Annonce
Indland

Vejle skal måske have ny dåbsattest efter arkæologisk fund

En vejbelægning uden teglbrokker betyder, at Vejles historie måske skal skrives om.

Det var egentlig bare en rutineudskiftning af nogle vandledninger i Kirkegade, som Vejle Kommune var i gang med mandag.

Men så gjorde arkæologer et usædvanligt fund, og nu skal byens historie, der dateres tilbage til år 1256, måske skrives om.

Det skriver TV Syd.

Helt præcist var det en vejbelægning uden teglbrokker, som arkæologer pludselig stødte på. Det er spektakulært, da tegl først kom til landet i 1200-tallet.

Med fundet synes vejbelægningen - og Vejle - formentlig ældre end det, som de skriftlige kilder antyder.

- Jeg er selv super begejstret og det er alle vi arkæologer fra Vejle Museum, fordi vi ved så lidt om det ældre Vejle, siger udgravningsleder og arkæolog ved Vejle Museum, Esben Klinker Hansen til Ritzau.

- Derfor er det bare så vigtigt for os, også selv om det er små bidder og brudstykker fra det ældste Vejle, som vi finder, at få dem alle samme med, fordi de kan sige en helt masse.

Den gamle vejbelægning er lagt i hele Kirkegade, og den vil måske betyde, at Vejles dåbsattest skal skrives om.

Men der kommer til at gå nogle måneder, før vi kender svaret. Arkæologerne skal først tage en række jordprøver, der skal sendes til undersøgelse og være med til at afgøre byens alder.

Esben Klinker Hansen vurderer, at der vil gå 3-6 måneder, før man får svarene på prøverne.

- Så håber vi at kunne få en mere præcis datering og måske en ældre bid af Vejle frem, end det vi kender fra skriftlige kilder og arkæologiske fund.

- Foreløbig kan jeg godt sige, at vejen er fra den tidlige del af middelalderen, siger han med henvisning til tiden, der begyndte i slutningen af 1000-tallet.

/ritzau/

Annonce
Citeret artikel fra TV2 Syd
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

DN skriver til ministre: Hjælp Ringkøbing-Skjern Kommune i sommerhussagen

Annonce