x
Annonce
Sport

Vejrstationer klæder danske baneryttere på ved VM

Odd Andersen/Ritzau Scanpix
Transportable vejrstationer måler temperatur og lufttryk, der er afgørende for danskernes præstation ved VM.

Umiddelbart skulle man måske ikke tro, at vejret spiller en nævneværdig rolle, når verdens bedste baneryttere drøner rundt i den aflukkede Velodrom ved VM i Berlin. Men det gør det.

Annonce

Da det danske 4000-meterhold onsdag slog verdensrekorden to gange og kvalificerede sig til finalen, var der gode forudsætninger for at køre hurtigt på banen. Og det vidste de allerede på forhånd, for det havde deres medbragte vejrstationer afsløret.

De transportable vejrmålere er en vigtig del af forberedelsen, fortæller den tidligere cykelrytter Casper Folsach, der i dag er teknisk assistent for landsholdet.

- Forholdene betyder enormt meget for, hvor hurtigt man kører. Temperaturen, lufttrykket og til dels fugtigheden har alt sammen indflydelse på, hvordan lufttætheden er. Det afgør, hvor stor eller lille luftmodstanden er.

- Det er ret afgørende for, hvilket gear vi skal køre med, og hvad vi kan forvente af tider. Bagudrettet kan vi analysere præstationen i sammenligning med lignende præstationer under andre vejrforhold, siger Casper Folsach.

Fra både ryttere og trænere lyder det desuden, at banen i Velodrom i Berlin er særdeles hurtig. Den tyske arena er fra 1997, men gulvet blev skiftet i 2017 og giver rytterne optimale betingelser for at køre stærkt.

Foruden de danske verdensrekorder slog Holland to gange verdensrekorden i holdsprint på VM's første dag.

Torsdag aften gælder det så finalen i 4000 meter holdforfølgelsesløb. Danmark er sikker på at forbedre resultatet fra sidste år, hvor det blev til bronze i disciplinen.

Casper Folsach var med til at vinde bronze for et år siden som rytter. I september meddelte hans hold, at Folsach har en hjertefejl, og det har tvunget ham til at stoppe karrieren.

Derfor hjælper han nu landsholdet med at få styr på detaljerne, så der kan vindes vigtige sekunder i kampen mod banerivalerne.

Selv om danskerne indtil videre har kørt historisk stærkt ved VM, er der meget, de ikke vil vise konkurrenterne, fordi der venter et OL til sommer.

- Vi prøver at holde så meget information tilbage som muligt. Vi har stadig rigtig mange forbedringer frem mod OL, siger Folsach.

- OL er så vigtigt. Det ville være dumt at vinde VM, og så lægger alle mærke til, hvilket udstyr man kører på, og så kopierer de alle sammen det, vi har brugt ufatteligt mange timer og penge på at finde frem til.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Stemmer fra coronalandet: Såvejr, savn og mangel på svar

Leder For abonnenter

De hjælper bare for at hjælpe: Det er Danmark, når vi er bedst

Vi har jo oplevet anmeldere, der er kommet galt afsted ved at mene noget om bøger, de ikke har læst, og om koncerter, de ikke har hørt. Derfor denne varedeklaration: TV2’s ”Danmark står sammen” blev først sendt efter, at denne avis gik i trykken. Alligevel siger vi: Hvor var det godt. Det handlede nemlig om Danmark, når det er bedst, og om de danskere, der er bedst. Dem, der uden kold kalkule gør noget for deres medborgere. Vi har dem også til hverdag. Hundredtusindvis af frivillige i foreninger og socialt arbejde, men nu popper endnu flere op. Allermest selvfølgelig vores helte i sundhedssektoren suppleret af de tusinder af pensionerede læger og sygeplejersker, der sammen med medicinstuderende melder sig til tjeneste. De, der bringer mad til isolerede. Skolelæreren fra Varde, der kører rundt og hilser på sine elever. De, der arrangerer fællessang i baggårdene. Alle de, som på utallige måder hjælper bare for at hjælpe. Det er ikke bare godt. Det er også rørende, fordi det rammer lige i hjertet af det fællesskab, der trives i bedste velgående trods mange forfaldsmyter om, at vi lever i egoistiske tider. Og det er bare mere bevægende, når nogen gør og opnår noget sammen, end når det sker hver for sig. Vi kender det også fra sport. Det er enestående, når Viktor Axelsen og Mads Pedersen bliver verdensmestre med ketsjer og på cykel, men det giver ikke rigtigt en klump i halsen og fugt i øjenkrogen. Det gør det derimod, når vores håndboldmænd går amok i glæde over at være blevet verdensmestre, eller for den sags skyld, når et hold fodbolddrenge skriger glæden ud over at have vundet deres kreds i den laveste række. Fordi de hver især har gjort deres yderste for at vinde noget sammen. Sådan er det i hvert fald for denne skribent. Formentlig har mange andre det på samme måde. Det rører hjertet, når vi gør noget sammen og for hinanden. Derfor var det et fremragende program, TV2 sendte i aftes om et Danmark, der står sammen.

Annonce