Annonce
Kultur

Vestjyllands ånd udkommer nu som fotobog og på vinyl

Fryd Frydendahl og Lars Greve udgiver nu "Solvhverv" som billed- og lydværk. Arkivfoto.
Fotografen Fryd Frydendahl og komponisten Lars Greve inviterer til bogreception i rådhushallen på fredag, årets længste dag.

RINGKØBING: På årets længste dag, fredag 21. juni, udkommer den vestjyske ånd som samlet værk bestående af fotografier og en vinylplade.

Det sker ved en bogreception på rådhuset i Ringkøbing, der starter klokken 16.00.

"Solhverv" er en kombineret lyd- og billedudgivelse skabt af barndomsvennerne, kunstfotografen Fryd Frydendahl og komponisten og musikeren Lars Greve.

"Solhverv" blev til som et audiovisuelt portræt af Ringkøbing-Skjern Kommune, skabt imellem sommersolhvervet 2017 og 2018.

Sammen med kommunens borgere skabte de to kunstnere musik- og billedværker på tværs af livssituationer, der resulterede i en udstilling, som i foråret 2018 blev vist forskellige steder i kommunen.

Værket blev til på noget usædvanlig vis. De to kunstnere med de vestjyske rødder ville portrættere den landsdel, hvor de var vokset op. Det gjorde de ved at følge vestjyder på tværs af livssituationer og sogneskel i kommunen for ordløst, via lyd, foto og videooptagelser at dokumentere fragmenter af livet i Vestjylland og årets gang for landsdelens beboere.

For eksempel optog Lars Greve børnenes åndedrag i Spjald Børnehave og fodtramp blandt aktivt motionerende seniorer i Videbæk, mens Fryd Frydendahl fotograferede deres hænder.

Nu er det hele så samlet til "et sanseligt portræt af den vestjyske ånd, natur og borgere", som det hedder i pressemeddelelsen fra forlaget Roulette Russe, der har specialiseret sig i kunstbøger.

Værket består af fotografier og video-stillbilleder taget af Frydendahl samt en vinylplade med musik komponeret af Greve. Billederne er collager, der forener Frydendahls værker med stillbilleder fra samarbejdet med de lokale borgere. Musikken består af tre numre opkaldt efter og inspireret af de årstider, som værket blev skabt under; sommer, efterår og vinter. Musikken på vinylens A-side er opført af borgerne, mens musikken på B-siden er opført af Greve alene.

Interesserede er velkomne til komme til receptionen.

Annonce
Lars Greve i gang med at optage Spjald-børnenes åndedrag. Arkivfoto.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Giv lufthavnen en blød landing

For en god måneds tid siden lykkedes det atter Stauning Lufthavn at holde propellen i luften - i hvert fald for en tid. Den lille lufthavn med den dårlige økonomi fik bevilget et krisetilskud på 2,5 millioner kroner fra byrådet. Vel at mærke oveni de knap to millioner kroner, som kommune i forvejen årligt poster i den. De seneste godt 25 år har kommunen hældt omkring 50 millioner kroner i Stauning Lufthavn, og efterhånden må man spørge sig selv, hvornår kassen skal klappe i. Er det virkelig en kommunal kerneopgave at drive en lufthavn, hvor underskuddet vokser i takt med, at antallet af fly falder? Nu foreslår pilot og tidligere direktør for flyselskabet Cimber, Jørgen Nielsen fra Sønderborg, at lufthavnen omdannes til en flyveplads og eventpark. Han foreslår, at arealerne kan bruges til weekend-arrangementer med bilræs, koncerter, småflysreparationer og flyturisme. Han foreslår også at etablere dronecenter og skoleflyvning, aktiviteter lufthavnen allerede er i fuld gang med. Vel at mærke alle initiativer, som ikke kommer til at koste skatteborgerne knap to millioner i årlig støtte - foruden diverse dyre redningskranse. Prisen er, at lufthavnen ikke vil have samme grad af bemanding som nu blandt andet i kontroltårnet, men igen må man spørge sig selv, hvorfor Ringkøbing-Skjern partout skal have en lufthavn med fuld bemanding? Specielt ikke når alternativet er en prisbilligere løsning, der samtidig kan være rammen om kulturelle arrangementer. Det med kultur er nemlig noget, vi kan her i kommunen. Hvad havne angår, er man nok bedre til fiskeri- og lystbådehavne her i området - end til lufthavne. Kommunen er desuden allerede medejer af Midtjyllands Lufthavn i Karup. Det vil måske være en bitter pille at sluge for nogle, at man ikke kan opretholde en lufthavn, trods de mange millioner man har smidt efter den. Men på et tidspunkt må man trække en streg og erkende, at man ikke skal i den retning og se sig om efter en ny vej. Det kunne passende være den vej som en tidligere flychef - på eget initiativ i øvrigt - foreslår.

Annonce