Annonce
Videbæk

Velbesøgt første sansefestival på Grønbjerghjemmet

Beboeren Brian var med til de fleste aktiviteter ved torsdagens sansefestival, herunder at smadre porcelæn. Privatfoto.
Både dagplejebørn, førskolebørn, beboere på bostedet Grønbjerghjemmet, personale og pårørende smilede om kamp med solen, da den første sansefestival blev holdt.
Annonce

Grønbjerg: Der er fyldt med balloner og små dannebrog langs indkørslen til bostedet Grønbjerghjemmet torsdag formiddag, og i toppen af flagstangen smælder dannebrog.

Det her er en form for festdag, må man forstå. Gennem hele Grønbjerg er Dannebrog rejst i gadebilledet, for det skal fejres, at man for første gang holder sansefestival på Grønbjerghjemmet.

- Vi var af sted til en kæmpe sansefestival i Ikast-Brande, og da vi kom tilbage og skulle evaluere, hvordan det havde været, så sagde alle medarbejderne, at det kunne vi også selv gøre. Så skal vi ikke køre så langt med beboerne, som nu kan være med i nogle timer, de kan komme ind at hvile og så være med igen i nogle timer, siger leder af Grønbjerghjemmet, Lene Skovgaard.

Derfor er indkørslen til bostedet for mennesker med handicap og psykiske lidelser optaget af aktiviteter lige fra smadring af porcelæn med ærteposer til kørestolsræs og togkørsel rundt i byen.

Beboere, deres pårørende og inviterede førskolebørn er alle i gang med aktiviteter. Først mødes man af indianerland i haven bag huset, hvor man kan få sit indianernavn, lave et indianerbånd med fjer, udforske sanserne, når der skal graves efter guld i mel, sand og havregryn og smage på ristede popcorn over bål.

Har man lyst, kan man prøve kræfter med ’Snoezelrummet’.

- Det er vores sanserum. Det er noget, man bruger meget indenfor det fag her, siger Lene Skovgaard Bach og viser vejen indenfor.

Tur går gennem tre rum, som gennem en række forskellige stimulanser skal vække eller dæmpe den besøgendes sanser efter behov. Til tonerne af blid harpemusik starter turen i det første, kulsorte rum. Man skal dog ikke mange skridt ind, før man mødes af en kraftig visuel oplevelse. UV-lamper sender blålige skær mod gulvet, hvor motiver af snegleformationer og blomster lyser op i kraftige neon-orange og neon-gule farver.

Motiverne er lavet af beboerne, personalet og en god portion frivillige hjælpere.

- De frivillige har hjulpet os helt vildt. De kommer hver onsdag og har lavet noget med beboerne ud fra de materialer, vi har lagt frem til dem, siger Lene Skovgaard Bach.

Næste rum er mere lyst. Her er lavalamper i grøn og rød, en 80’er 'ufo-lampe' med blå-lysende plastikstrenge. På væggen hænger 10 plastikposer med forskelligt indhold, man kan mærke på. Nogle indeholder en flydende væske a la brun sæbe, mens andre er mindre genkendelige og indeholder figurer, man skal føle sig frem efter.

- Ad, det ligner lidt bræk, siger en lille pige.

Hendes veninde mærkere videre på en anden pose.

- Jeg tror, det er en dukke, siger den anden pige, mens hun klemmer på plastikposen.

- Når de rører ved tingene, får de stimuleret deres sanser og vækkes. Beboerne herude med erhvervet hjerneskade kan godt blive dæmpet og trætte. Så skal der oplevelser til, før man bliver vækket. Det kan ske med lys eller musik som her, som stimulerer deres sanser. Det giver os bedre kontakt med dem, så vi bedre kan lave aktiviteter med dem, siger Lene Skovgaard Bach.

Snoezelrummet skal stimulere beboernes sanser på forskellige vis. I mørket nedtones mængden af indtyrk, og kombineret med harpemusik og plastikposer med forskellige materialer i, man kan mærke på, kan det 'vække' nogle af beboerne. Det giver bedre trivsel og muligheder for aktiviteter med beboerne, lyder forklaringen. Foto:Jørgen Kirk
Annonce

”Du kan ikke ramme mig”

Der er meget at give sig til, og en af de beboere, der har taget for sig af retterne, er Rita, også kendt under indianer-aliasset Knælende Svane. Hun har både fået indianernavn, indianerbånd, været igennem snoezelrummet og smagt lækkerier i madboden.

Lige nu holder hun med den ene hånd fyldt med skarpskyts i form af opvaskesvampe foran en stor træplade med motivet af en kvindelig pædagog med rødt hår.

- Du kan ikke ramme mig, ba ba baba baa, driller pædagogen, som har placeret ansigtet i træfigurens udskæring.

Overskriften lyder ’få ram på din pædagog’, og nu er der en lige i skydlinjen. Selvom Rita sidder i kørestol, afholder det hende ikke fra at sende en skuresvamp afsted mod sludrechatollet i hullet. Desværre skyder Rita for lavt og rammer ikke pædagogen i ansigtet.

- Nå, men du blev da våd på maven, siger Ritas veninde med et smil til pædagogen og triller Rita videre mod området, der i dag kaldes ’Havnen’.

Her opholder mange af børnene sig, for her kan man fange papirfisk, blæse sæbebobler, opleve en tur på havet i en gyngende bænk og få lavet manicure.

Én af de beboere, der har været forbi Havnen, er Brian alias Fløjtende Ravn. Han har også prøvet flere af aktiviteterne, og vurderet alene på hans store smil har han haft en kanon dag.

- Har du prøvet at smadre porcelæn, spørger Brians gode ven, vikar-pædagogen Theis Jensen.

Der bliver hverken sagt ja eller nej, for Brian taler ikke så godt. Theis kender Brians lyde og forstår, at Brian ikke har været forbi porcelæns-boden.

- Skal vi så ikke gå op og banke noget porcelæn, spørger Theis kækt, og Brian finder et smørret grin frem; Jo, det vil han godt.

Selvom motorikken kan drille lidt, hvis man har et handicap, så smadrer Brian en tallerken i første førsøg.

- Sådan, råber en dreng bag Brian, og Brian griner højlydt.

Fyldt med selvtillid efter første fuldtræffer sendes endnu en ærtepose afsted mod spisestellet, men forbi.

- Du har et sidste skud, min ven, siger Theis til Brian, der dog misser endnu en gang.

Men pletskud eller ej, så går ingen slukørede fra porcelænsboden uden en lille slikpose.

- Dem kan du da ikke lide, kan du, spørger Theis drillende, og de to kammerater trasker videre til næste aktivitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Kort og kontanter stjålet fra varebil

Ringkøbing-Skjern

DF melder sig ind på KD’s bane: - Dejligt at de kristne værdier kommer i fokus

Hvide Sande For abonnenter

Hun jagter værtshusgæster og sporty vestjyder: Sidsel finder statister til krimiserie på vestkysten

Annonce