Annonce
Ringkøbing

Ved jævn udligning kunne Ringkøbing-Skjern Kommune ansætte 340 pædagoger mere

Ringkøbing Kommune kunne have 132 millioner mere at gøre godt med, hvis den kommunale udligning var lige. Arkivfoto

Hvis Ringkøbing-Skjern lå i hovedstaden, ville kommunen have 132 millioner kroner mere i kassen på grund af hovedstadsudligning. Borgmester Iver Enevoldsen (V) advarer mod et skævt Danmark.

Ringkøbing-Skjern: Hvis man lavede et tankeeksperiment og flyttede Ringkøbing-Skjern Kommune, så den geografisk blev placeret mellem for eksempel Brøndby og Hvidovre, så ville byrådet årligt kunne disponere over 132 millioner kroner mere end i dag.

Med de penge kunne politikerne ansætte 263 ekstra lærere, 340 pædagoger eller 340 social- og sundhedsassistenter.

Det viser beregninger, som otte provinskommuner i fællesskab har fået lavet på baggrund af tal fra Økonomi og Indenrigsministeriet.

Den store forskel på provins og hovedstad skyldes, at der for hovedstaden findes et særligt ekstra udligningssystem - den såkaldte hovedstadsudligning.

Hovedstadsudligningen fordeler penge internt mellem 34 hovedstadskommuner, sådan at de rige kommuner i området giver til de mindre rige. "Uretfærdigt," lyder det fra otte provinsborgmestre, som vil have ordningen ændret.

Borgmester Iver Enevoldsen (V) er enig:

- Det er vigtigt, at der nu bliver kigget udligningen. Vi skal passe på, at Danmark ikke knækker over, for vi skal alle have levere en fornuftig service til borgerne, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

KA er en del af den danske model

Læserbrev: Det siges tit, at angreb er det bedste forsvar. Det er tydeligt, at næstformand Palle Bisgaard fra 3F følger den taktik i Lauge Bonde-sagen, hvor 3F har tvunget en virksomhed, der i mange år har haft en anerkendt overenskomst, til at tegne overenskomst. Selv om virksomhedens medarbejdere og ledelse er rasende over 3Fs tvang, tromler fagforbundet bare videre i sin magtarrogance. I stedet for at reflektere over 3Fs rolle i sagen bruger Palle Bisgaard spaltepladsen på at beskylde Arbejdsgiverforeningen KA for alverdens ting, og jeg vil gerne afmontere et par af hans myter. I KA er vi tilhængere af den danske model. Vi er selv en del af den danske model, fordi vi aftaler løn- og arbejdsvilkår gennem en landsdækkende overenskomst, der dækker bredt branchemæssigt. Overenskomst er kernen i den danske model, og vores har samme vægt som andre overenskomster. Arbejdsretten har for længst anerkendt vores overenskomst og understreget, at den har et niveau og indeholder alt, hvad der er sædvanligt for kollektive overenskomster på det danske arbejdsmarked. Vi mener – modsat 3F – at både lønmodtagere og arbejdsgivere skal have frihed til at vælge, hvilke fag- og arbejdsgiverforeninger, de ønsker at være medlem af. Vi ser konkurrencen og mangfoldigheden på arbejdsmarkedet som en klar fordel for begge parter. Den tvang, som 3F benytter, hører ikke hjemme i et moderne samfund som det danske. 3F har travlt med at tage patent på den danske model. Det holder ikke, når man husker, hvordan Østre Landsret allerede i 1984 fastslog, at KA opererer inden for den danske model. Det var dengang, at Arbejdsministeriet med socialdemokraten Svend Auken som minister i begyndelsen af 1980erne havde nægtet at godkende KAs ferieoverenskomst med den begrundelse, at KA ikke var en rigtig arbejdsgiverforening og vores overenskomst ikke var en rigtig overenskomst. Østre Landsret nåede frem til den modsatte konklusion: KA er en del af den danske model. Hvis den danske model skal overleve på sigt, er det nødvendigt at give plads til andre spillere og nye løsninger. Den danske model overlever ikke, hvis den udelukkende skal hvile på Fagbevægelsens Hovedorganisation, der mister medlemmer i stort tal og dermed taber legitimitet. Hvis modellen skal have et folkeligt mandat, nytter det ikke at pege fingre af de hundredtusindvis af danskere, der gerne vil modellen, men som ønsker at gøre tingene på en anden måde og derfor vælger alternative arbejdsmarkedsorganisationer.

Ringkøbing For abonnenter

Gnistens pædagoger er ildglødende rasende på Ringkøbing-Skjern Kommune

Annonce