Kultur

Vestjyllands ånd udkommer nu som fotobog og på vinyl

Fryd Frydendahl og Lars Greve udgiver nu "Solvhverv" som billed- og lydværk. Arkivfoto.
Fotografen Fryd Frydendahl og komponisten Lars Greve inviterer til bogreception i rådhushallen på fredag, årets længste dag.

RINGKØBING: På årets længste dag, fredag 21. juni, udkommer den vestjyske ånd som samlet værk bestående af fotografier og en vinylplade.

Det sker ved en bogreception på rådhuset i Ringkøbing, der starter klokken 16.00.

"Solhverv" er en kombineret lyd- og billedudgivelse skabt af barndomsvennerne, kunstfotografen Fryd Frydendahl og komponisten og musikeren Lars Greve.

"Solhverv" blev til som et audiovisuelt portræt af Ringkøbing-Skjern Kommune, skabt imellem sommersolhvervet 2017 og 2018.

Sammen med kommunens borgere skabte de to kunstnere musik- og billedværker på tværs af livssituationer, der resulterede i en udstilling, som i foråret 2018 blev vist forskellige steder i kommunen.

Værket blev til på noget usædvanlig vis. De to kunstnere med de vestjyske rødder ville portrættere den landsdel, hvor de var vokset op. Det gjorde de ved at følge vestjyder på tværs af livssituationer og sogneskel i kommunen for ordløst, via lyd, foto og videooptagelser at dokumentere fragmenter af livet i Vestjylland og årets gang for landsdelens beboere.

For eksempel optog Lars Greve børnenes åndedrag i Spjald Børnehave og fodtramp blandt aktivt motionerende seniorer i Videbæk, mens Fryd Frydendahl fotograferede deres hænder.

Nu er det hele så samlet til "et sanseligt portræt af den vestjyske ånd, natur og borgere", som det hedder i pressemeddelelsen fra forlaget Roulette Russe, der har specialiseret sig i kunstbøger.

Værket består af fotografier og video-stillbilleder taget af Frydendahl samt en vinylplade med musik komponeret af Greve. Billederne er collager, der forener Frydendahls værker med stillbilleder fra samarbejdet med de lokale borgere. Musikken består af tre numre opkaldt efter og inspireret af de årstider, som værket blev skabt under; sommer, efterår og vinter. Musikken på vinylens A-side er opført af borgerne, mens musikken på B-siden er opført af Greve alene.

Interesserede er velkomne til komme til receptionen.

Lars Greve i gang med at optage Spjald-børnenes åndedrag. Arkivfoto.
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Kultur For abonnenter

E-force satsede på at vinde "the double" ved gadefodboldstævne i Hvide Sande

Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Vestjylland For abonnenter

Mellem hærværksmænd og Facebook-krigere: Alle siger, de vil redde ulven

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

Vestjylland

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Annonce