Danmark

Venstre-folk meldt til politiet: Bekymret Britt Bager får støtte fra baglandet

Politisk ordfører Britt Bager fra Venstre er sammen med partifællen Marcus Knuth meldt til politiet i en sag om donationer til politikernes valgkampe i 2015. Foto: Michael Svenningsen
Sag om anonyme donationer til Marcus Knuth og Britt Bager, Venstres politiske ordfører, fortsætter. Britt Bager får fuld opbakning fra baglandet i Djurskredsen, men hun er bekymret for, at sagen vil præge hendes kommende valgkamp.

Politik: Enhedslisten politianmelder Venstres Britt Bager og Marcus Knuth efter sager om anonyme donationer til at føre valgkamp.

Det sker i kølvandet på udtalelser i Politiken, hvor to juraprofessorer kalder partistøtten, som Venstres Britt Bager og Marcus Knuth brugte i den seneste valgkamp, for direkte ulovlig.

Ifølge Enhedslisten skal der være åbenhed om de politiske pengestrømme.

- Alt for mange gange har vi set partier som Venstre, der gennem lyssky finter og fiduser omgår loven om partistøtte. Statsministeren siger, at Venstre overholder loven. Nu har vi to juraprofessorers ord for, at det, Britt Bager og Marcus Knuth har foretaget sig, er ulovligt. Så kan jeg ikke bare lade stå til, og derfor har jeg netop indgivet en anmeldelse til Østjyllands Politi af Britt Bager. Vi har simpelthen brug for, at politiet tager sagen op, så myndighederne kan slå fast, om Venstre har brudt loven, siger Nikolaj Villumsen, folketingsmedlem valgt for Enhedslisten i Østjyllands Storkreds.

Der er ingen, som har udtrykt mistillid til Britt Bager overfor mig.

Mogens Høeg Hørning, Venstre i Djurskredsen

Bekymret Britt Bager

Politianmeldelsen tager afsæt i en sag om anonyme politiske donationer til Britt Bagers og Marcus Knuths seneste valgkampe.

Donationer over 20.000 kroner skal offentliggøres. Men ved at sprede donationer ud over flere forskellige selskaber kan donorer holdes anonyme, og i valgkampen for fire år siden modtog Britt Bager samlet 100.000 kroner fra fem forskellige selskaber med samme person som ejer. Det udløser Enhedslistens politianmeldelse.

Ved seneste folketingsvalg blev Britt Bager valgt i Favrskovkredsen, hvor hun fik 7306 personlige stemmer. Siden er hun skiftet til Djurskredsen, og politianmeldelsen samt de seneste måneders debat om donationerne giver stof til eftertanke.

- Folketingsvalget er meget tæt på, og det store fokus på sagen om donationerne giver naturligvis anledning til bekymringer i forbindelse med min valgkamp. Jeg vil snakke om Venstres politik med vælgerne - og ikke de grundløse anklager. Det er vigtigt at understrege, at jeg ikke som person har modtaget bidragene. Det har min daværende kreds, understreger Britt Bager, der siden maj 2018 har haft posten som politisk ordfører for Venstre.

Baglandet bakker op

I Britt Bagers bagland på Djursland er der stor tillid til politikeren.

Kredsbestyrelsen for Djurskredsen i Venstre følger med i sagen, men medlemmerne har ikke set grund til at samles for at drøfte situationen.

- Det er naturligvis svært at gisne om sagens konsekvenser ved det kommende folketingsvalg. Men jeg tror, at den bliver betydningsløs. Der er ingen, som har udtrykt mistillid til Britt Bager over for mig, fortæller formand Mogens Høeg Hørning fra Venstres bestyrelse i Djurskredsen i Østjyllands Storkreds.

I Syddjurs Kommune vurderer 1. viceborgmester Claus Wistoft (V), at der er masser af valgkamp og politik i sagen om Britt Bager og donationerne fra fem forskellige selskaber med samme ejer.

- Hele denne sag er politisk motiveret. Enhedslistens formål med politianmeldelsen kan kun være at svække Venstre og Britt Bager i forbindelse med valget. Jeg er overbevist om, at langt de fleste vælgere gennemskuer det, vurderer Claus Wistoft, der også er tidligere borgmester i Syddjurs.

Sagen og reglerne

Ifølge loven skal partier og politikere offentliggøre identiteten på donorer, som giver mere end 20.000 kroner i støtte.

Det er kommet frem, at Venstre-politikerne Marcus Knuth og Britt Bager i 2015 førte valgkampe, hvor enkeltpersoner bidrog med donationer til en samlet værdi over 20.000 kroner.

Britt Bagers valgkamp i 2015 hvilede på blandt andet fem donationer på hver 20.000 kroner fra selskaber, som var ejet af den samme person. Det blev ikke indberettet.

I Marcus Knuths valgkamp indgik der donationer på ca. 40.000 kroner fra to selskaber ejet af samme erhvervsmand. Det blev ikke indberettet.

0/0
Annonce
Danmark For abonnenter

Ekspert om Sri Lanka-angreb: - Terroren kommer som en overraskelse

Annonce
Annonce
Danmark

Legoklodser skal hjælpe blinde med at læse

Danmark

Flere elløbehjul i trafikken - trafikråd frygter flere ulykker

Danmark

Se kortet: Så mange børn er vaccineret i din kommune

Kultur For abonnenter

Interview med Niels Skousen: - Ingen aner, hvad der sker i morgen

Debat

Det eneste, det giver mening at stemme på, er miljøet

I tirsdags holdt vi børnefødselsdag for mine to mellemste, som fylder syv i påsken. Det var en skøn fest i sol og vind. Der kom 18 børn og ti forældre; vi spiste frokost i laden, drog på skattejagt ved vandet, og timerne gik med leg og snak, så vi efterfølgende var glade og trætte på allerbedste vis. Det var med andre ord en ganske almindelig børnefødselsdag, og alligevel slog det mig, at meget er sket på de bare ti år, der er gået, siden vi holdt sådan én første gang. Forandringen handler om den måde, vi behandler os selv og vores planet, og det breder sig som ringe i vores måde at prioritere og tænke på. Samtlige gaver i tirsdags var således enten genbrugte eller hjemmelavede, og den spaghetti bolonaise, vi spiste til frokost, bestod af 80 procent grøntsager - alt sammen økologisk eller af egen avl, naturligvis. De små gæster forventede ikke farvestrålende slikposer, men var glade for den ene ispind de fik hver, og ellers blev der spist danske gulerodsstænger og agurker på stribe. Hvor end jeg ser hen i min omgangskreds, er det den vej, udviklingen bevæger sig: Væk fra blindt forbrug, meningsløs travlhed og konkurrence og i retning af frihed, overskuelighed og omsorg. Vi vil gerne være sammen; vil gerne købe brugt og købe mindre generelt, og helt grundlæggende er der ikke meget, vi ikke vil gøre for at hjælpe jordkloden i balance, men vi føler også alle sammen en overvældende magtesløshed i kampen for en mere bæredygtig fremtid. For hvad skal vi hver især stille op, når udfordringerne er så store, og intet politisk lader til at støtte tilstrækkeligt op om den nødvendighed vi så småt ser i øjnene? ”Den ene nabo undlader at flyve, og cykler til arbejde i stedet for at køre bil, mens den anden dropper kød, og ikke vasker sit hår med shampoo”, sagde en af vores gæster rundt om bålet til fødselsdagen. ”Men hver og én giver vi efterhånden op, når vi oplever, at det ikke gør en reel forskel. Så længe hver enkelt dansker udleder seks gange mere CO2 årligt, end jorden kan klare, kan vi ikke løfte opgaven selv, og det føles håbløst.” Vi må have politikerne på banen, for der er behov for en reel, klimavenlig lovgivning og langt mere realistiske rammer at bevæge os indenfor. Op med prisen på kød og på alle fødevarer, som produceres under forurenende og uetiske forhold. Op med prisen på alt det, der belaster klimaet mest og ned med prisen på det, vi rent faktisk ikke behøver have dårlig samvittighed over at investere i – som eksempelvis kollektiv trafik, cykler, genbrugte byggematerialer og så videre. Nu er det heldigvis valgår, og selvom jeg personligt har mange områder, der optager mig, og som er vigtige for min egen lille livskvalitet, er det eneste, det giver mening at stemme på, miljøet. Ganske enkelt og glædelig påske

Danmark For abonnenter

Troels Bech og familien sætter livet på standby i et år: Tager ud i verden på eventyr

Danmark For abonnenter

Hjemme igen efter terrorbomberne: Vi føler os heldige

Danmark

Ny rapport fra Sundhedsstyrelsen: Markant færre børn på Steinerskoler er vaccineret mod mæslinger

Danmark

Se video og billeder: Legende delfiner og hval dukkede op ved dansk kutter