Annonce
Vestjylland

Vestjyllands Andel: Høsten har været god i år, men…

Hedebølgen i august var dejlig for planteavlerne, men gav også et lavere proteinindhold i kornet. Foto: Vestjyllands Andel
Årets kornhøst ligger 10 procent over normal, men kvaliteten har været svingende.
Annonce

HERNING/VESTJYLLAND: Hedebølgen i begyndelsen af august gav noget nær optimale høstbetingelser, skulle man synes.

Men hvor godt gik det egentlig?

Landbruget ynder at omtale Vestjylland som ”Danmarks spisekammer”, så det er nærliggende at stille spørgsmålet til grovvareselskabet Vestjyllands Andel, som repræsenterer 4000 andelshavere, flest leverandører i Vestjylland, men med foderstofkunder i hele landet.


Det høje udbytte betyder, at proteinindholdet mange steder er lavere. Der er loft over, hvor meget næring – for eksempel kvælstof – som landmænd må tilføre markerne, og når planterne vokser mere, så er der mindre næring per plante.

Jeppe Tokkesdal, Vestjyllands Andel


Jeppe Tokkesdal, CPO risk management, vil af konkurrencehensyn ikke sætte tal på høstudbyttet, men han bekræfter, at det målt på de fleste parametre har været et godt høstår.

- Generelt har det været en pæn høst, målt på volumen, med et udbytte, der ligger omkring 10 procent over et normalt år. Især vårbyggen har givet et godt udbytte, mens vinterraps har skuffet på grund af sidste års våde efterår og en vinter med oversvømmede marker, fortæller han.

Annonce

Lave tørreomkostninger

Som et plaster på såret – eller en slags ”held i uheld” – valgte mange landmænd at sløjfe den fejlslagne vinterraps og i stedet satse på vårsæd, og det gav altså pote med en våd sommer (som sparede på behovet for kostbar vanding) og en brandvarm sensommer, der gav tæt på optimale forhold for korndyrkning.

- Selve høsten er – i både overført og bogstavelig forstand – en solstrålehistorie: Den stabile periode med varmt og tørt vejr betød, at landmændene kunne arbejde nærmest i døgndrift, og 80 procent af høsten kom i hus, inden regnen ramte landet. Flere af de læs, vi har modtaget hos Vestjyllands Andel, har slet ikke haft behov for tørring, så det solrige vejr har sparet landmændene for tørreomkostninger, forklarer Jeppe Tokkesdal.

Annonce

Mindre maltbyg til øl

Desværre er der en smule sandhed i, at ”intet er så godt, at det ikke er skidt for noget andet”.

- Det høje udbytte betyder, at proteinindholdet mange steder er lavere. Der er loft over, hvor meget næring – for eksempel kvælstof – som landmænd må tilføre markerne, og når planterne vokser mere, så er der mindre næring per plante. Det medfører et lavere proteinindhold. Desværre betyder det, at nogle planteavlere har måttet se deres høst af maltbyg, som var tiltænkt eksempelvis ølbrygning, i stedet må sælges til dyrefoder (til en lavere pris, red.), siger Jeppe Tokkesdal.

Blandt de gode nyheder er, at prisniveauet ifølge Vestjyllands Andel synes at være stabilt. Priserne er styret af det globale markeds udbud og efterspørgsel, og er ifølge Jeppe Tokkesdal meget lidt påvirket af corona-pandemien.

- Jeg vil betegne priserne som ”fair” for både købere og sælgere. Der er en pæn forsyningsbalance, konkluderer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Luftfartsekspert har svært ved at se idéen bag nyt flyselskab: 'Der er masser af ledig kapacitet på markedet'

Ringkøbing-Skjern

Fredagens coronatal: Ringkøbing-Skjern runder 300 smittede - men der er også godt nyt

Ringkøbing-Skjern

Nu må nordjyske minkavlere med raskmeldte besætninger sælge skindene - vestjyske kolleger må stadig ikke

Annonce