Annonce
Ringkøbing-Skjern

Vestjyder fortæller om livet og tankerne i uge 2 med corona: Nu er det alvor

Byens gader er ualmindeligt tomme i disse uger - desværre. Foto: Søren Palmelund
Annonce

Vi følger en række vestjyder, som hver uge fortæller om deres liv og bekymringer i corona-krisen. Gennemgående er det, at alvoren er ved at snige sig ind hos de fleste.

Uvisheden er svær

Ole Christensen. Videbæk. Privatfoto

Ole Christensen, 43 år, ejer af HNN Byggefirma, Videbæk:

- Vi er sunde og raske. Det er dejligt, men uvisheden er svær. Alle er lidt nervøse over hvor lang tid, det her tager, og hvordan det ender. Vi har kunnet arbejde, men vi er også stoppet op med noget, og jeg har været nødt til at afskedige enkelte og sige vikarer op. Vi får stadig ordrer ind, og kommunen har åbnet kassen, hvilket er godt. Men det er ikke blevet nemmere, og det er svært at planlægge. Det er for eksempel fra dag til dag, vi ved, om medarbejdere har problemer med at få passet børn. Vi har svært ved at få fat i håndsprit, men vi følger retningslinjerne, og hvis ikke der kommer udgangsforbud, har vi projekter, som vi kan køre videre med i et stykke tid.

Dronningens tale gjorde indtryk

Tage Møller, Spjald. Privatfoto

Tage Møller, 72 år, pensionist, Spjald

- Landet er i undtagelsestilstand. I løbet af den seneste uge har vi ændret vores liv en del. Vi mødes kun med børnebørn og familie udenfor, og vi holder afstand. Til min søns fødselsdag blev vi inviteret til stående kaffe på gårdspladsen, gaven var bestilt hos tøjmanden i Videbæk, der leverede den ud. Vi følger myndighedernes anvisninger. Jeg tror, at dronningens tale gjorde indtryk på mange - også de unge. På længere sigt er jeg bekymret for erhvervslivet og økonomien. Det vil tage lang tid at komme på fode igen. Helt personligt tror jeg, at krisen også er med til at skabe gode menneskelige erkendelser. Jeg har altid lært, at vi er fattige uden fællesskab. Lige nu skal vi huske at dyrke fællesskabet – bare på nye måder. Vi besøger en dame oppe på plejehjemmet hver anden eller tredje dag. Vi kan snakke gennem vinduet, for vi må ikke komme ind. Vi skal huske på de mange, som sidder alene. Ring til dem eller hjælp dem på andre måder. Det er der heldigvis mange, der gør.

Vi er pressede

Anita Søjbjerg, Videbæk. Foto: Jørgen Kirk

Anita Søjbjerg, 55 år, butiksindehaver, Videbæk:

- Det ville være forkert at sige, at vi ikke er pressede. I dag har vi haft fire kunder. Jeg er blevet ringet op af flere firmaer, som selv har valgt at sige, at de ikke leverer varer ud helt ind til sidst i april. Det næste tiltag, vi tager, er, at vi vil se, om vi kan udskyde nogle af regningerne og tage dem lidt i bidder. Det er nogle forhandlinger, vi skal ind i med vores leverandører nu her.

- Det er i hvert fald gået op for folk nu, at de skal blive hjemme. Man kan mærke, at dem, der kommer ind, er gode til at vise hensyn og holde afstand. Det er lige som om, at det er kommet ind på rygraden af folk. Man kan mærke, at folk kan se alvoren i det nu.

- Alle butikker er åbne, undtagen dem, der er blevet bedt om at lukke. Der er folk ude at gå en tur, men der er ingen biler, og ingen kommer ind i butikkerne. Da jeg cyklede på arbejde i morges, var det ligesom at cykle til bageren en søndag morgen.

Savner sport i tv

Jørn Aas, Lem. Foto: John Randeris

Jørn Aas, 55 år, centerleder i Lem Hallen, Spjald:

- Der er ikke ændringer. Der sker intet i hallen, hvor jeg sidder alene på mit kontor nogle timer hver dag, og ellers holder vi os hjemme, hvor jeg prøver at genoptræne mit opererede knæ. Min hustru Helene har haft ferie, så hun har fået hele huset gjort rent. Dejligt. De ekstra restriktioner har ikke rigtigt ramt os. For mig er det næsten det værste, at der ikke er sport i tv til at få tiden til at gå med. Her den anden dag så jeg noget af en gammel kamp fra dengang, jeg var assistenttræner i FC Midtjylland, og hvor Zidane scorede fem mål. Jeg har også set andre gamle kampe. Det er en mærkelig situation, vi alle er i.

Situationen påvirker mig psykisk

Anton Bjerg, Ringkøbing. Arkivfoto: John Randeris

Anton Bjerg, 62 år, leder af spillestedet Generator, Ringkøbing:

- Jeg har det sådan set udmærket, men rent psykisk påvirker situationen mig meget ... mere, end jeg havde forestillet mig. Jeg går meget op i at kigge på corona-tallene, der eksempelvis fortæller om antallet af indlagte og nye tilfælde. Jeg prøver på at finde de bedste historier og kigger efter de positive sider.

- Det er en meget alvorlig situation, men vi bliver nødt til også at se lidt humoristisk på det en gang imellem. Herhjemme går vi to voksne, og vi er ved at lære hinanden at kende. Det går fint ... vi kan arbejde på hver vores etage.

- På Generator ser det ud til, at det meste går op i en højere enhed med flytning af koncerter. For eksempel har vi flyttet en planlagt koncert med Tørfisk til 20. juni. Men jeg ved ikke, om det er langt nok ud i fremtiden.

- Vi kan ikke tillade at beklage os på Generator, for vi er langt fra dem, der er værst ramt.

Online-møder kan noget

Karoline Reenberg, Skjern. Privatfoto

Karoline Reenberg, 40 år, afdelingsleder på Lindbjergskolen i Herning, Skjern:

- På en måde er det luksus at være hjemme med børnene. Heldigvis er vi gode til at være sammen som familie. Jeg synes, jeg har arbejdet rigtig meget, blandt andet med fagfordeling, nødpasning og tjekke op på om medarbejdere har det godt. Det bliver rart at få weekend og lægge det elektroniske væk og ikke være på. Jeg kan mærke, at jeg har meget samvittighedsfulde lærere, som prøver at opretholde skoledagen. Det er også lidt sjovt at se, at forældrene nu skal hjemmeskole børnene. Der var en der skrev, at når lærerne kommer tilbage på arbejdet, skal de have million kroner om året. Det er lidt interessant, når man vender verden på hovedet og ser, hvad der sker.

- Men man lærer jo noget. Man bygger broen, mens man går på den. Vi har fundet ud af, at online-møder kan noget, og at vi kan arbejde i de samme dokumenter på samme tid. Vi prøver at give resten af skolen et holdepunkt ved at vise, at vi er her endnu. Verden kommer til at gå videre på et tidspunkt. Det er frygteligt for folk, der mister jobbet, men jeg tror, at det bliver fint med en genstart, hvor man får en pause og får styr på sine prioriteringer. Vores behov er sat på standby, og det er man jo ikke vant til.

- Jeg var udvekslingsstudent i USA i 1996. Vi var fem veninder, og her 25 år efter sidder vi og skriver sammen på Facebook, for lige nu er vi alle i nøjagtig samme situation, og nu giver vi råd til hinanden om hjemmeskoling. De andre kommer fra Italien, Tyskland, Australien og Ecuador. En af dem foreslog en reunion i Paris, når alt det her er overstået. Det kunne da godt være, at man skulle det.

YouTube, Fifa, brætspil og fodbold

Thue Larsen og Malthe Berg Thomasen, Ringkøbing. Privatfoto

Thue Larsen og Malthe Berg Thomasen, 12 år, skoleelever i Ringkøbing:

- Den første uge hjemme fra skole er gået godt. Vi får lektier for i dansk, engelsk og matematik. Vi går ind på aula, hvor lærerne har skrevet de lektier op, vi skal lave. Vores lærer Søren har lavet et helt program for, hvad vi skal lave hver dag. Det tager cirka to timer.

- Ellers går tiden med YouTube, Fifa, forskellige brætspil og fodbold. Vi spiller på Rofis baner. Det er rart at komme lidt ud. Man bliver doven af bare at sidde indenfor. Det er fint, at de voksne er hjemme, så kan vi snakke mere med dem end vi plejer. Vi savner kammeraterne, men snakker med dem over snapchat. Vi er klar til at tage flere uger hjemme fra skole, men det bliver nok kedeligt i længden.

Praktisk arbejde og uvished

Rene Rasmussen, Skjern. Privatfoto

René Rasmussen, 30 år, professionel håndboldspiller, Skjern

- Det er stadig uvisheden, der præger mig mest. Jeg er håndboldspiller, men ingen ved, om sæsonen er slut, eller hvordan og hvornår den måske genoptages. Det fylder meget, fordi håndbold er mit arbejde. Men også uvisheden generelt går mig på.

- Til gengæld får jeg noget praktisk arbejde fra hånden. Flagstangen er behandlet med algerens, fliserne skal have en tur, haven er gået igennem. Det med haven er jo sådan, at man allerede efter en uge kan gøre det igen. Ukrudt holder ikke pause.

- Med børnene hjemme er jeg på meget af tiden. Og jeg passer selvfølgelig min fysiske træning, som jeg passer ind i det øvrige program. Jeg kan godt mærke, at jeg er godt brugt, når vi når til aften.

Mere tid med familien

Asger Krogsgaard, Holmsland. Foto: Asger Krogsgaard

Asger Krogsgaard, 53 år, Landmand, Ringkøbing:

Den seneste uge er forløbet fint. Det har været noget anderledes, at jeg har været hjemme omkring gården hele tiden. Vi har haft travlt med vores landbrug. Der har været nogle ting, vi har ændre på. Vi sidder ikke længere sammen, når vi holder pause, og vi har fået det organiseret, så vi altid kan få vores dyr passet. Vi har et par medarbejdere, der har influenza. Alt tyder heldigvis på, at de ikke er blevet smittet med coronavirus.

Der går også en del tid med renovering og udvidelse af vores stalde med 4500 kvadratmeter ekstra.

Vi klarer fortsat alle møder på Skype eller via telefonmøder. Det er en anden måde at håndtere tingene på. Men de daglige ting er gået fint på den måde.

Pludselig har jeg fået mere tid til hjemlig hygge med familien. Det er rigtigt hyggeligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce