Annonce
Hvide Sande

Vesterhavsbrisen blev til kunst

Ola Mireckas ballon vakte opsigt på stranden i Søndervig, hvor badegæsterne gerne ville lege med. Foto: lk

Søndervig: Vestkysten... her blæser det altid, tænkte den polske kunstner Ola Mirecka, og derfor skulle hendes kunstværk have vinden som element. Men sommervejret ville det lidt anderledes, da kunstværket onsdag ved et-tiden skulle sættes i luften på Søndervig Strand.

Stik imod vejrudsigterne var onsdagen nemlig blid og solrig, så Ola Mireckas store hvide ballon lod sig kun vanskeligt fylde med den bløde behagelige brise, som blev pustet ind over stranden. Men det lykkedes.

Indslaget på stranden var premieren på en række kunstneriske pop-up events, som skal give børn og voksne uventede kulturoplevelser med hjem fra sommerhusferien.

Det er således projektet Gentænk Sommerhuset, der står bag arrangementerne, som vil involvere fire kvindelige kunstnere.

Ola Mirecka stillede sig op på en klit og lod brisen fylde den store ballon, som hun havde konstrueret ved at lime store stykker plastik sammen. Da ballonen endelig var luftbåren, gik hun ned på stranden, som var fyldt med gæster og lod folk holde værket.

- Det kunne ikke gå bedre. Strandgæsterne tog godt imod det, og mange ville gerne holde ballonen og mærke vinden, siger Inge Agnete Tarpgaard, der har kurateret de fire performances og installationer, som kan mødes i sommerlandet til og med 26. september.

Efter sin performance på Søndervig Strand tog Ola Mirecka videre og gentog det på Sydmolen i Hvide Sande og i Bork.

10. og 11. august er det kunstner Anna Rosa Hiort-Lorenzen, der popper op i sommerlandet med sine tekstil-installationer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce