x
Annonce
Udland

Vestager møder Zuckerberg forud for ny datastrategi for EU

Bart Maat/Ritzau Scanpix

Onsdag præsenterer EU en ny digital strategi, der skal udfordre amerikanske it-giganters dominans på området.

Margrethe Vestager har i sin tid som EU's konkurrencekommissær ad flere omgange forsøgt at holde techgiganterne i ørerne, så de lever op til EU's regler.

Annonce

Det gælder også Facebook, hvis øverste chef - Mark Zuckerberg - mandag skal mødes med flere EU-kommissærer, herunder netop Margrethe Vestager.

Mødet finder sted i Bruxelles, to dage før Margrethe Vestager, som også har ansvar for det digitale område, fremlægger EU-Kommissionens nye digitale strategi.

Det er dog sparsomt med oplysninger om, hvad Vestager og Zuckerberg skal diskutere.

Men Facebook har forud for Zuckerbergs Europavisit givet et fingerpeg.

Ifølge Facebook skal han mødes med "europæiske beslutningstagere i Bruxelles for at diskutere rammerne for nye regler og regulering af internettet".

To dage efter mødet fremlægger kommissionen en overordnet retning for, hvordan Europa håndterer den digitale tidsalder og en datastrategi.

Her ventes Margrethe Vestager sammen med øvrige kommissærer at præsentere tre pakker under sit digitale ansvarsområde.

Ifølge Reuters vil strategien blandt andet sigte mod at udfordre amerikanske it-virksomheders dominans på området. Foruden Facebook tæller det også dominansen fra for eksempel Google og Amazon.

Vestager har de seneste måneder haft en række møder med store it-virksomheder fra USA. Og nu følger altså en af de allerstørste i form af Facebook.

Stemningen ved mødet kan potentielt blive anspændt. Vestager har som konkurrencekommissær blandt andet tidligere uddelt en bøde på cirka 820 millioner kroner til Facebook for brud på EU-regler.

Vestager og de øvrige kommissærer vil onsdag desuden præsentere en hvidbog om kunstig intelligens med fokus på etiske problemstillinger. Dette skal åbne op for møder parterne imellem, så man senere kan præsentere lovforslag.

Vestager har også mødtes med virksomheder fra Japan i forarbejdet til strategien.

Japan har vist særlig interesse for EU. Det skyldes, at EU har størrelsen til at sætte nogle standarder globalt som modvægt til den førende amerikanske industri.

Lovgivning om kunstig intelligens ventes tidligst i slutningen af 2020 eller til næste år.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen havde ellers lovet lovgivning på kunstig intelligens inden 100 dage, efter at EU-Kommissionen tog over 1. december. Men det har ikke været muligt at nå.

Sidst Zuckerberg besøgte EU var i 2018, da han stod skoleret over for EU-Parlamentet. Her skulle han svare på spørgsmål om Cambridge Analytica-sagen.

Sagen handlede om, at millioner af Facebookbrugeres personlige oplysninger var blevet lækket til analysefirmaet. 2,7 millioner europæiske brugere var berørt af sagen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce