Ringkøbing

Venstre var klar til at fyre Qvist som formand

Jakob Agerbo (V) blev valgt til at afløse Lennart Qvist som Venstres gruppeformand. Han ser frem til at få arbejdsro i gruppen efter Qvist exit. Arkivfoto

Venstres byrådsgruppe stod klar med en fyreseddel til Lennart Qvist som udvalgsformand og undrer sig over, at Dansk Folkeparti bryder konstitueringsaftalen og freder Qvist.

Ringkøbing-Skjern: Hvis det stod til Venstres byrådsgruppe, var Lennart Qvist fortid som formand for socialudvalget efter sin pludselige udmelding af partiet.

Det stod klart efter Venstres gruppemøde mandag aften. Den nyvalgte gruppeformand Jakob Agerbo var overrasket over, at Dansk Folkeparti tidligere på dagen spændte ben for muligheden og fredede Qvist som formand.

- I byrådsgruppen var vi helt enige om at holde den konstitueringsaftale, som et enigt byråd står bag. Når Lennart Qvist selv har valgt at forlade Venstre, skal posten gå til en anden Venstremand. Jeg er ærgerlig over, at Dansk Folkeparti ikke har villet overholde aftalen, men vi kan ikke gøre noget ved det, siger han.

Ifølge Jakob Agerbo slår Dansk Folkepartis fredning af Qvist skår i byrådssamarbejdet.

- Det kan da godt blive svært at tro på, at en aftale er en aftale i fremtiden. Men det må vi se til budgetforhandlingerne, siger han.

Til gengæld er byrådsgruppen om ikke lettet, så tilfredse med at Qvist ikke længere er en del af Venstres gruppe.

- Der har været rigtig meget fokus på Lennart Qvist, som har haft svært ved at anerkende resultatet af kommunalvalget, og som gerne ville have haft, at tingene var gået anderledes. I byrådsgruppen ser vi meget frem til at fokusere på politikken og på det gode samarbejdsklima, vi har i gruppen. Vi oplever nemlig ikke, at den splittelse og uro i Venstre, som Lennart har snakket så meget om, understreger Jakob Agerbo.

Også Socialdemokratiet holdt gruppemøde mandag, og her tager man Dansk Folkepartis overraskende melding til efterretning. Men gruppeformand Søren Elbæk understreger, at han og partifællerne ville have overholdt konstitueringsaftalen, skriver han i en mail til Dagbladet.

- Sagen om Lennart Qvists udmelding af Venstre er først og fremmest en sag for Venstre. Det tilkommer ikke mig at kommentere yderligere på det. Jeg har hele tiden sagt, at hvis det kom dertil, at Venstre ønskede en ny formand for socialudvalget, eftersom deres formand havde meldt sig ud af partiet, så ville jeg henholde mig til den konstitueringsaftale, der er indgået i et samlet enigt byråd. Det står jeg ved - og det bakker en enig socialdemokratisk byrådsgruppe op om, skriver han og fortsætter:

- For os handler det om at være en troværdig aftalepartner, lyder det fra Elbæk.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Nyt samarbejde skal højne kvaliteten i turismeerhvervene

112

Fire blev bortvist fra Skolebyen

Ringkøbing For abonnenter

Skræmmebilledet er, at vi får små østeuropæiske ghettoer, hvor der ikke tales dansk

Ringkøbing

Helle Krogh har skabt et hyggeligt kontorfællesskab over biografen

Videbæk For abonnenter

Partifælle og højhusnabo: Dårlig stil, at inhabil KD’er deltog i gruppemøder om højhussag

Læserbrev

Kære forældre. Det er lykken at have en håndværker i familien

Debat: Cirka 100.000 unge fra blandt andet Midtjylland er nu gået i gang med deres muligvis sidste år i folkeskolen, inden de skal til at vælge deres videre uddannelsesvej. Og overvejelserne er mange både hos de unge selv og deres forældre. For hvad er det bedste valg, og hvilken retning skal man vælge for at få de bedste job- og karrieremuligheder? For de fleste unge – 72 procent i 2018 – bliver kursen traditionelt sat mod gymnasiet og endnu tre år med teoretisk undervisning som forberedelse til en efterfølgende, akademisk uddannelse. For en langt mindre del – 20,1 procent i 2018 – falder valget på en erhvervsuddannelse, som er skræddersyet til at udstyre de unge med nogle helt konkrete færdigheder, der sender dem direkte ud på arbejdsmarkedet. Men hvorfor er der ikke flere unge, der søger mod erhvervsskolerne? En stor del af forklaringerne skal formentlig findes i rendyrket vanetænkning – ikke mindst hos forældrene. Gymnasiet betragtes som det ”finere” valg, især hvis man er bogligt dygtig, mens erhvervsuddannelserne er for dem, ”der ikke kan komme på gymnasiet”. Og i takt med at Danmark har udviklet sig til et videnssamfund, er det blevet stadig mere naturligt for mange unge at vælge gymnasiet. Det til trods for, at tal fra de senere år viser, at op mod en femtedel af alle dem, der tager en studentereksamen, stadig ikke er begyndt på en videregående uddannelse 27 måneder efter, de har fået huen på hovedet. Alligevel er der tale om vaner og fordomme, som kan være svære at gøre op med. Men det er nødvendigt, hvis vi ikke om ganske få år skal stå med en akut mangel på dygtige faglærte. Samtidig er der meget langt fra de traditionelle forestillinger om det fysisk nedslidende og lavbetalte kæft, trit og retning-liv som håndværker til den virkelighed, man møder eksempelvis i nutidens tekniske brancher som el, industri og vvs. Her er der tale op højt specialiseret arbejde, hvor man både som lærling og udlært eksempelvis kommer til at stå i spidsen for den grønne omstilling eller den teknologiske udvikling indenfor eksempelvis automatisering og robotteknologi. Det er fag, hvor man kan se frem til et bredt udvalg af job-, karriere- og videreudddannelsesmuligheder – og til en løn, der lige fra starten langt overgår det, man får med mange akademiske uddannelser. Arbejdet som for eksempel elektriker, vvs-energispecialist eller industritekniker er topmoderne fag, hvor det gælder om at have både hoved og hænder skruet rigtigt på. Noget, der også går igen på mange andre erhvervsuddannelser. Samtidig har netop virksomhederne i de tekniske brancher åbnet op for et rekordhøjt antal lærlinge. En tendens, der ser ud til at fortsætte. Derfor, kære forældre og unge: Der er ingen grund til, at hverken unge eller deres forældre bruger det sidste folkeskoleår på at følge den slagne kurs mod gymnasiet. I stedet er der brug for at slippe vanetænkningen og åbne øjnene for erhvervsskolernes tilbud og muligheder. Vi har brug for jer!

Ringkøbing

Naturkraft fejrer rejsegilde med gourmethotdogs

Erhverv For abonnenter

Havmøllepark åbnet: Så er der strøm til kronebilen, skoleelevernes mobiler og statsministerens grønne visioner

112

Politiet efter en række indbrud i håndværkerbiler: Hold godt øje med afsidesliggende steder

Videbæk

Højhusnaboer giver ikke op

Annonce