Annonce
Ringkøbing-Skjern

Vestas-ansatte skal dele en bonus på 800 millioner

Vestas-medarbejderne får samlet 800 millioner kroner i bonus. Arkivfoto: Michael Bager
Vindmøllegiganten nåede sine bonusmål i 2019, så nu er der ekstra penge på vej til medarbejderne.

Ringkøbing: Vestas præsenterede onsdag morgen regnskabet for 2019 og kan melde om stor ordretilgang og omsætningsstigning.

Succesen betyder, at Vestas har nået sine bonusmål, hvilket udløser en samlet bonus på 107 millioner euro, svarende til godt 800 millioner kroner.

Vestas beskæftiger ifølge regnskabet 25.421 medarbejdere – hvilket er en stigning på fire procent i forhold til 2018 – så der udtales gennemsnitligt godt 31.000 kroner pr. ansat. Ikke alle får dog lige meget.

- Som udgangspunkt får alle en bonus. Men størrelsen afhænger af geografien og jobrollen, altså i hvilket land man arbejder, og på hvilket niveau man befinder sig i organisationen. Selve procentsatsen er baseret på, hvad kotumen er i det pågældende land. Der er lokale variationer, siger kommunikationsdirektør Anders Riis hos Vestas.

Vindmøllegiganten har i 2019 formået at øge sin omsætning med 20 procent, så den nu lyder på 90 mia. kroner, og samtidig er der indløbet ordrer på møller med en samlet kapacitet på 17,9 gigawatt. Det er 26 procent mere end året før og det højeste nogensinde. Omsætningen forventes derfor at nå op på mellem 105 og 112 milliarder i 2020.

Koncernchef Henrik Andersen giver medarbejdere disse ord med på vejen i en kommentar i regnskabet:

- Sammen med vores kunder og partnere arbejdede alle på Vestas kraftigt for at skabe momentum for at afslutte 2019 stærkt, og vi skal fortsætte dette momentum for at nå vores mål for 2020. Når vi fortsætter med at lede overgangen til en verden drevet af bæredygtig energi, forbliver vi fokuseret på at udføre vores strategi og skubbe industrien til højere niveauer på teknologi, rentabilitet og bæredygtighed.

Der faldt ingen medarbejderbonus af for året 2018 – men det gjorde der for årene ’17 og ’16. I 2017 fik medarbejderne 834 millioner, hvilket gav 37.000 til hver i gennemsnit. 2016 var endnu federe med hele 893 millioner til deling.

Også aktionærerne kan glæde sig over 2019. Bestyrelsen for Vestas foreslår nemlig, at der uddeles et udbytte på 7 kroner og 93 øre pr. aktie til aktionærerne i forhold til 7 kroner og 44 øre sidste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Corona. Fødevareforsyningen skal sikres trods lukkede grænser

Læserbrev: Følgerne af coronavirussen er mange, og en af dem risikerer snart at få konsekvenser for danske landbrug og gartnerier. Lige nu frygter landmænd i Tyskland, at årets avl af hvide asparges rådner op, fordi sæsonarbejdere fra Østeuropa ikke kan komme frem som følge af de grænsekontroller, flere EU-lande har indført. Problemet han hurtigt blive aktuelt i Danmark, når sæsonen i frilandsgartnerierne starter om en måned. I sidste uge annoncerede Tyskland et decideret indrejseforbud for sæsonarbejdere. Det betyder, at op imod 300.000 østeuropæere, der er en helt afgørende forudsætning for den tyske landbrugssektor, må blive hjemme. Også sæsonarbejdere, der bruger Tyskland som transitland til for eksempel at komme til Danmark, rammes af forbuddet. Det må vække bekymring i den danske landbrugs- og fødevaresektor. I Tyskland og Frankrig har myndighederne ligefrem opfordret til, at folk, der ikke kan varetage deres arbejde på grund af coronavirus, i stedet tilbyder deres arbejdskraft på markerne. Men behovet for hænder er stort, og nogle funktioner kræver speciel viden og erfaring. Derfor er fælleseuropæiske løsninger også afgørende. I Danmark har såvel fødevareminister Mogens Jensen som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sagt, at det er vigtigt, at EU-landene samarbejder, så de nødvendige fødevarer og arbejdskraft fortsat kan komme ind i Danmark, selvom der er indført grænsekontrol. Det er Europa-Kommissionen, der koordinerer arbejdet med at få Europa til at hænge sammen transportmæssigt under krisen. Kommissionen har udarbejdet retningslinjer for den fri bevægelighed for personer, der varetager kritiske funktioner. Her betragtes sæsonarbejdere i landbrugssektoren nu som personer, der varetager en kritisk funktion – fødevareforsyning – og det skal derfor sikres, at de kan nå frem, selv om de krydser en grænse undervejs. Da landene begyndte at lukke deres grænser i midt-marts, var der rapporter om, at både dyr og medicinsk udstyr holdt i kø ét til to døgn. Kommissionen krævede på den baggrund ”grønne korridorer”, som skulle sikre, at vareleverancer ikke blev blokeret. En grøn korridor et særligt vejspor ved grænsen, som det højest må tage 15 minutter at krydse – nok til for eksempel at helbredsscreene chaufføren. Det arbejde har bidraget til at nedbringe ventetiderne ved grænsen, og man håber nu at kunne skabe en lignende situation for sæsonarbejdere. Det bliver et stort arbejde at få EU bragt tilbage til den åbenhed, som var en realitet inden coronakrisen. I mellemtiden bliver samarbejdet om grønne korridorer afgørende for at sikre fødevareforsyningen.

Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce