Annonce
Navne

Vedersø-forfatter med i podcast fra Nationalmuseet om Mylius-Erichsen

Kaj Nielsens mindesten over Mylius-Erichsen-ekspeditionen, der står på Langelinje i København. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.
Vedersø-forfatter Janni Andreassen medvirker i en ny podcast fra Nationalmuseet om Ludvig Mylius-Erichsen - hans opvækst i Ringkøbing, interessen for heden, og straffefangerne fra Horsens, der blev sat til at opdyrke en stump hede ved Karup.
Annonce

Vedersø/København: Der er ikke meget, Vedersø-forfatteren Janni Andreassen ikke ved om polarforskeren og forfatteren Ludvig Mylius-Erichsen.

Hun har blandt andet skrevet en bog om Ringkøbings berømte bysbarn.

Derfor var det også naturligt, at hun blev ringet op af eventyreren Bjørn Harvig, der er ved at lave en podcast-serie for nationalmuseet under fælles-overskriften ”Den yderste grænse”.

I serien er der allerede podcast om for eksempel Fridtjof Nansen, Palle Huld, Knud Rasmussen, Jens Bjerre, Thor Heyerdahl, Simone Aaberg Kærn og Andreas Mogensen. Og i tirsdagens udgave er turen altså nået til Ludvig Mylius-Erichsen.

- Podcasten handler blandt andet om opvæksten i Ringkøbing, interessen for heden, og straffefangerne fra Horsens, der blev sat til at opdyrke en stump hede ved Karup. Den historie fik Mylius lov at dække, og det blev en slags gennembrud for ham som journalist på Politiken, siger Janni Andreassen.

Janni Andreassen fra Vedersø ved ret meget om Ludvig Mylius-Erichsen. Det kan høres i en ny podcast fra Nationalmuseet. Arkivfoto: Jørgen Kirk

- Ellers er det selvfølgelig Den litterære Ekspedition fra 1902-04 og Danmark-Ekspeditionen, der fylder. Den første gav adgang til Thule og polareskimoerne og resulterede i 1909 i oprettelsen af en missionsstation - og året efter en handelsstation som i mange år blev ledet af Knud Rasmussen og Peter Freuchen, siger Janni Andreassen.

- Danmark-Ekspeditionen lagde bunden under den moderne udforskning af Nordøstgrønland, tegnede så at sige Grønlandskortet færdigt med udforskningen af de sidste 7-8 ukendte breddegrader og resulterede også i, at den amerikanske polarforsker Robert Peary’s påstand om en kanal - Pearykanalen tværs gennem Grønland - ikke var rigtig - Grønland var og er én ø og ikke to, siger Janni Andreassen.

Annonce

Ekstremt indsigtsfuld

Værten, Bjørn Harvig, er begejstret for at have Janni Andreassen med i podcasten.


Jeg mødte Janni Andreassen for snart ti år siden, hvor hun var ved at skrive bogen om Peter Freuchen. Janni er ekstremt indsigtsfuld og virkelig en kæmpe kapacitet, så det var en fornøjelse at have hende med i podcasten.

Bjørn Harvig, podcastvært for Nationalmuseet


- Jeg mødte Janni Andreassen for snart ti år siden, hvor hun var ved at skrive bogen om Peter Freuchen. Janni er ekstremt indsigtsfuld og virkelig en kæmpe kapacitet, så det var en fornøjelse at have hende med i podcasten. Janni har også været med til at finde nogle "ukendte" lydfiler. Det er rigtig dejligt, for vi vil gerne have nogle små skattekister med i vores podcasts, siger Bjørn Harvig.

Nationalmuseets podcasts er i øvrigt blevet en enorm succes.

- Vi er nu på tredje sæson og har netop rundet 100.000 downloads. I øjeblikket har vi næsten 1000 downloads om dagen. Vi kan ikke rejse ud nu under coronaen, men så må vi jo drømme os lidt væk. Og så har jeg opdaget, at vi har mange spændende, nulevende fortællere i Danmark. Det så vi også i sidste sæson, hvor det overordnede tema var nulevende eventyrere, siger Bjørn Harvig.

Om podcast-serien Den yderste grænse

Igennem flere århundreder er vi taget på ekspeditioner til de yderste hjørner af verden for at opleve nye måder at leve på, for at udvide vores perspektiver og for at møde fremmede, som måske ikke er så fremmede endda. Hør om mænd og kvinder, hvis nysgerrighed overvinder farer og formaninger og om oplevelser, der ender med at forandre de rejsende. 

Vært er Bjørn Harvig, som selv har rejst verden rundt til fods og på cykel og er medlem af Eventyrernes Klub.

Serien er produceret af Kontoret Juhl for Radio Loud og Vores Tid, Nationalmuseets digitale medie.

Find episoderne, hvor du plejer at finde dine podcasts.

Episoden med Janni Andreassen bliver lagt online tirsdag den 12. januar 2021.

Janni Andreassen

Janni Andreassen er 77 år. Hun flyttede for fem år siden til Vedersø med sine to Alaskan Malamute-hunde.

Hun er født og opvokset i Brønshøj og på Frederiksberg og uddannet journalist. Hun har arbejdet i DR, på Ny Tid i Frederikshavn, Aktuelt, BT, Berlingske Tidende og Børsen. 

Janni Andreassen har siden 1983 været tilknyttet Arktisk Institut i København. De senere år som formidlingsmedarbejder for instituttet og som kurator for udstillinger om arktisk ekspeditionshistorie.

Janni Andreassen har blandt andet skrevet bøgerne Nye Slædespor – dagbogsblade fra Den litterære Grønlands-Ekspedition 1902-04 (1984), Eigil – biografi om polarforskeren og kunstneren Eigil Knuth (2003), At Vise Flaget – Ebbe Munck – krigskorrespondent – modstandsmand – hofchef (2007) og Altid Frimodig – biografi om polarforskeren, forfatteren og eventyreren Peter Freuchen (2013). I 2018 udkom Ud hvor livet frister, en biografi om forfatteren og polarforskeren Ludvig Mylius-Erichsen.

Hendes seneste bog Liva Weel - Et liv à la carte, udkom i oktober 2020 på Gyldendal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Fra DTU og hjem til Vestjylland for at lede industriel revolution: 37-årig i spidsen for nyt laboratorium

Annonce