x
Annonce
Debat

Vesterhav Syd: Lad tvivlen komme os til gode

Læserbrev: Den 17. december 2018 kom meddelelsen fra Energiklagenævnet om, at de ophæver Vattenfalls tilladelse af 22. december 2016 fra Energistyrelsen til at etablere den kystnære havvindmøllepark Vesterhav Syd ud for Holmsland Klittange. Ophævelsen gælder for den del der vedrører VVM-redegørelsen, altså den vedvarende virkning på miljøet. Det er selvfølgelig fint, at man går i gang med at lave et tillæg til den nuværende VVM-redegørelse, som skal omfatte det konkrete projekt og så bruge 1 - 2 år på dette indbefattet høringsfase og klager m. m.

Men er det ikke skønne spildte kræfter, hvis man lytter til, hvad Energiministeren meldte ud sidst i september 2018 om, at det kunne komme på tale at etablere en stor havvindmøllepark ud for den jyske vestkyst i området fra Lyngvig Fyr og op til nord for Thorsminde. For hvorfor ikke slå Vesterhav Syd sammen med det man i notatet om "Fremtidens Havvindmølle placeringer - 2025" fra april 2007", kalder "Ringkøbing Fjord havvindmøllepark" 18 til 24 km fra kysten. For at have først Vesterhav Syd over 15 km startende syd for Lyngvig fyr og op til nord for Søndervig 4,2 - 10 km ude i havet og derefter Ringkøbing Fjord startende ud for fyret og op til nord for Thorsminde, en strækning på ca. 40 km 18 - 24 km ude i havet, for så lidt længere oppe at have Vesterhav Nord igen kun 5 -10 km fra land. M.a.o., det kan blive et festligt syn med synlige havmøller eller glimtende lys over en strækning fra syd til nord på 60 - 70 km i forskellig afstand fra kysten ud for noget af Danmarks mest særprægede og sjældne natur.

Til I partiledere, som sidder med bolden - Mette Frederiksen (S), Morten Østergård (Rad.), Pia Olsen Dyhr (SF) og Søren Pape Poulsen (C) - kom nu Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) til hjælp med at få Vesterhav Syd flyttet ud. Lyt dog til hvad landskabsarkitekterne skrev i deres høringssvar til VVM - redegørelsen, nemlig at Vesterhav syd burde droppes. Påvirkningen vil være massiv over en 15 km lang kyststrækning. Den oplevelsesmæssige værdi af klitlandskab, kystlinie og horisont vil forringes betragteligt og satsningen på naturturisme vil blive påvirket i en sådan grad, at der er fare for en yderligere marginalisering af vestkysten. Landskabsudvalget under Akademirådet er ikke blidere i deres ordvalg.

Her gentager jeg lige, hvad de fire partiledere sagde, efter at de med deres stemmer d. 21. nov. 2016 havde stemt for at Vesterhav Syd og Nord skulle etableres sammen med forliget om udfasningen af PSO-en:

Mette Frederiksen: "Nu får vi de kystnære havvindmøller, som vil give masser af arbejdspladser rundt om i Danmark".

Morten Østergaard: "Vi bevarer og fremmer den grønne omstilling med de kystnære havvindmøller".

Pia Olsen Dyhr: "Hvis vi ikke havde fået de dem, var det blevet over mit lig".

Søren Pape Poulsen: "De kystnære havvindmøller var et kardinalpunkt for os, også selv om bundskatten bliver hævet noget".

Fakta er, når man tager de fire partilederes ord under et, at de kystnære Havvindmøller ikke giver mange danske arbejdspladser, måske endda langt færre, når turismen medregnes. Den grønne omstilling vil være den samme om møllerne står 4 - 10 km ude eller 20 eller flere km ude. Ingen er imod møller, bare de placeres hensigtsmæssigt, hvilket der ikke er lagt op til pt. Men, hvis de ovenfor nævnte partiledere ville tage ved lære af fakta, har de nu muligheden for at tænke sig om og rette op på dette vildskud med kystnære havvindmøller.

Til energiordfører Tomas Danielsen (V), hvis man gerne vil gøre noget i en sag, så starter men ikke med at være opgivende, men tager sagen som en udfordring og går i gang. Som formand for Folketingets Energiudvalg har du/man jo mange kontaktmuligheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Alt udsolgt midt i corona-hjemsøgelsen

Dagens gode lokale erhvervsnyhed i går var, at Lalandia nu har solgt samtlige 440 feriehuse i den kommende feriepark i Søndervig. Nogle af os husker sikkert, hvordan de første ferieparkplaner i Søndervig blev stoppet af finanskrisen i 2008, og det tog årevis og et gigantisk benarbejde fra projektmager Keld Hansens side at få pustet nyt liv i projektet igen. Sådan ser det heldigvis ikke ud til at ende denne gang. Ingen af os ved, hvor landet lander økonomisk, når corona-krisen engang er slut; sjovt bliver det ikke, så meget er sikkert. Men folk har altså ikke mistet modet til at investere i feriehusprojektet i Søndervig, og det er positivt af flere grunde. For det første er det med til at sikre, at projektet bliver gennemført, og det er endnu vigtigere, end det var før coronakrisen; det vil tilføre turismen i vort område et kvalitetsløft, vi får brug for i efter-corona-verdenen. Lalandia vil være endnu en grund til at vælge at tage på ferie i vort område frem for andre steder. For det andet bidrager Lalandia-byggeriet og de investeringer i infrastrukturen i området, som det medfører, til at skabe aktivitet i lokalsamfundet, både i byggefasen og i den efterfølgende driftsfase. Det er vigtigt, for vi må regne med, at arbejdsløsheden stiger voldsomt, i alt fald i en periode, og derfor har vi brug for alle de arbejdspladser, vi kan skaffe. For det tredje - og det er ikke det mindst vigtige - vil synet af, at der sker noget, at der er gang i byggeaktiviteterne, være med til at løfte optimismen og troen på, at samfundet ikke er kastet ned i en afgrundsdyb depression. Noget af det mest nedslående ved finanskrisen i 2008 var netop, at alt i en periode gik i stå. Der er ingen grund til at besmykke virkeligheden. Lige nu står vi midt i den værste krise, økonomisk og sundhedsmæssigt, nogen af os kan huske. Hvordan verden ser ud på den anden side af tunnellen, ved vi selvsagt ikke. Derfor er det også så vigtigt at glæde sig over det, der trods alt peger hen imod fremtidig vækst og udvikling i vort område. Hvem ved - måske god plads og masser af frisk luft fremover vil være et af de bedste turistmæssige salgsargumenter. Det kan vi alt fald byde på her i Naturens Rige.

Annonce