Læserbrev

Vesterhav Syd og Nord møllerne - har du en holdning?

Læserbrev: Det blev for et par uger siden meddelt, at Vattenfall ændrer placeringen af Vesterhav Syd møllerne, til at være længst ude i koncessionsområdet 4-10 km fra kysten. Vattenfall begrundede det med, at projektet er 3 år forsinket, og beklagede sig samtidigt over det koster dem et trecifret milliontab. Uden at fortælle om det er 100 eller 999 millioner?! Nok reelt ikke engang 100 ...

Vattenfall oplyste nemlig på et møde i Søndervig d. 1/3-18, at det drejede sig om småpenge at flytte møllerne, men at de ikke kunne gøre det grundet tidsplanen. Dengang ville de ikke offentliggøre økonomien. Og den fremlagte tidsplan måtte vi heller ikke offentliggøre. Altså var projektet omgærdet af hemmelighedskræmmeri. Men det forstår vi jo nu, hvor den største omkostning anføres som spildte havbundsundersøgelser.

For Vattenfalls tab skyldes hovedsageligt, at de kan skrotte deres havbundsundersøgelser, som de gik igang med før de havde en igangsætningstilladelse. Ligesom hvis du var gået igang med at bygge hus inden byggetilladelsen, og blev pålagt en anden placering. Noget, der alene skyldes, at Vattenfall ikke fulgte anbefalingerne i VVM-redegørelsen.

Og husk lige, at Staten giver Vattenfall et tilskud på 3 milliarder til møllerne i Vesterhavet. Det på trods af faldende priser for havmøllestrøm, og at vore nabolande ikke længere yder tilskud. Så Vattenfall lige nu er i gang med at opføre en havmøllepark mere end 20 km til havs i Holland helt uden tilskud. Så der er ingen grund til at ynke den svenske energikoncern. Men forsinkes den grønne omstilling så ikke efter udskydelsen af Vesterhavsmøllerne? Nej stort set ikke. For Vattenfall påbegynder blot opførelsen af møllerne på Kriegers Flak tidligere. De blev jo bestilt sammen med Vesterhavsmøllerne, men til efterfølgende opstilling, og sættes nu i drift tidligere end planlagt. Det betyder, at vi her på Vestkysten får lejlighed til at ændre på projekterne.

Og den ændring kan du nu få direkte indflydelse på!

Har du en holdning til, hvor langt ud - og hvorfor - Vesterhav Syd møllerne skal flyttes, og om de skal placeres samlet i 3 eller 2 rækker, eller i én lang række langs kysten, opfordres du helt klart til, at indgive dit høringssvar. Du kan gøre det både som privatperson, forening, eller virksomhed. Du kan også henvende dig til foreninger og organisationer med opfordring til, at de indgiver deres indsigelse og bemærkninger. For jo flere, vi ytrer os, jo større sandsynlighed er der jo for, at vi bliver hørt som befolkning. Det gælder, uanset om vi har en udsigt, der bliver spoleret, eller om vi “bare” kommer i området for at færdes i klitterne og på stranden.

Så har du en holdning om Vesterhav Syd og Nord møllernes placering, bør du tilkendegive din holdning og begrundelse med et høringssvar. Du kan ikke forlade dig på, at jeg eller andre naturelskere gør arbejdet, uanset hvor gode argumenter vi har på hånden. Så kom frem i vinden, og bidrag med din tilkendegivelse ved høringen!

Du kan gøre det på mailen ens@ens.dk eller i brev til Energistyrelsen, Carsten Niebuhrs Gade 43, 1577 København K og mærk dit indlæg med overskriften “Høringssvar til Vesterhav Syd” og journalnummeret 2019-89438 (vil du kommentere på Vesterhav Nord er det med journalnummeret 2019-89439 og mærket “Høringssvar til Vesterhav Nord”).

På forhånd tak for din støtte, nu hvor både du og jeg, samt mange andre har muligheden indtil den 16. august. Men gør det hellere i dag, end i morgen!

Havmølleparken DanTysk vest for øen Sild. Foto: Jens Bollerup
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Leder For abonnenter

Hilde-sagen: Skal kun de stærke have chancen for at vinde?

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce