Annonce
Debat

Vesterhav Syd: Danske penge til den svenske stat

Annonce

Læserbrev: 25.04, kl. 09.30, P4 Midt & Vest regionale nyheder, udtaler Orla Østerby (K), at de protesterende mod de kystnære vindmøller ikke ved, hvad de kystnære vindmøller kommer til at koste.

Protesterne går ikke mod vindmøller, men at de fejlplaceres til skade for danske økonomi, denne grønne omstilling og naturen.

Orla har ret i, at ingen kender den endelige pris og afledte udgifter til kraftig udbygning af el-nettet, værditabserstatninger, sagsbehandling , nedgang i turisterhvervet etc. Klimaministeren har i svar d. 20.05.2020 udtalt, der vil gå nogle år, før el-nettet kan aftage strømmen.


Det direkte tilskud til Vattenfall er ikke svært at beregne. Koncessionsaftalerne er klokkeklare.


Men mange udgifter til udbygning af el-nettet, værditab etcetera kan spares, ved at placere vindmøllerne lidt længere sydpå ved COBRACable. COBRACable har kapacitet og er designet til havvindmøller kobles direkte på.

Men det direkte tilskud til Vattenfall er ikke svært at beregne. Koncessionsaftalerne er klokkeklare. Vattenfall er garanteret en mindste pris på 47,5 øre pr. kwh. op til 17.5 THW. (17,5 milliarder kwh). 10 øre i tilskud pr. kwh er 1,75 milliarder kr.Dagsprisen for strøm i Danmark kan findes på NordPoolGroups hjemmeside. I dag (25.06.2020) er prisen 25,942 øre pr. kwh. Med dagens priser skal der gives 21,558 øre i tilskud pr. kwh. Det giver direkte tilskud på 3,8514 milliarder velfærdskroner, betalt af de danske skatteydere.

Vattenfall er ejet af den Svenske stat, ifølge Vattenfalls egen hjemmeside og årsrapport for 2019. Den svenske stat modtager udbytte af overskuddet fra Vattenfall – Så jo, danske skattekroner ender hos den svenske stat. Vattenfall opfører ikke de kystnære vindmøller, uden det giver overskud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce