Annonce
Ringkøbing

Venstre var klar til at fyre Qvist som formand

Jakob Agerbo (V) blev valgt til at afløse Lennart Qvist som Venstres gruppeformand. Han ser frem til at få arbejdsro i gruppen efter Qvist exit. Arkivfoto

Venstres byrådsgruppe stod klar med en fyreseddel til Lennart Qvist som udvalgsformand og undrer sig over, at Dansk Folkeparti bryder konstitueringsaftalen og freder Qvist.

Ringkøbing-Skjern: Hvis det stod til Venstres byrådsgruppe, var Lennart Qvist fortid som formand for socialudvalget efter sin pludselige udmelding af partiet.

Det stod klart efter Venstres gruppemøde mandag aften. Den nyvalgte gruppeformand Jakob Agerbo var overrasket over, at Dansk Folkeparti tidligere på dagen spændte ben for muligheden og fredede Qvist som formand.

- I byrådsgruppen var vi helt enige om at holde den konstitueringsaftale, som et enigt byråd står bag. Når Lennart Qvist selv har valgt at forlade Venstre, skal posten gå til en anden Venstremand. Jeg er ærgerlig over, at Dansk Folkeparti ikke har villet overholde aftalen, men vi kan ikke gøre noget ved det, siger han.

Ifølge Jakob Agerbo slår Dansk Folkepartis fredning af Qvist skår i byrådssamarbejdet.

- Det kan da godt blive svært at tro på, at en aftale er en aftale i fremtiden. Men det må vi se til budgetforhandlingerne, siger han.

Til gengæld er byrådsgruppen om ikke lettet, så tilfredse med at Qvist ikke længere er en del af Venstres gruppe.

- Der har været rigtig meget fokus på Lennart Qvist, som har haft svært ved at anerkende resultatet af kommunalvalget, og som gerne ville have haft, at tingene var gået anderledes. I byrådsgruppen ser vi meget frem til at fokusere på politikken og på det gode samarbejdsklima, vi har i gruppen. Vi oplever nemlig ikke, at den splittelse og uro i Venstre, som Lennart har snakket så meget om, understreger Jakob Agerbo.

Også Socialdemokratiet holdt gruppemøde mandag, og her tager man Dansk Folkepartis overraskende melding til efterretning. Men gruppeformand Søren Elbæk understreger, at han og partifællerne ville have overholdt konstitueringsaftalen, skriver han i en mail til Dagbladet.

- Sagen om Lennart Qvists udmelding af Venstre er først og fremmest en sag for Venstre. Det tilkommer ikke mig at kommentere yderligere på det. Jeg har hele tiden sagt, at hvis det kom dertil, at Venstre ønskede en ny formand for socialudvalget, eftersom deres formand havde meldt sig ud af partiet, så ville jeg henholde mig til den konstitueringsaftale, der er indgået i et samlet enigt byråd. Det står jeg ved - og det bakker en enig socialdemokratisk byrådsgruppe op om, skriver han og fortsætter:

- For os handler det om at være en troværdig aftalepartner, lyder det fra Elbæk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bøjer de i vinden? Vesterhav Syd og vores lokale erhverv

Læserbrev: Er Energistyrelsen og Vattenfall ligeglade med vore lokale erhverv? Og hvad agter byrådet nu at gøre? De spørgsmål stiller vi os uvilkårligt, efter at aktindsigt har vist, hvad VVM-tillægget for Vesterhav Syd-møllerne skal indeholde. Som du kan læse nedenfor, udelades nemlig to helt fundamentale undersøgelser for turismen og fiskeriet. Bevares, der kommes vidt omkring med “kollisionsrisiko for trækfugle og flagermus” samt “sejladsforhold og lystfiskeri i undersøgelsesområdet”, og meget andet mere eller mindre (u)nyttigt. Men som med mange af den slags rapporter er det værd at bemærke sig, hvad der ikke skal afdækkes i VVM-tillægget. Og her springer særligt to forhold i øjnene. Både at (s. 11) “Der skal ikke redegøres for økonomiske eller konkurrencemæssige forhold i relation til turismeerhvervet”. Det skriger jo til himlen med turismen som vort største erhverv og i betragtning af, at det nationale Center for Kystturisme er placeret i netop Hvide Sande. Og at der godt nok (s. 22) skal undersøges, hvad indvirkningerne er på fiskeriet, men IKKE hvorvidt det kan gøres muligt at fiske mellem møllerne. Eventuelt blot for mindre fartøjer under for eksempel 20, 15 eller 12 meter. Dette til trods for, at der i flere høringssvar er opfordret til at få netop dette klarlagt. Derimod skal der (s. 26) redegøres for kumulative effekter for andre planlagte projekter, i både Danmark, Holland og Tyskland. Og betydningen for de klimapolitiske mål og CO2-reduktionen skal beskrives. Alt sammen noget meget overordnet og fjernt for os, der bor her. Men noget, der kan bruges i den luftige argumentation for den grønne omstilling på Christiansborg. Det virker nu, som om projektet skal klemmes igennem! Og Energistyrelsen helt bevidst vælger at undlade krav om inddragelse af netop de to argumenter, der kan være med til at flytte Vesterhav Syd langt til havs. Nemlig at turismens indvendinger skal tages alvorligt, og fiskernes tabte fiskevand - ved at flytte møllerne længere til havs - kan kompenseres ved at åbne for fiskeri mellem møllerne. To forhold, der kan tale for at flytte møllerne, belyses nu helt bevidst ikke! Og Vattenfall erkendte jo på et møde d. 1. marts 2018 i Søndervig, at det drejer sig om småpenge, for at flytte møllerne … så hvorfor ikke? Nu hvor der også er god tid til at ændre i projektet … Hvad gør byrådet, formanden for erhvervsudvalget Søren Elbæk eller borgmesteren? Overlader de det endnu engang til brancheorganisationerne og de små erhvervsdrivende? Eller mander de sig op og går i brechen for to store erhverv i kommunen? Eller bøjer de i vinden? Jens Bollerup, cand. merc., Geflevej 221, Hvide Sande Dan Broesch Jensen, cand. merc. aud., Lyngvejen 100, Klegod Tonny Lemqvist, maskinmester, Præstegårdsmarken 35, Velling Karsten Fyhn, sommerhusudlejer, Sønder Klitvej 20, Hvide Sande Birgitte Vinding, journalist, Stauning Finn Ebbe Jakobsen, advokat, Beddingen 7, Ringkøbing Jens Møller, forretningsdrivende, Bakkevej 22, Hvide Sande

Annonce