Annonce
Ringkøbing

Venter spændt på svar: Vil Lokale- og Anlægsfonden støtte ambitiøst sti-projekt ved Vonå?

Vonå er den blå rygrad i stiprojektet, som fuldt realiseret vil koste omkring 20 millioner kroner. Foto: Mads Dalegaard. Scanpix.
20.000 kroner fra lokalpulje gør det muligt for kræfterne bag stiprojekt Den Blå Trail at holde seminar/workshop i starten af det nye år; Lokale- og Anlægsfonden har endnu ikke meldt ud, om den vil støtte projektet.

RINGKØBING: Hans Chr. Vestergaard, formand for Ringkøbing Udviklingsforum, kan lige se det for sig:

- Jeg kunne forestille mig, at vi sejlede til Gl. Sommerlyst i massevis af små både, og holdt et seminar eller en workshop der. Der er dog en hel del ting, der skal falde på plads først. Men hvad der står fast er, at hen på foråret vil vi holde et arrangement - gerne med en sjov og festlig tilgang - for de foreninger, lodsejere, enkeltpersoner og så videre, der kunne tænkes at have interesse i stiprojektet langs Vonå, siger han.

Pengene til arrangementet er på plads. Nordeafonden har lige bevilget 20.000 kroner fra lokalpuljen, og de skal netop bruges til seminaret/workshoppen.

- Formålet med arrangementet er at skabe opbakning til Det Blå Trail - den rekreative forbindelse langs Vonå og forhåbentlig få skabt et grundlag for, hvordan vi efterfølgende kan få nogle til at bidrage til vedligeholdelsen af de ting, der bliver skabt, siger Hans Chr. Vestergaard.

Annonce
Visionen bag "Den Blå Trail" er, at Vonåen og dens nærmeste omgivelser vil blive et vigtigt rekreativt område. Foto: Jørgen Kirk/Scanpix.

Lokale- og Anlægsfonden

Bag Den Blå Trail står Ringkøbing Udviklingsforum og Naturkraft. En arbejdsgruppe har - med arkitektfirmaet KRADS som rådgivere - hen over foråret og sommeren været i gang med projektet.

Står det til initiativtagerne bag den, skal Ringkøbing Fjord og Stadil Fjord forbindes af et stinet langs Vonå med en række forskellige oplevelseselementer eller "nedslag" tilføjet.

Helt billigt bliver det ikke. Samlet lyder budgettet på 44 millioner kroner, men de 24 millioner kroner - pumpestationen og diget ved Naturkraft - er allerede realiseret, så for at etablere stier og forskellige "nedslag" langs Vonå, skal der findes 20 millioner kroner.

Krads og Ringkøbing Udviklingsforum er nu gået i gang med at søge relevante fonde, først og fremmest Lokale- og Anlægsfonden.

- Vi håber på at få svar fra Lokale- og Anlægsfonden engang i december, men sagen kompliceres lidt af, at fonden netop er ved at flytte til Nyborg, siger Hans Chr. Vestergaard.

- Uanset hvad svaret bliver, er jeg dog sikker på, at projektet nok på én eller anden måde vil blive realiseret, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Cirklen-byggeriet i Skjern: Byrådsmedlems tålmodighed er brugt op - stemmer nej til halv etage mere

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

112

Sprængningseksperter kaldt til Hvide Sande

Annonce