Jørgen Hansen, og han vil også lægge vejen forbi Ringkøbing Bio, hvor hans nye film vises både for- og eftermiddag for Ældresagen og at fortælle om dens tilblivelse.

Jannik Splidsboel er en internationalt anerkendt dokumentarfilminstruktør, og hans nye film har ligeledes vakt opsigt og vundet megen rosende omtale.

Instruktøren fulgte forskellige australske aboriginerne i The Kimberly i det vestlige Australien, der hjemsted for flere små samfund, beboet af kontinentets oprindelige indbyggere.

Annonce

Omvæltninger

De fleste af disse samfund befinder sig i dag i en overgangsperiode, der bringer både omvæltninger og bekymringer med sig. Nogle indbyggere har givet op, andre vælger at kæmpe mod både fortidens og nutidens dæmoner for at skabe en lysere fremtid for deres folk.

I filmen forsøger de to venner Gabriel og Peter at holde kulturelle traditioner i live uden den store opbakning fra resten af lokalsamfundet. Felicity kæmper for at holde sammen på sin familie efter års druk og forsømmelse, og teenagebrødrene Billy og Jordan mødes for første gang; de tilbringer dagene med at lære hinanden og deres kultur at kende, mens de udforsker den australske outback.

Filmen havde premiere på en filmfestival i 2019 i Schweiz, og blev nomineret som bedste internationale dokumentar på Dok Fest München. Den er også inviteret med på festivaler i USA, Australien, England, Italien og Frankrig.

Biografdirektør Bjarne From er glad for at kunne vise filmen så hurtigt.

- I første omgang er det medlemmerne af Ældresagen, der kan se den. Men det er bestemt meningen, at alle skal have chancen, så den kommer på plakaten igen efter nytår, formentlig hen over en weekend om eftermiddagen, siger Bjarne From.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce