Annonce
Danmark

Thomas Funding bliver chef på TV 2 Nyhederne i Odense: - Jeg bliver gladere og gladere for det, jeg er rundet af

Som barn troede Thomas Funding ikke, at han var af rette støbning til at blive journalist. Som 37-årig kan han den 1. maj indtage stillingen som chefredaktør på TV 2 Nyhederne i Odense. Foto: Michael Bager/Ritzau Scanpix
37-årige Thomas Funding bliver den nye chefredaktør på TV 2 Nyhederne i Odense. Med på jobbet tager han sin politiske næse og opvæksten i Gamst nær Vejen.

Gamst: På en lille bondegård i Gamst går en dreng på opdagelse i skoven og leger ved åen. Omgivet af ro og natur vokser han op med en drøm om at læse historie på universitetet.

Ikke i hans vildeste fantasi havde den lille dreng forventet, at skulle vokse op og blive en anerkendt journalist.

Men den 15. februar kunne drengen, der nu er blevet voksen, dele en stor nyhed med resten af Danmark. For den lille dreng er den i dag 37-årige Thomas Funding, der fra den 1. maj er den nye chefredaktør på TV 2 Nyhederne i Odense.

Men Thomas Funding har aldrig lagt sin opvækst i Gamst bag sig. I stedet er den et af de vigtigste værktøjer i hans journalistiske værktøjskasse.

Annonce

Med Gamst i hjertet

Thomas Fundings barndom handlede om livet på sine forældres gård. Den handlede om vennerne, som han cyklede hen for at besøge og skoletiden i Store Andst. I hans barndom var Vejen den store by, man tog ind til for at handle dagligvarer og gå i butikker.

- Det var jo et trygt liv på landet, hvor meget af den stress og jag, jeg tror mange unge mennesker oplever i dag, havde vi ikke på samme måde. Det var en meget fri måde at være barn på, og man fik brugt sig selv, siger han.

Da folkeskolen sluttede og Vejen Gymnasium og HF ventede, blev Vejen en stor del af hans liv. Fritiden gik med vennerne på byens caféer. Og cyklen? Ja, den blev skiftet ud med en knallert, der måske blev pillet lidt for meget ved, hvis du spørger ham i dag.

Det var også på Vejen Gymnasium og HF, at Thomas Fundings politiske interesse blev vakt til live.

- Gymnasiet var en ret stor øjenåbner for mig. Det var et nyt miljø, hvor jeg mødte en masse jævnaldrende, der også interesserede sig for politik og samfundet. Så det var en stor ting at møde mennesker, der gerne ville diskutere de her ting med mig.

Diskussionerne om samfundet havde fanget hans opmærksomhed. Derfor gik den unge gymnasieelev i gang med at undersøge lokale ungdomspartier, indtil han fandt det rette for ham. Med et blev Danmarks Socialdemokratiske Ungdom Vejen, Brørup og Holsted et medlem rigere.

- Jeg blev meget hurtigt engageret og blev også lokalformand i DSU's afdeling i Vejen, Brørup og Holsted. Jeg blev opslugt af det.

Blå bog

Thomas Funding på 37 år bor i Odense med hustruen Janne og deres tre drenge.

Han er opvokset i Gamst, hvor hans forældre stadig bor.

Han blev uddannet journalist ved Syddansk Universitet i 2012.

I august 2012 startede han som politisk reporter hos TV 2.

Sidenhen blev han politisk analytiker for TV 2 og senere redaktør på TV 2 regionernes Christiansborgredaktion.

Siden juni 2018 har han arbejdet som politisk redaktør og analytiker på Avisen Danmark.

1. maj starter han som chefredaktør på TV 2 Nyhederne i Odense.

Efter gymnasiet drømte den unge Thomas Funding om at læse historie på universitetet, og det betød, at han i 2003 måtte forlade Gamst og Vejen til fordel for Odense.

- Det var ikke, fordi jeg flygtede fra min hjemstavn, men jeg skulle have en uddannelse, og så blev jeg glad for, hvor jeg endte og slog rødder der. Jeg groede fast og fandt venner og min kone der.

Annonce

Den anden side af mikrofonen

Selvom det var drømmen om historie, der sendte Thomas Funding fra Gamst til Odense, så blev Odense en øjenåbner. Historien, viste det sig, var ikke helt lige så spændende at arbejde med professionelt, som den var at læse om i bøgerne.

På kort tid blev historien kasseret for en et-årig HH-uddannelse og en markedsføringsuddannelse. Samtidig med at han holdt liv i sine politiske interesser i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom Odense, hvilket førte til, at han blev valgt til byrådet i Odense.

- Den vej igennem stifter jeg direkte bekendtskab med journalistikken; bare på den anden side af mikrofonen. Og så bliver jeg mere og mere optaget og interesseret i journalistikken. Så jeg søger ind på journalistuddannelsen i Odense og kommer ind, og siden da har jeg ikke set mig tilbage.

Men når han tænker tilbage på, hvornår interessen opstod, så ved han, at det er en drøm, der engang blev skabt i en lille, usikker dreng på en bondegård i Gamst.

Da Thomas Funding var barn, plantede hans fars fætter nemlig et journalistisk frø i hans tanker. En fætter, der stadig arbejder som udenlandskorrespondent på Jyllandsposten.

- Det er nok et frø, der på en eller anden måde altid har været der, men det spirede først på den anden side af mikrofonen. For journalistik har altid været en magisk verden for mig, siger han og tilføjer:

- Som barn havde jeg bare aldrig den fornødne selvtillid til at tro, at det var en branche, jeg kunne bevæge mig ind i. Det virkede så uopnåeligt. Så jeg nåede nærmest ikke at overveje det.

Annonce

Danmark set fra provinsen

Siden Thomas Funding blev uddannet journalist har han arbejdet i flere forskellige stillinger hos TV 2, indtil han i juni 2018 blev politisk redaktør og analytiker på Avisen Danmark.

Her stiftede han bekendtskab med avisens motto: Provinsens perspektiv på Danmark. Men for ham har det ikke kun været udgangspunktet for hans journalistik i tiden på avisen.

For Thomas Funding har provinsens perspektiv på Danmark været den afgørende brik hele hans liv - og særligt i journalistikken. Opvæksten i Gamst sidder derfor stadig under huden på ham og påvirker hans måde at tilgå enhver journalistisk opgave.

- Jeg bliver gladere og gladere for det, jeg er rundet af. Og det synes jeg også, jeg forsøger at trække med over i journalistikken. God journalistik berører noget for almindelige mennesker, siger han og tilføjer:

- Jeg har jo mine forældre hjemme på gården og mine gamle venner fra folkeskolen for mit indre blik. Hvis det er interessant for dem, så tror jeg, at jeg rammer noget, der er vigtigt og rigtigt.

Faktisk har opvæksten givet ham mange gode byggesten, som han stadig læner sig op ad. Ikke mindst som far.

- Det der med selv at tage ansvar, tror jeg, er en af de ting, man får med, når man er opvokset på landet. Der kommer tingene altså kun, hvis man selv skaber dem. Hvis der er noget, man ikke synes fungerer godt nok, så må man selv se, hvad man kan gøre ved det. Og oplevelsen er langt større, når det lykkes, end hvis man har fået det serveret på et sølvfad.

De mange byggesten og livslektioner Thomas Funding har fået med fra opvæksten i Gamst og Vejen, lægger han ikke bag sig, når han den 1. maj skifter Avisen Danmark ud med TV 2 Nyhederne.


Som barn havde jeg bare aldrig den fornødne selvtillid til at tro, at det var en branche, jeg kunne bevæge mig ind i. Det virkede så uopnåeligt. Så jeg nåede nærmest ikke at overveje det.

Thomas Funding


Tværtimod ser han det som sin fornemste opgave at sikre, at Christiansborg ved, hvad der rører sig ude i lokalsamfundene.

- Hvis vi kun har medier, der kommunikerer til en lukket elite, så har vi et demokratisk problem. Det er en afgørende vigtig journalistisk opgave at lave journalistik, der er relevant for helt almindelige danskere, siger han og afslutter:

- Det er der, jeg kommer fra. Det er dem, jeg har lavet avis til, og det er det, jeg tager med ind i mit nye job. Som sagt, jeg har jo mine forældre hjemme på gården for mit indre blik.

For selvom Thomas Funding er vokset op og blevet en selvsikker og anerkendt journalist, så har han stadig fingeren i den jyske muld. Ikke mindst fordi han jævnligt vender næsen mod Vejen med sin kone og børn for at besøge forældrene på gården i Gamst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tarm

Brændte dæk og madrasser giver stor bøde

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

KD mødte møllekritiske borgere: I skal vide, at debatten om testcentret slider på lokalsamfundet

Annonce