Ringkøbing-Skjern

Venstrepolitikere raser mod kloakering af sommerhuse

Det er hverken med Iver Enevoldsens (V) eller Svend Boye Thomsens (V) gode vilje, at de første 1864 sommerhuse nu skal tilsluttes det offentlige kloaknet. Arkivfoto
Tidligere borgmester langer hårdt ud efter tvangskloakering af knap 1900 sommerhuse. Det er et ideologisk felttog, der vil koste forbrugerne over 100 millioner, mens miljøgevinsten er minimal, mener han. Partifælle bakker op.

Ringkøbing-Skjern: Mens teknik- og miljøudvalgsformand John G. Christensen (S) glæder sig over, at en ny spildevandsplan tager hul på kloakering i sommerhusområderne, så vender tidligere borgmester Iver Enevoldsen (V) både mundvigene og tommefingeren nedad.

På tirsdagens byrådsmøde stemte både Iver Enevoldsen og partifællen Svend Boye Thomsen imod at tvangsakloakere i alt 1964 sommerhuse - hovedsageligt beliggende på klitten.

De mener begge, at det er helt unødvendigt.

- For mig at se er det et ideologisk felttog, der gør, at det hele skal kloakeres, sagde Enevoldsen.

Et hurtigt regnestykke fra Venstremanden siger, at det vil koste de knap 1900 sommerhusejere 40.000 kroner at tilslutte sig det offentlige kloaknet til skel.

Herefter risikerer de at skulle betale 25.000 for at få kloakken ført ind til huset. Det giver en samlet regning på 123 millioner kroner.

- Alt sammen for at reducere fosforudledningen i Ringkøbing Fjord med én procent. Hvis intentionen om at få alle sommerhuse med kommer det til at koste en halv milliard, og hvad kommer det ikke til at koste forsyningen, lød spørgsmålet fra Iver Enevoldsen.

Svend Boye Thomsen (V) kalder kloakeringen at skyde gråspurve med kanoner.

- Jeg har stor sympati for, at vi skal passe på miljøet og fjorden, men vi skal ikke sætte sund fornuft ud af drift, sagde han.

Begge nægtede derfor at stemme for den del af spildevandsplanen, som har med sommerhuskloakeringen at gøre.

John G. Christensen fastholdt, at han mener, det er nødvendigt at skifte sommerhusenes nedsivningsanlæg ud med offentlig kloak.

- De seneste år har vi fået 400.000 flere turistovernatninger. Det er 400.000, der alle sammen skal på toilettet. Samtidig vil vi de kommende 10 år opleve øgede miljøkrav. Derfor er det afgørende, at vi tager fat nu og på sigt får alle sommerhuse med, fastslog han.

Svend Boye Thomsen bad om en forklaring på, hvilken betydning kloakeringen vil få for fjorden. Den var teknik- og miljøudvalgsformanden dog ikke med på at give.

- Jeg vil ikke påtage mig opgaven at få dig til at forstå det, lød det afvisende svar fra John G. Christensen.

SF's Niels Rasmussen mente, at kloakplanen slet ikke er ambitiøs nok i forhold til miljøet, og han havde gerne set, at den blev gennemført langt hurtigere, end det er planlagt.

- Vi havde ønsket os, at der virkelig blev sat turbo på, sagde SF'eren.

Sikkert er det, at et solidt flertal vedtog den nye spildevandsplan, og at 1964 sommerhusejere de kommende år skal tilsluttes det offentlige kloaknet.

0/0
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Redningsaktion på fjorden: Lys fra mobiltelefon reddede ung sejler

Skjern

Mand omkom i solouheld i morges: Blev erklæret død på stedet

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

Ringkøbing

Vandringsmænd slog deres egen rekord: Fynboer indsamlede 85.553 kroner til kritisk syge børn

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Annonce