x
Annonce
Rejser

Velbekomme i Slovenien: Fem madoplevelser i Ljubljana

Solid, traditionel, slovensk mad med kartofler; det får man her på Gostilna Restaurant midt i Ljubljana. Foto: Peter Rasmussen
Det kan være en stor opgave at spise sig gennem den slovenske køkken – også selv om man har en uge til rådighed. Her er fem smagsoplevelser, du kan nå igennem på en dag.

1. Klobasarna

Klobasa betyder pølse, og klobasarna betyder noget i retning af pølseri. Den lille biks ligger på Ljubljanas torv og bestyres af Urban Forest. Her får man den traditionelle slovenske pølse af svinekød med et glas lokalt vin.

2. Gostilna

Kroen ligger lige ved tandhjulsbanen op til slottet. Kom i god tid, fordi de studerende i byen får 30 madbilletter om ugen, og mange bruger dem til at spise her. Prøv for eksempel den lufttørrede oksetunge med peberrod og græskarolie.

3. Druga Violina

Restauranten har specialiseret sig i brasede kartofler. Her er en let servering revne kartofler, der er braset sammen med løg og smør og formet som en kugle. Fungerer fremragende med en fadøl.

4. Maxi

Underetagen af Ljubljanas store indkøbscenter fungerer som restaurant og salatbar. En lokal delikatesse er de panerede kyllingelår. De smager bedre, end det lyder.

5. The Nebotičnik Cafe

Ljubljana har en enkelt skyskraber – mener de lokale selv. Caféen Neboticnik ligger på 9.-etage og serverer en fremragende potica, som er en roulade med valnøddefyld.

Pølseriet er den hurtige indgang til det slovenske køkken. Foto: Peter Rasmussen
Druga Violina har specialisret sig i brasede kartofler i alle afskygninger. Foto: Peter Rasmussen
Sådan ser en ristet med brød ud i Slovenien. Foto: Peter Rasmussen
De studerende i Ljubljana får gratis madbiletter, og der kan derfor være godt fyldt op på restauranterne i de store spisepauser. Foto: Peter Rasmussen
Det panerede kyllingelår på Maxi er en specialitet, som er sjov at prøve, men som man ikke nødvendigvis kommer til at savne. Foto: Peter Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Stemmer fra coronalandet: Såvejr, savn og mangel på svar

Leder For abonnenter

De hjælper bare for at hjælpe: Det er Danmark, når vi er bedst

Vi har jo oplevet anmeldere, der er kommet galt afsted ved at mene noget om bøger, de ikke har læst, og om koncerter, de ikke har hørt. Derfor denne varedeklaration: TV2’s ”Danmark står sammen” blev først sendt efter, at denne avis gik i trykken. Alligevel siger vi: Hvor var det godt. Det handlede nemlig om Danmark, når det er bedst, og om de danskere, der er bedst. Dem, der uden kold kalkule gør noget for deres medborgere. Vi har dem også til hverdag. Hundredtusindvis af frivillige i foreninger og socialt arbejde, men nu popper endnu flere op. Allermest selvfølgelig vores helte i sundhedssektoren suppleret af de tusinder af pensionerede læger og sygeplejersker, der sammen med medicinstuderende melder sig til tjeneste. De, der bringer mad til isolerede. Skolelæreren fra Varde, der kører rundt og hilser på sine elever. De, der arrangerer fællessang i baggårdene. Alle de, som på utallige måder hjælper bare for at hjælpe. Det er ikke bare godt. Det er også rørende, fordi det rammer lige i hjertet af det fællesskab, der trives i bedste velgående trods mange forfaldsmyter om, at vi lever i egoistiske tider. Og det er bare mere bevægende, når nogen gør og opnår noget sammen, end når det sker hver for sig. Vi kender det også fra sport. Det er enestående, når Viktor Axelsen og Mads Pedersen bliver verdensmestre med ketsjer og på cykel, men det giver ikke rigtigt en klump i halsen og fugt i øjenkrogen. Det gør det derimod, når vores håndboldmænd går amok i glæde over at være blevet verdensmestre, eller for den sags skyld, når et hold fodbolddrenge skriger glæden ud over at have vundet deres kreds i den laveste række. Fordi de hver især har gjort deres yderste for at vinde noget sammen. Sådan er det i hvert fald for denne skribent. Formentlig har mange andre det på samme måde. Det rører hjertet, når vi gør noget sammen og for hinanden. Derfor var det et fremragende program, TV2 sendte i aftes om et Danmark, der står sammen.

Annonce