Annonce
Erhverv

Ringkøbing-virksomhed overtager samarbejdspartner efter flot regnskab

Vestjyllands Andel overtager aktiemajoriteten i Adival. Fra venstre Ole Christensen, Adivals stifter, direktør Søren Christensen og direktør i Vestjyllands Andel, Steen Bitsch. Foto VA.
Tæt samarbejde mellem grovvarevirksomheder ender nu med, at Ringkøbing-virksomheden køber 75 procent af aktiemajoriteten i Adival.

RINGKØBING: I sidste uge præsenterede Vestjyllands Andel endnu et flot regnskab. Tirsdag meddelte Vestjyllands Andel og grovvarevirksomheden Adival i Billund så, at VA overtager 75 procent af Adivals aktiemajoritet.

Adival, der beskæftiger sig med genanvendelse af spildprodukter fra fødevareindustrien til foderbrug, er et velkendt navn i den danske grovvarebranche, og Vestjyllands Andel er blandt dens samarbejdspartnere. Nu er samarbejdet så udvidet til noget mere - nemlig en egentlig overtagelse.

- VI og Adival har gennem mange år haft et nært samarbejde i forhold til udviklingen af Adivals produktportefølje. Derfor er det en stor glæde, at det er lykkedes os at blive enige om en overtagelse af aktiemajoriteten, siger Steen Bitsch, direktør i Vestjyllands Andel.

VA ser et stort udviklingspotentiale i Adival, understreger Steen Bitsch.

- I særdeleshed i forbindelse med bæredygtigheds-dagsordenen. Anvendelse af sidestrømme og restprodukter fra fødevareindustrien bliver i stigende grad sat i direkte forbindelse med license to produce ("med ret til at producere", red.) i landbrugssektoren. Derfor ser vi det som et vigtigt strategisk skridt for VA og i fuld overensstemmelse med vores bæredygtigheds-strategi.

Annonce

Et godt match

Driftsdirektør i VA, Svend Kvorning Ehmsen, er enig. Han fremhæver, at de to virksomheder er "et godt match".

- I alle aspekter passer Adival rigtig godt til Vestjyllands Andel og vores øgede fokus på den grønne omstilling. Klima er højt på dagsordenen, og vi står ved nogle skilleveje. Landbruget og fødevaresektoren er i en omstillingsfase, hvor vi i fællesskab kigger ind i en mere klimavenlig produktion. Vi ser meget frem til at være med til at udvikle virksomheden yderligere i samarbejde med direktør Søren Christensen og den dygtige medarbejderstab i Billund, siger han.

Søren Christensen er godt tilfreds med aftalen - og ikke mindst, at de 15 medarbejdere i Billund fortsætter som hidtil: "fremadrettet dog i en endnu stærkere udgave".

- Vi ser store muligheder for et samarbejde med VA inden for cirkulær bioøkonomi (forbedret ressourceudnyttelse og mere bæredygtig produktion, red.), siger han.

- Sammen kan vi begyndte at tænke i bredere produktporteføljer og nytænke anvendelsen af flere restprodukter, som ikke bliver udnyttet i dag. Så der er ingen tvivl om, at det er en styrkelse af vores forretning, fastslår Søren Christensen.

Virksomhed i vækst

Adival er en virksomhed i vækst.

- Det er virkelig gået stærkt for os det seneste år, hvor vi er vokset markant i volumen. Blandt andet fordi der er kommet større fokus på genanvendelighed. Vi har en ambition om at være den førende virksomhed inden for restprodukter, og med en stor spiller som Vestjyllands Andel ved vores side, har vi mulighed for at sætte endnu mere turbo på virksomheden, siger Søren Christensen.

Manden, der for 40 år siden grundlagde Adival, Ole Christensen, er også glad.

- Vi har altid haft et fantastisk samarbejde med Vestjyllands Andel, så jeg er glad for, at det lige præcis er dem, der skal være med til at videreudvikle Adival. Det er jo ikke af nød, vi sælger, men fordi vi ser muligheder for at få nogle endnu større muskler ind i virksomheden. Vi er et hestehoved foran i mange henseender, og det hestehoved vil vi gerne gøre endnu større, siger Ole Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce