Annonce
Hvide Sande

Vejret er perfekt for Waterz

Waterz. Hvide Sande 2018. Foto: Jørgen Kirk

Kun regnen har lagt en lille dæmper på den store vandsportsfestival.

HVIDE SANDE: Mens mange ærgrer sig lidt over blæsten og den massive regnmængde, der er faldet de seneste dage, er der andre, der klapper i hænderne.

Det er tilfældet for vandsportsfestivalen Waterz, der fredag blev sat i gang i Hvide Sande.

- Vejret er fantastisk. For surfing er det afgørende at vinden er der, og ude på vendepunkterne er der et sted målt 20 meter i sekundet, hvilket nok var et enkelt vindstød. Men ellers har vinden været på mellem 10 ofg 16 meter pr. sekund, og det er totalt ideelle forhold, uanset hvilken surf-form, der er tale om, siger Christian Kjeldsen, kommunikationschef for Waterz.

Dog har DM i Kitesurf trukket ud, og det samme har Danish Surf Tour. Surferne har måttet tage pauser på grund af vejret, men omvendt har de været glade og meget godt tilfredse, for som det er lige nu, er Hvide Sande det surfspot i Danmark, der er mest udfordrende for en surfer.

Til gengæld har regnen lagt en lille dæmper på Waterz.

- Det sætter sit præg på publikum, der skal stå inde på land. Vi måtte udskyde starten på langdistanceracen, og så har der været pauser, fordi dommerne ikke kunne se, hvad der foregik ude på vandet. Regnen har været det værste problem, men som surferne siger: Det gør ikke os noget, for vi bliver jo våde alligevel, smiler Christian Kjeldsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bøjer de i vinden? Vesterhav Syd og vores lokale erhverv

Læserbrev: Er Energistyrelsen og Vattenfall ligeglade med vore lokale erhverv? Og hvad agter byrådet nu at gøre? De spørgsmål stiller vi os uvilkårligt, efter at aktindsigt har vist, hvad VVM-tillægget for Vesterhav Syd-møllerne skal indeholde. Som du kan læse nedenfor, udelades nemlig to helt fundamentale undersøgelser for turismen og fiskeriet. Bevares, der kommes vidt omkring med “kollisionsrisiko for trækfugle og flagermus” samt “sejladsforhold og lystfiskeri i undersøgelsesområdet”, og meget andet mere eller mindre (u)nyttigt. Men som med mange af den slags rapporter er det værd at bemærke sig, hvad der ikke skal afdækkes i VVM-tillægget. Og her springer særligt to forhold i øjnene. Både at (s. 11) “Der skal ikke redegøres for økonomiske eller konkurrencemæssige forhold i relation til turismeerhvervet”. Det skriger jo til himlen med turismen som vort største erhverv og i betragtning af, at det nationale Center for Kystturisme er placeret i netop Hvide Sande. Og at der godt nok (s. 22) skal undersøges, hvad indvirkningerne er på fiskeriet, men IKKE hvorvidt det kan gøres muligt at fiske mellem møllerne. Eventuelt blot for mindre fartøjer under for eksempel 20, 15 eller 12 meter. Dette til trods for, at der i flere høringssvar er opfordret til at få netop dette klarlagt. Derimod skal der (s. 26) redegøres for kumulative effekter for andre planlagte projekter, i både Danmark, Holland og Tyskland. Og betydningen for de klimapolitiske mål og CO2-reduktionen skal beskrives. Alt sammen noget meget overordnet og fjernt for os, der bor her. Men noget, der kan bruges i den luftige argumentation for den grønne omstilling på Christiansborg. Det virker nu, som om projektet skal klemmes igennem! Og Energistyrelsen helt bevidst vælger at undlade krav om inddragelse af netop de to argumenter, der kan være med til at flytte Vesterhav Syd langt til havs. Nemlig at turismens indvendinger skal tages alvorligt, og fiskernes tabte fiskevand - ved at flytte møllerne længere til havs - kan kompenseres ved at åbne for fiskeri mellem møllerne. To forhold, der kan tale for at flytte møllerne, belyses nu helt bevidst ikke! Og Vattenfall erkendte jo på et møde d. 1. marts 2018 i Søndervig, at det drejer sig om småpenge, for at flytte møllerne … så hvorfor ikke? Nu hvor der også er god tid til at ændre i projektet … Hvad gør byrådet, formanden for erhvervsudvalget Søren Elbæk eller borgmesteren? Overlader de det endnu engang til brancheorganisationerne og de små erhvervsdrivende? Eller mander de sig op og går i brechen for to store erhverv i kommunen? Eller bøjer de i vinden? Jens Bollerup, cand. merc., Geflevej 221, Hvide Sande Dan Broesch Jensen, cand. merc. aud., Lyngvejen 100, Klegod Tonny Lemqvist, maskinmester, Præstegårdsmarken 35, Velling Karsten Fyhn, sommerhusudlejer, Sønder Klitvej 20, Hvide Sande Birgitte Vinding, journalist, Stauning Finn Ebbe Jakobsen, advokat, Beddingen 7, Ringkøbing Jens Møller, forretningsdrivende, Bakkevej 22, Hvide Sande

Annonce