Debat

Vesterhav Syd - Viceborgmesteren og æ Kjøwenhawnere

Læserbrev: Uden at jeg vil deltage i debatten mellem Søren Elbæk og Jørn Vener Stendorf, vil jeg dog tillade mig at anfægte viceborgmesterens udsagn i hans debatindlæg "Ingen er så begavet, som dem man er enig med", hvor han bl.a. om at flytte møllerne længere ud skriver "Det er ikke muligt. Af tekniske, juridiske og økonomiske årsager". Det er ganske enkelt ikke korrekt Søren. Og det ved du.

Du ved godt, at møllerne teknisk kan flyttes ud til fx 15-20 km opsat i to rækker uden væsentligt fordyrende tekniske installationer som fx en transformerplatform, men stort set blot kræver to forlængerledninger og lidt længere fundamenter på de 20 af de ialt 111 Siemens møller i Vattenfals samlede ordre til levering fra Cuxhaven. Du ved godt fra jeres borgmestermøde med Vattenfall d. 1. marts '18, at det økonomiske iflg. Vattenfall drejer sig om småpenge - med deres egne ord! Men at de afviste en flytning med deres overordnede tidsplan. En tidsplan, der nu skal ændres efter Energiklagenævnet har forlangt et VVM-tillæg. Altså er dette argument nu også væk.

Du ved også godt der juridisk er mulighed for at opsige aftalen med Vattenfall, og at dette økonomisk for Vesterhav Syd alene er omtrent 1 mia. billigere efter godtgørelse, med de nuværende priser på havmølleparker.

Når du så fremturer med de globale klimaargumenter ved du også godt, at klimaforbedringen er der, uanset om møllerne står 5, 15, 30 eller 50 km fra kysten. Men at det nærmere kommer an på afstanden til servicehavnen. Og at afstanden til kysten har endog meget stor indflydelse på visualiseringerne. Du argumenterer altså påviseligt imod din egen bedre vidende. Så er det jeg fanges af din indledende henvisning til det royale, og forledes til at bruge udtrykket "dumstædigt".

Alternativt forsøger du at forføre dine vælgere med argumenter, der ikke tåler en nærmere gennemlysning. Og det er jo heller ikke så godt... Så jeg undrer mig over, hvad der får dig til at fastholde kursen. Er det i virkeligheden fordi du er underlagt den socialdemokratiske ledelse i København, der var regeringsleder med den nyudnævnte energiminister Bjarne Corydon, da screeningsområdet i praksis blev indskrænket til 10 km? Noget du også ved skete uden dokumentation mellem to møder i Havmølleudvalget d. 3/5 og 21/6 2011.

Så når du nu argumenterer for at varetage lokale interesser. vil det klæde dig, at fremføre de argumenter, der er for at få aftalen genforhandlet og møllerne flyttet. Gerne ud til de nye havmølleparker. I stedet for at du og dine byrødder bakker partikammeraterne i Kjøwenhawn op i noget du ved er forkert. Særligt når du også ved der har fundet et overgreb sted imod den lokalbefolkning du repræsenterer, og ikke alt var fremme i beslutningsforløbet. Bl.a. at der reelt aldrig skete VVM-screening ud til 20 km, som kommunens høringssvar d. 24/8-2012 ellers indledes med i første afsnit. Også dette vidste du, da du skrev svaret til Jørn Verner Stendorff. Det er ikke godt Søren, uagtet dit politiske håndelag ...

0/0
Klumme

Ugens Prædiken: Påskemorgen er som en håbets hilsen fra Guds fremtid

Klumme

Martine om at blive gammel: Måske er det andet end medicin og ømme muskler?

Klumme

Ugens Prædiken: Mere kærlighed, end vi fatter og forstår

Klumme

Kommer du til årets grundlovsfest?

Leder For abonnenter

Ikke kun events sætter os på landkortet

Selvfølgelig er det vigtigt, at vort lokalområde er kendt uden for kommunegrænsen - og gerne for at have noget unikt og genialt, der kan lokke så mange gæster til som overhovedet muligt. For flere gæster giver som regel flere penge i kommunekassen, og flere penge i kassen gør næsten altid godt. Derfor er det helt fint, at kommunen barsler med en såkaldt ny eventstrategi, der skal være med til at brande kommunen både nationalt og internationalt. Det er da heller ikke overraskende, at et flertal af politikere i byrådet netop har sagt god for at skyde penge i den nye eventstrategi. Det politiske ja betyder samtidig et ja til, at der skal sættes kommunale penge af til tre såkaldte fyrtårns-events. Indtil videre er der sat to millioner kroner af over to år til at udvikle den grønne elbilevent Westwind24, hvor de to, der fik ideen, komiker Jan Gintberg og tv-journalist Anders Agger, nok skal være med til at give det stort anlagte elbilarrangement en snert af kendiseffekt. Derudover er vandsportsfestivalen Waterz i Hvide Sande sikret et kommunalt tilskud på 875.000 kroner om året til og med 2021. Ifølge strategien kunne det tredje event i rækken ligge inden for sport, kultur eller erhverv. Det lyder alt sammen ganske spændende, selv om ingen ved, hvad Westwind24 og Waterz skaber af meromsætning og plusser på bundlinjerne hos områdets erhvervsliv. Der er heller ingen, der ved, hvor mange penge der skal sendes efter det tredje event. Nogen vil sikkert mene, at det er sådan lidt sortseer-agtigt at stille spørgsmålstegn ved, om nye tanker om branding nu også giver sorte tal på bundlinjen. De samme vil sikkert sige, at det er en langsigtet investering, det er svært at sætte kroner og øre på. Hvad der var godt i går, er måske ikke så godt i morgen. Når det er sagt, er det alligevel godt at konstatere, at det ikke var hele byrådet, der helt ukritisk nikkede ja til at lede efter et event nummer tre. Den nyslåede løsgænger Svend Boye Thomsen stemte imod, og Kristendemokraterne valgte at tage det, der hedder forbehold. "Medmindre der falder en appelsin ned i vores turban med en event, der er rigtig svær at sige nej til, så mener vi ikke, at den økonomiske situation er til at bruge mange penge på tre store projekter". Sådan lød det i byrådssalen fra Jens Erik Damgaard, der talte på vegne af den kristendemokratiske byrådsgruppe. Den melding lyder fornuftig, for skattekronerne kan måske gøre bedre gavn andre steder lige her og nu, hvor den står på udfordringer med besparelser på det kommunale budget. Derfor: Vent med event nummer tre, til Westwind24 og Waterz har bevist, at det er vejen frem. Indtil da er der meget andet, der på bedste vis er med til at sætte os på de der landkort.

Klumme

Amagerpigens tak til Bork Havn Efterskole: I var vinden under mine vinger